Írói várólista, avagy kiktől kéne még olvasni?

Katacita bejegyzése megihletett, és úgy gondoltam, én is összeszedem azokat az írókat, akiktől még nem olvastam semmit, de szeretnék, vagy akikkel már megismerkedtem, de jó lenne más műveiket is megismerni.

Randizni kéne már velük
Új szerzőket felfedezni mindig jó dolog, még ha végül arra is jutsz, hogy valaki nem neked ír. Legalább tudod, merre ne keresgélj tovább. Persze ez még jobb, ha egymásra találtok egy íróval. Nézzük csak, kik várnak arra, vajon új kedvencek lesznek-e:
  • David Mitchell: A Felhőatlasz ezer éve a várólistámon van, tavaly pedig Londonban hirtelen felindulásból beszereztem tőle a Slade House-t is. Szerintem utóbbival fogok kezdeni, ha már lúd, legyen kövér alapon.
  • Jonathan Franzen: A Javítások már vár rám, mindenképp ezt szeretném először olvasni tőle, aztán meglátjuk, rákívánok-e másra is.
  • Bill Bryson: Bryson nagyon érdekes könyveket ír, a Majdnem minden rövid történetére sokáig vágytam, az idei évre be van tervezve, csak le kell győznöm a rettegésem a vastag könyvektől.
  • Paul Auster: A barátaim közül sokan szeretik őt, félek, hogy engem ki fog készíteni a könyveivel, de néha nem árt az sem.
  • Elena Ferrante: Az Amikor elhagytak nagy mumus nálam, amennyire szeretném olvasni, annyira rettegek tőle. De a Briliáns barátnőm is piszkál, szerintem a jövő hónapban beszerzem.
  • Fannie Flagg: A Sült zöld paradicsomot esélytelen volt magyarul beszerezni, így Bookdepós rendelés lett belőle. Sajnos angolul még mindig nehezebben veszem rá magam az olvasásra, ezen idén változtatni kéne.

És akkor lássuk azokat, akiktől már olvastam, szerettem őket és jobban meg kéne ismerni őket:
  • Szabó Magda: Egyedül az Abigélt olvastam tőle, három könyve is vár rám a polcomon, főleg Az őz és Az ajtó izgat. Amúgy is kevés magyar szerzőt olvasok, így két legyet üthetnék egy csapásra.
  • Carlos Ruiz Zafón: Teljesen beleszerettem A szél nevébe, ehhez képest a többi regényét nem olvastam még. Tavaly beszereztem a gyönyörű új Európa kiadást, szóval már semmi sem állhat közénk.
  • Kazuo Ishiguro: A Ne engedj el.. 2015-ben az egyik kedvencem volt, tavaly pedig beszereztem az Eltemetett óriást, valamint megkaptam a Napok romjait, így van mivel folytatni az ismerkedést.
  • Dan Simmons: A Hyperionokat imádtam, az Endymion már kevésbé tetszett. Régóta halogatom az Endimyon felemelkedést, az Íliont viszont beválogattam a várólista-csökkentésbe, szóval reményeim szerint Simmons idén megint előkerül nálam.
  • Dennis Lehane: Tőle is három regényt olvastam már, de jó lenne folytatni a Kenzie és Genarro sorozatot, valamint Az éjszaka törvénye is izgat, de azt most végül moziban előbb fogom látni.
  • Murakami Haruki: Harukit olvasni egy semmivel sem összehasonlítható élmény. A Norvég erdő és a Kafka a tengerparton is saját zamattal rendelkezik, amit még mindig fel tudok idézni. Még nem tudom, mit lenne érdemes következőnek olvasni tőle, van ötletetek?
  • Lionel Shiver: A Beszélnünk kell Kevinről óta még nem vettem kézbee újabb regényét, pedig tudom, hogy megérdemelné. A Születésnap előtt régóta integet nekem a polcról.


Nektek van ezek közül, akik kedvencek lettek? És nálatok kik várnak még olvasásra?

Megjegyzések

  1. Valahogy nálam ritkán fordul elő, hogy szerző alapján válogatok - általában konkrét könyvek kezdenek el érdekelni és ezen a vonalon bővítek. Pl. hiába imádom a Dűnét, a sorozaton kívül nem olvastam mást Herberttől, más regénye nem keltette fel, egyelőre, az érdeklődésem. De a Stoner után azt éreztem, hogy John Williamstől még kell olvasni, úgyhogy az Augustus már tervbe van véve :)

    A Ílionra mindenképpen bátorítalak, zseniális :) A te listádból a Briliáns barátnőm és a Beszélnünk kell Kevinről piszkál engem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam változó, van, hogy könyvre kívánok rá, de van, hogy annyi jót hallok egy íróról, hogy majdnem mindegy, mit, csak olvassak tőle.
      A Stoner engem is meggyőzött, az Augustus már itt figyel a polcomon. :)

      Akkor még egy pont az Ílionnak. :) A Beszélnünk kell Kevinről-t meg csak ajánlani tudom, nem könnyű könyv, végig elszoruló torokkal olvastam, de egyszerűen zseniális.

      Törlés
  2. Hmm tényleg, Szabó Magda! Valahogy mindig rettegek tőle, szerintem Az ajtó miatt, az eléggé kikészített. Meg nem igazán tudok belerázódni a mondataiba, mintha egy másik nyelven beszélne, ettől függetlenül folyton piszkál.
    Murakamitól a Világvége és a keményre főtt csodaország a kedvencem, de szerintem főleg azért, mert azt olvastam tőle először. Nekem tetszett a Birkakergető is, viszont A kurblimadarat nem ajánlom - nem csak PuPi utálja, én is, pedig nagy rajongója vagyok az írónak. :D

    Az első kupacból mindenkitől olvastam: David Mitchellel katasztrofális a viszonyunk :D, Auster nem vészes, de ne a New York-trilógiával kezdd, szerintem a Holdpalota pl. egész fogyasztható. Franzen nekem nagyon hosszú, sokszor felhúztam magam a könyvein. Ferrante új könyve csodáááálatos, a Majdnem minden rövid története Brysontól igazán szórakoztató, a Sült zöld paradicsomot pedig nem lehet nem szeretni! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi leszek, én kompatibilis leszek-e vele.
      Mivel most ketten is ajánlottátok, akkor szerintem a Világvége lesz a következő. :) A kurblimadarat meg akkor elkerülöm, amúgy is hosszú. :D

      Akkor neked vegyes a viszonyod a kiválasztottjaimhoz. Ferrantet szerintem én is szeretni fogom, és azért a többiben is reménykedem.

      Törlés
    2. A New York trilógiának az első része darabokra szed, de a másik kettő már sokkal barátságosabb.:) Kemény menet volt, de nem bántam meg, hogy azt olvastam tőle elsőnek.
      Én se olvastam sokat Szabó Magdától, deee annyira nem vagyok odáig érte, kicsit avíttas nekem a hangneme. Szeretnék még tőle olvasni, de nem fogom erőltetni.
      Franzen nálam se váltott ki akkora kataklizmát, nem volt rossz, de tőle azt vártam, hogy a falhoz csapjon. Van rá még két könyvnyi esélye. Nehogy lelombozódj, Ilwerannak ő az isteni Jonathan.:)
      Ferrante kicsi könyvei nagyon durvák, a Briliáns barátnőm jóval emberbarátabb, megengedőbb, nem csodálom, hogy az hozta meg számára a világsikert.
      Mitchell is nagyon jó (nekem), szerintem tetszeni fog.:)
      Az Endymion felemelkedésétől ne félj, nem olyan, mint az Endymion, sokkal mozgalmasabb, és sokat magyaráz, amit ennél az egy sorozatnál nagyon nem bántam. Az Ílion pedig tényleg zseniális.

      Törlés
    3. Igen, emlékszem, hogy ezt mesélted róla, akkor az első részt kell túlélnem, biztató. :D
      Én meg az Abigél alapján, amit ráadásul vagy 10 éve olvastam, nem tudom még őt hova rakni magamban.
      Franzen élőben szimpatikus volt, ettől még a könyveit nem biztos, hogy szeretni fogom persze. :P
      Ferrante birizgál most a legjobban, februárban már csapok is le a Briliáns barátnőmre. :)
      Nem ígérem, hogy mindkét Simmons beszorítom idénre, de akkor igyekszek az Endymion felemelkedésével is barátkozni. :)
      És köszi a részletes ajánlókat. :)

      Törlés
  3. Austertől én is a Holdpalotát ajánlom elsőnek, az egy szuper regény lett!! Harukitól én még csak a Világvége és a keményre főtt csodaországot olvastam, de az is nagyon szuper, ajánlom! :)
    Egyébként nekem most várólistán Ajtmatov van, mert eddig csak a Tengerparton futó tarka kutyát olvastam tőle, de csupa csupa jókat hallok igaziból minden művéről is, úgyhogy szeretnék több időt fordítani rá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ajánlásokat, fel is vésem magamnak őket. :)
      Ajtmatovról is sok jót hallottam már, A versenyló halálával sokáig szemeztem, lehet egyszer sorra kerítem. :)

      Törlés
  4. Engem is megihletett, ma letisztáztam a szerzős listámat. :)
    Fannie Flagg könyve nekem a könyves listára megy majd, a szerzősre nem - nem tudom, hogy mást is akarnék-e olvasni tőle, de a Sült, zöldet Miamona annyira imádja, hogy nekem is el kell olvasnom!

    Zafón nekem a megismerkedős oldal még mindig.. nem olvastam még tőle, pedig évekkel ezelőtt megvettem már könyvét... :O
    Szabó Magdát ajánlom, Az ajtót főleg, meg az Ókutat is. Az őzbe nekem pont beletört a bicskám.
    Lehane és Haruki nekem kasza. :D De sebaj, legalább pár megjelenéssel kevesebb van, ami érdekel. ;)

    Shrivertől nekem a Big Brother integet idén, úgy érezem... Több mint 5 évvel Kevin után, talán már kézbe merek venni egy másik Shrivert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, kíváncsi leszek rá! :)
      Nekem hirtelen felindulásból ment a szerzői listára, meglátjuk, mást fogok-e olvasni tőle.

      Zafóntól én is sok éve olvastam A szél nevét, szóval nekem is szinte új lesz. :D
      Köszi, Az ajtó meg is van, akkor lehet azzal fogok kezdeni. :)
      Persze, meg hát na, mindenkit nem lehet és nem is kell szeretni. :) Ha neked ők nem, erőltetni felesleges.

      Na Shiverrel én is így vagyok, én azt hiszem már 6 éve olvastam a könyvét, nekem is ideje lenne már nekiesni a Születésnap után-nak. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.