Irodalmi barangolások

A Témázás ebben a hónap az Irodalmi helyszínek nevet viseli, amelyben célunk bemutatni, milyen érdekes, irodalmi vonatkozású helyeken jártunk és miket szeretnénk még megnézni. Én olyan szempontból kicsit rendhagyó leszek, hogy mivel elég sok külföldi irodalmi helyszínen jártam már, azokat is szeretném megmutatni.

Belföldi helyszínek

De kezdjük először a hazai helyszínekkel, azon belül is Budapesttel! Budapesten elég sok irodalmi vonatkozást fedezhetünk fel, ezek közül most a kedvenceimről fogok mesélni nektek. A legfrissebb felfedezésem a Glüchlick Vilma-lépcső, melyre 46 magyar írónő kötetének címét festették fel nőnap alkalmából. Nagyon színes látnivaló, abszolút megér egy sétát.

 

Még 2018-ban volt alkalmam eljutni egy olyan tematikus városnézésre, amely a Leányrablás Budapesten útvonalait igyekezett felfedezni, az akkori korról tudhattunk meg többet. A Nagykörútról indultunk, és az Oktogonon át egészen a Vajdahunyad váráig jutottunk el. Nekem a legérdekesebb a kávéházi kultúráról szóló rész volt, nagyon szívesen beültem volna akkoriban egybe.

 

Ha már Böszörményi Gyula, az Ambrózy-sorozat második része a Tabánban is játszódik, ahol konkrétan én most dolgozom, így hétköznap minden nap járok azon a környéken. Bár ma már egyáltalán nem úgy néz ki, mint akkoriba, érdemes mégis tenni arra egy sétát.
Ha már ezen a környéken járunk, meg kell említeni, hogy alig egy köpésre innen, a Vérmezőn és környékén játszódik az Édes Anna, amit nem régen olvastam újra. Érdekes volt látni, akkoriban és most hogy is néz ki az a környék.

Amit még ajánlok Budapesten, azok a kis, független könyvesboltok, mint az Írók boltja, a Pagony vagy a Libertine Könyvesbolt. Utóbbiban idén jártam először és nagyon hangulatos, most meg akár már a mini teraszán egy kávéra is be lehet ülni. 


 

Ha pedig múzeumba vágyunk, akkor a Petőfi Irodalmi Múzeumnak érdekes az állandó kiállítása is, de mindig vannak időszaki tárlatok is, én Arany Jánosról, Szabó Magdáról és a fordításról szólót láttam, mindegyik kiváló volt, sőt, régen még Weöres Sándor Psziché kötetéről is hallgattam előadást a PIM disztermében. 

Kolodko Mihály miniszobrai között is vannak irodalmi vonatkozásúak, mint a Kockás fülű nyúl, Süsü vagy Gombóc Artúr.

Szégyen, nem szégyen, vidéki helyszínekről csak a balatonfüredi Jókai-ház jut eszembe, amit láttam kívülről, egyszer ha lehet, belülről is mindenképp meg kell tekintenem. Emellett még végül is irodalomhoz kapcsolható az is, hogy Tatán forgatták a Vaják Netflix verzióját, és pózoltam egy forgatásról ott maradt várajtóval, mikor ott jártam. :) 

 Külföldi barangolások

Ahogy gondolkodtam rajta, milyen helyek is jöhetnek itt szóba, döbbentem vettem tudomásul, mennyi klassz irodalomhoz köthető dolgot volt már szerencsém látni. 

Rögtön életem első külföldi útján, amely 2005-ben volt Erdélyben, jártam Farkaslakán és láttam Tamási Áron házát és a sírhelyét is. Tőle még nem olvastam semmit, de ezt a hiányosságomat mindenképp szeretném pótolni. Valamint hazafele megnéztük a Vaskaput is, ahol a Duna áttöri a Kárpátokat, ez pedig Jókai Az arany emberéből lehet ismerős.

 
2009-ben jártam Velencében, Olaszországban, ahol többek között Janette Winterson A szenvedélye is játszódik, valamint Veronában is, ahol láttam Júlia erkélyét, ahol híres párbeszéde elhangzott Rómeóval.
2012-ben Prágában voltam, ahol természetesen az ember mindenképp belebotlik Hrabal és a Svejk nevébe is. 2018-ban újra erre jártam, akkor Franz Kafka szobrát szerettük volna megnézni, de sajnos nem találtuk meg, így ez egy következő alkalomra marad.

2016-ban való vált az egyik legnagyobb álmom, eljutottam Londonba! Azt ugye mondanom se kell, hány ezer könyv játszódik itt. Jártam a Baker Streeten, láttam a 9 és 3/4 vágányt, a Westminster Apátságban pedig többek között a Bronte-nővérek sírját. Ugyanazokat az utcákat jártam, mint Sherlock vagy Cormoran Strike, és miután hazaérkeztem, a Ben Aaronitch a Soho felett a Hold című regényében meglepődve fedeztem fel, hogy pont ugyanabba az gyorsétterembe tértünk be (csak sajnos már zártak), ahova a főszereplő is. Valamint a Soho negyedben láttuk a színházat is, ahol a Harry Potter nyolcadik részét játsszák. Ami még nagy vágyam, amikor egyszer visszatérek, hogy eljussak a Harry Potter studióba, valamint hogy beülhessek egy színházi elődásra, akár olyanra is, amely könyvből készült.


2017 tavaszán voltam Rómában, ahova már eléggé felkészülten érkeztünk, direkt kerestük a helyeket, amelyeket megemlít Dan Brown az Angyalok és démonok című regényében és ami a filmben is megjelenik. Voltunk a Piazza Navonán, láttuk a piramist az ikertemplomok egyikében és természetesen a Szent Péter Bazilika, valamint az Angyalvár sem maradhatott ki.
Ugyanebben az évben ősszel Nápolyt és környékét fedeztük fel, így már el tudtam képzelni, milyen körülmények között játszódhat a Briliáns barátnőm Elena Ferrantétól.

 

2018-ban Toszkána köveit koptattam, itt játszódik ugyebár a Napsütötte Toszkána, amiből bevallom, én kivételesen a filmet jobban kedveltem, mint a könyvet, és sok ismerős helyszínt felfedeztem az nézése közben. Valamint ezen a vidéken játszódik Szerb Antaltól az Utas és Holdvilág, Sienában jártunk is, de nagyon szeretnék még más, a könyvben szereplő helyekre is eljutni.

2019 áprilisában újabb nagy álom vált valóra azzal, hogy eljutottam Barcelonába. A szél árnyéka után egyre inkább vágytam ide, erre még rá is tett egy lapáttal Dan Brown legutóbbi regénye, ami itt játszódik. Ráadásul miután hazajöttünk, elolvastam az Angyali játszmát, és döbbentem fedeztem fel, hogy ugyanazon a környéken laktunk, mint a főszereplő.

Hirtelen most ezek a helyek jutottak eszembe, annyira jó látni, az évek folyamán az ember mennyi irodalmilag is izgalmas helyszínre jutott el. Persze nekem is van még jó pár hely a bakancslistámon, mint például Skócia, ahol az Outlander csodahelyeit fedezhetném fel, elmennék Skye-szigetére is, hogy lássam, hol játszódik A levelek Skye-szigetéről. De szívesen ellátogatnék Balira, ahol Elizabeth Gilbertet érte a megvilágosodás az Ízek, imák, szerelmekben, vagy megnézném, hol gyógyított James Herriot Yorkshire-ben. Ami pedig a bakancslista tetején van, az Korfu, ahova évek óta tervezünk utazást, de aztán vagy valahova máshova megyünk, vagy az élet szól közbe. Pedig szívesen megnézném, hogy merre is élt Gerald Durrell, még ha a sziget már nem is teljesen olyan, mint az ő idejében. 

Meséljetek, ti merre mennétek most szívesen irodalmi kalandozásra?

A többiek is utaznak:

Sister https://jesuisesztelle.blogspot.com/

Boglinc https://booktasticboglinc.blogspot.com/

Avilda https://szederbor.blogspot.com/

Dreamworld https://dreamworld-books.blogspot.com/

Deszy http://www.deszy-konyv.hu/

Kata https://papirkaktusz.wordpress.com/

Pupilla http://pupillaolvas.blogspot.com/

Dóri https://ittvalahol.blogspot.com/

Megjegyzések

  1. Ez a lépcső nekem is kötelező pont lesz, persze kifelejtettem a listámról :D
    Milyen sokfelé jártál! Jó volt olvasni a beszámolódat és inspiráltál, hogy ha majd lehet, én is megvalósítsak néhány álom úticélt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugi, majd én is mikor olvasom a bejegyzéseiteket, fogom a fejem, hogy miket hagytam ki. :D
      Ennek örülök, nagyon klassz (irodalmi) helyek vannak a világon, ahova érdemes eljutni. :)

      Törlés
    2. Én is kifelejtettem a lépcsőt, pedig nagyon tetszett Nita instáján. :) De most feljegyeztem!

      Törlés
    3. Érdemes megnézni, nagyon klassz. :)

      Törlés
  2. Wow! Nem semmi, milyen sok helyen jártál már! Londonba én is szeretnék majd visszamenni. Akkoriban nem jutott mindenre időm, na meg a HP stúdiót is átépítették és kibővítették már... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretek utazni, és amikor lehetett, minden lehetőséget megragadtam rá. :)
      5 napot voltam Londonban, és annyi minden kimaradt... Hm, nem is tudtam, hogy átépítették, mondjuk az eredetit se láttam, de az kötelező lesz legközelebb. :)

      Törlés
  3. Vannak közös pontok. :) Velencébe, Rómába és Barcelonába én is szívesen utaznék! Rómában az Angyalok és démonok helyszínei engem is eléggé érdekelnek, de a Sagrada Famíliára is elsősorban Dan Brown miatt figyeltem fel. Korábban annyira nem vágytam oda, de a legutóbbi regénye után kimondottan megjött hozzá a kedvem. :)

    Egyébként én anno jártam Korfun, de akkor még nem tudtam, hogy Durrell is odavalósi. :) Ami viszont megmaradt, hogy minden csupa zöld, és tele voltak az utcák cicával! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Sagrada Familia az egyik legnyűgözőbb templom, ahol jártam, nincsenek rá szavak, mennyire csodálatos, nehéz vele betelni. :)
      Jó, a zöld és cica szavak elég hívogatóak. :D Remélem hamarosan én is láthatom majd. :)

      Törlés
  4. A lépcsőhöz én is szeretnék majd elmenni, talán nem is kell már rá olyan sokat várni. :)

    És Barcelona! Az én listámról lemaradt, de az Isla és a hepiend olvasása óta nagyon szeretnék oda is eljutni. (Előtte is akartam, de határozottan előrébb lépett akkor a listámon.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A környéke is nagyon szép, szóval érdemes egy vársétával akár összekötni. :)
      Érdekes, mennyire meg tudják tényleg a könyvek hozni a kedvünket egy-egy városhoz, de szerintem ez jó dolog. :)

      Törlés
  5. A Durrell-sorozatból láttam pár részt, és arra gondoltam akkor, hogy milyen kár, hogy egy csomó szép helyet hogy tönkretesz az overturism (nem mintha én nem lennék a része), régen biztos eszméletlen hangulata lehetett annak a szigetnek, olyan szép képek vannak abban a sorozatban is!
    Remélem, egyszer eljutsz oda, és majd tudsz mesélni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt hallottam, hogy régen sokkal zöldebb volt a sziget. Azért bízom benne, hogy láthatom majd a szép oldalát. :)

      Törlés
  6. Fú, micsoda felfedező vagy, tényleg eszméletlen sok szuper helyen jártál már, és megannyi irodalmi vonatkozásuk is van! :) Kicsit sajnálom, hogy én pl. akkor voltam Rómában, Firenzében, és Londonban is, amikor még nem voltak meg azok a könyvélmények, amiket te is felemlegetsz. Egészen máshogy tudtam volna csodálni a helyeket, és bejárni az útvonalakat, amiket az adott könyvek főszereplői is koptattak.
    Prágában is voltam, Svejkes éttermekben pl., de ez nem jutott eszembe. :D
    A Kolodko szobrocskákat szeretném egyszer én is megnézegetni, meg persze a lépcsőőőt, ahogy fentebb is írtam. ;) A külföldi céljaid is nagyon tetszenek, Skye, Bali, Korfu... ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a jó, hogy vissza tudsz majd térni ezekre, és akkor már tudni fogod. ;)
      Én csak láttam Svejkes éttermet, azért maradt meg, mert apukám nagyon szereti a könyvet. :)
      A Kolodko szobrocskákból sokat nem láttam még, azokat még én is szeretném mindent látni. :) Köszi, bármelyikre jöhetne most egy repjegy. :D

      Törlés
  7. Elképesztően gyönyörű helyeken jártál, de nem csak külföldön, itthon is. :)
    Az Ambrózy séta külön élmény lehetett, egyszer én is szívesen bejárnám a sorozat hazai helyszíneit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem szerveznek még hasonló sétát, úgy tudom, akkoriban eléggé nagy sikere volt. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.