Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Néhány hete jelent meg a Libri Kiadó gondozásában Khaled Hosseini regénye, az Egyezer tündöklő nap  második kiadása. A blogturnénk során három blogger véleményét olvashatjátok erről a csodálatos történetről, amely megható emberi sorsok bemutatásával  hozza közel az olvasóhoz a közelmúlt Afganisztánjának történetét.
A miniturnénk végén a kiadó jóvoltából egy példányt sorsolunk ki ebből a világsikerű könyvből.

etnbanner1 copy.jpg

Khaled Hosseiniről sokat olvastam már, de valahogy mégis elmaradt az, hogy bármelyik regényét is a kezembe fogjam. Pedig szeretek más kultúrákban játszódó könyveket olvasni, amelyek olyan helyre repítenek, ahova nem biztos, hogy valaha el fogok jutni.

Az Egyezer tündöklő nap Afganisztánban játszódik és két nő, Marjam és Leila sorsát mutatja be. A történetünk ott kezdődik, amikor a szovjetek kiterjesztik Afganisztánra befolyásukat, majd végigkísérhetjük a tálibok hatalomátvételét, a hadurak véres küzdelmeit és az Egyesült Államok sereginek bevonulását. Közel sem volt mindegy, ki uralkodott, hiszen ez nagy befolyással volt az átlagemberek sorsára is. A nők sorsa is folyamatosan változott, de sajnos a többségnek még mindig a férje akarata szerint kellett és kell a mai napig viselkednie. Marjam és Leila sorsa először teljesen külön szálakon fut, majd egyszer csak összefonódik, úgy, ahogy egyikük sem várja.

Nagyon fájdalmas és szenvedésekkel teli regény az Egyezer tündöklő nap, de mindemellett gyönyörű
Kabul

is. Hosseini mesterien forgatja a pennát, élmény olvasni a sorait. Remekül ért ahhoz, hogy megfesse az emberek lelkiállapotát, karaktereiről nehéz elhinni, hogy csak kitaláltak. Bár biztos vagyok benne, hogy sajnos rengeteg Leilához és Marjamhoz hasonló sorsú nő van, nem csak Afganisztánban, hanem szerte a világon. Hiszek benne, hogy nők és férfiak egyenlőnek születnek és elsősorban nem a nemet kéne figyelembe venni, hanem azt, hogy mindannyian emberek vagyunk.

Bárcsak azt írhatnám, a családon belüli erőszak Európában és azon belül Magyarországon ismeretlen, de sajnos nem az. Ráadásul egyesek még mindig hajlamosak ezt magánügyként kezelni, az érintettek számára pedig nem nagyon van kiút, nincs sokszor hova menekülniük a bántalmazás elől. És itt nem csak a fizikai, hanem a lelki terrorról is beszélek, mert az még sokszor rosszabb tud lenni. Bár legtöbbször aki az utóbbit alkalmazza, az előbbihez is eljut. 

Miközben megismerhetjük Marjam és Leila életét, a háttérben szépen kirajzolódik Afganisztán múltja, a történelmi hányattatások, melyeken a lakóknak át kellett menniük és a különböző szokások is. A háborút is a maga valójában festi le, nem szépítve a szenvedést és a borzalmakat. Lelkileg nagyon megviselő volt ezekről olvasni, főleg, hogy amikor az olvasó már azt hiszi, na most minden jóra fordul, akkor újabb szörnyűséget történik szereplőinkkel.

Mégsem mondanám sötétnek ezt a regényt, inkább csak nagyon valóságosnak. Hosseini azért igyekszik a nyomorúságban is felmutatni a szépséget és azért a remény is felvillan az oldalakon. A középpontban a nők sorsa áll, de azért sokféle férfisorsot is megismerhetünk és nem állítja be őket kizárólag gonoszként. Köztük is vannak és voltak is olyanok, akik hittek abban, hogy a nőknek nem kell, nem szabad elnyomásban élniük és ők is meg tudnak tenni bármit, amit egy férfi megtesz.

Nagyon ajánlom mindenkinek az Egyezer tündöklő napot, mert általa szélesíthetjük a látókörünket és egy teljesen más kultúrát és eszmerendszert ismerhetünk meg. Ráadásul átértékelhetjük a saját életünket is, hogy milyen jó dolgunk is van a többségünknek, hogy nem kell például burkát hordanunk vagy hogy járhatunk iskolába és szabadon járhatunk-kelhetünk a világban. Reméljük eljön az a kor, amikor ez minden nőtársam számára természetes lesz.


Nyereményjáték

Khaled Hosseini regénye, az Egyezer tündöklő nap igazán megérdemli az ünneplést. A Blogturné Klub megalakulása óta éppen most érkezett a kétszázadik turnéhoz, ezért most különleges nyeremények várnak. Egyrészt a Libri Kiadó felajánlásában egy példány kerül kisorsolásra a könyvből, valamint egy meglepetés könyvcsomag a blogturné klubtagok felajánlásában. 
A nyereményjátékon megemelheted az esélyeidet, ha megosztod a turné bármelyik állomását és a rafflecopter doboz megfelelő sorába belinkeled. 
Figyelem! A kiadó és a BTK is kizárólag magyarországi címre postáz. Kérjük a nyerteseket, hogy 72 órán belül jelentkezzenek a megküldött emailre válaszolva. Sok szerencsét!


a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
01.27. Kelly és Lupi olvas
01.29. Deszy könyvajánlója
01.31. Könyvgalaxis

Megjegyzések

  1. Jó poszt lett! Én is nemrég olvastam, és annyi de annyi a szenvedés benne, valahogy mégis, egy olyan szép könyv marad. És hát tényleg, mint egy jóféle családregény - nagyon emberiek a szereplői, akár létezhetnek is... és biztos léteznek is sokan, akik Marjam és Leila cipőjében járnak.

    VálaszTörlés
  2. @Pupilla: Köszönöm! És igen, pontosan úgy gondolom, ahogy te is.

    VálaszTörlés
  3. A hétvégén kezdtem el olvasni Hosseinitől a Papírsárkányokat. Bár még nem értem a végére (és sajnos még a többi regényét sem volt időm olvasni), már most zseniális írónak tartom, magával ragadó stílussal. Teljesen beszippantott a világa, ami előtt egyszerre állok döbbenettel és örömmel, hiszen számomra egy szinte ismeretlen kultúráról van szó. Alig várom, hogy olvashassam a többi művét is, a te cikked után pedig még kíváncsibb vagyok rá. Örülök, hogy a blogodra találtam, nagyon igényes oldal, szuperek az írásaid. :)

    VálaszTörlés
  4. @ohmyblog: Megértelek, Hosseini szerintem az emberek többségére ilyen hatással van.
    Köszönöm a dicséretet, nagyon jól esik és mindig örülök az új olvasóknak. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.