Philippa Gregory: A Sötétség Rendje




A Cartaphilus Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Philippa Gregory legújabb regénye, A Sötétség Rendje. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Luca és Isolde rejtélyekkel átszőtt történetét!

2014. július 21-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Fülszöveg:
1453, Róma. A fiatal papnövendéket, Lucát eretnekséggel vádolja az inkvizíció, amiért útmutatás nélkül olvasta a Bibliát, tiltott könyvekből tanult. Ráadásul születésének körülményeiről is furcsaságokat pletykálnak. Csak úgy úszhatja meg a vádemelést, ha csatlakozik a pápa alá tartozó titkos rendhez, amely a sötétség és a félelem titkait kutatja.

Első küldetése a Lucretili-apátságba vezeti Lucát, ahol rémisztően furcsa dolgok történnek, amióta az ifjú apátnő, Isolde vette át a zárda vezetését. Az apácákat rémálmok és tévképzetek gyötrik, némelyiken megjelennek Krisztus sebei. Amikor az egyikük váratlanul és különös körülmények között meghal, a koporsója fölött összecsapnak az indulatok. A bizonyítékok minden kétséget kizáróan egyvalaki ellen szólnak - de vajon megbízhatóak-e?

Philippa Gregory új helyszínt választott legújabb regénye cselekményéhez: a középkori Itália útjait vándor szerzetesek, földesurak, keresztes lovagok, földművesek, apácák, mór rabszolgák és banditák járják. A fiatalabb olvasókat célzó fordulatos történetből nem hiányzik a nyomozás izgalma, a középkor borzongató kalandja és persze a szívdobogtató szerelmi bonyodalom sem.

ISBN: 9789632662923
Oldalszám: 280 oldal
Fordította: Szilágyi Zsófia

Philippa Gregory felnőtt történelmi regényeiről híres, A másik Boleyn-lányból hollywoodi filmadaptáció is született. Az első ifjúsági sorozata, a Sötétség Rendje 2012-ben indult el. Én annyiban kilógok a turnéban részt vevők közül, hogy nem magyarul, hanem angolul olvastam a regényt. Ugyanis már régebben felfigyeltem rá, és Pupilla drágától megkaptam ajándékba a megboldogult Red Bus-ban. 

A könyv eredeti címe, a Changeling jelentése olyan gyermek, akiről úgy gondolják, hogy valójában nem
ember, hanem a tündérek cserélték ki az ő egyik gyermekükre. Eredetileg a regény magyar címe A váltott gyermek lett volna, erre utalva, de végül a kiadó inkább a sorozatcímet szavazta meg. Az ilyen váltott gyermekek olyanok, akik nagyon elütnek a családjuktól, teljesen mások, mint a szüleik, ezért gondolta úgy a nép, hogy nem lehetnek a családok valódi sarja. Ilyen gyerek a főszereplőnk, Luca, akinek egyszerű falusi szülei vannak, ő maga viszont egy nagyon okos, a megérzéseire figyelő fiú. Pont ezek miatt dönt úgy a Sötétség Rendjének vezetője, hogy felveszi tagjai közé, rábízzák, hogy vizsgáljon meg olyan eseteket, amelyek a világ végére utalhatnak, a Sátán jeleit. Mindezt a középkori Itália díszletei között, bajbajutott nemes hölgyek megmentését is vállalva teszi.

A Sötétség Rendjének legnagyobb erőssége számomra az, hogy nem áll be a tucat YA regények sorába: itt aztán nem nagyon találsz szerelmi szálat, nem folyik a rózsaszín nyál, nincsenek tele tetkós fiúkákkal az oldalak (furcsán is hatnának ebben a korban :) ). Helyette kapunk rendesen a középkori hiedelmekből, babonákból, a vallás hatalmának jeleiből. Érdekes megfigyelni, hogy akkoriban mennyire hittek a világvégében, abban, hogy az isteni ítélet bármikor bekövetkezhet. Nem kerestek mindenre reális magyarázatot, mint a mai kor embere, mindenben felsőbb beavatkozást véltek felfedezni. Akár úgy is mondhatnánk, az akkor élők többségét elvakította a vallást, aki nem, az pedig annak segítségével próbálta takargatni bűneit.

Egészen furcsa szereplőkkel találkozhatunk a regény lapjain. Rögtön ott van Luca, a zseni, aki viszont mégis sokszor úgy tűnik, nem lát tovább az orra hegyénél. Aztán ott van Freize, az egyszerű szolgáló, akiben sokkal több rejtőzik, mint elsőre gondolnánk. Isolde, akit a bátyja kolostorba zárat, a középkor egyfajta korai feministája, aki nem kívánja elfogadni, hogy mindent csak a férfiak irányíthatnak. Végül ott van Ishraq, az ő szolgálólánya, a babonák jó ismerője, és aki sötét bőre és alacsony társadalmi státusza miatt csak megvetésre számíthat. Pedig nem ördögi teremtmény ő, hanem az egyik legértelmesebb szereplő, akin keresztül ráadásul a többiek szembenézhetnek előítéleteikkel.

Maguk az esetek, amiket Lucának fel kell derítenie, nagyon érdekes, nekem az utolsó a szörnnyel tetszett a legjobban. Emlékszem, épp a metrón ültem, mikor azt a részt olvastam, és a megoldástól szó szerint leesett az állam. Szerintem a szemben ülő hölgy idiótának nézett. :) Az apácákat sújtó átok megfejtése is érdekes, bár könnyebben kitalálható, mégis ezt a részt is módfelett élveztem, főleg mert nagyon jól megmutatja, mennyire egyszerű a vallást fegyverként használni.

Mégsem mondhatom azt, hogy ez egy ötcsillagos regény, amit imádtam volna. A maga műfajában tetszett, de mégis hiányérzetem maradt utána. Lehet, hogy pont az vele a probléma, hogy mivel a fiatalabb korosztályt célozza meg (az angol kiadásban még kérdések is vannak osztályok számára, akik fel kívánják együtt dolgozni a regényt), pont ezért kissé súlytalan az egész. Elolvasod, jól szórakozol, de mélyebb nyomokat nem képes hagyni benned. Mondom én ezt 26 éves fejjel, lehet, ha 10 évvel fiatalabb volnék, rajongtam volna érte.

Viszont nagyon örülnék neki, ha a folytatások is megjelennének magyarul, bár nem tudom, mennyire kelendőek manapság azok az ifjúsági regények, amelyeken nincs semmilyen pötty és nem készült belőle könyv sem (bár állítólag lehet, hogy sorozat lesz belőle). Én reménykedem benne, hogy meg fogja találni a maga olvasóközönségét.

Nyereményjáték

Luca a Sötétség Rendjének ifjú tagjaként járja a birodalmat, s kutatja a sötétség és félelem titkait. 
Miután megtudja aktuális küldetésének részleteit, a helyszínre utazik, hogy kivizsgálja azt, valamint, hogy a törvényeknek megfelelően, a pápa nevében intézkedjen.
Útja során vele tart Freize, a kissé bohókás konyhai inas, és Peter testvér, aki a feljegyzésekről gondoskodik. 
Ám egy napon, amíg Peter testvér leheveredik néhány órára, a tréfás kedvű, gyanakvó Freize úgy dönt, megvicceli az öreget, és összekeveri a küldetéseikről szóló feljegyzéseket. Közben Luca, mit sem sejtve a csínytevésről, tovább kutakodik az eltűnt aranyrögök után. Este azonban észreveszik, mit tett Freize, és kétségbeesetten próbálják helyreállítani a károkat.
Segítsetek nekik megfejteni, mely bűnösöket, vádlottakat rejtik az egyes iratok!

Feladat:
1. A feljegyzések alapján fejtsétek meg, mely híres történelmi személyekről van szó, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Kötelező!)
2. Lucával eredjetek az aranyrögök (!) nyomába, és számoljátok össze, hány darabot találtok. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik!  (Erre július 28 -tól nyílik lehetőségetek, a Blogturné Klub blogján. Aznap nem lesz értékelés, csak kincsvadászat. Nem kötelező megcsinálni, de plusz esélyeket jelent.)
3. Találjátok ki, a játékban szereplő történelmi személyek közül ki(k)ről írt már könyvet Philippa Gregory. (Kötelező!)

Kalandra fel!

Figyelem! 
A kiadó csak magyarországi címre postáz! 
Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!



a Rafflecopter giveaway

07/21 Kelly Lupi olvas
07/22 Dreamworld
07/23 Nem harap a...
07/24 Könyvszeretet
07/25 Insane Life
07/26 Deszy könyvajánlója
07/27 Zakkant olvas
07/28 Blogturné Klub - Aranyrög vadászat
07/29 Könyvgalaxis

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

Lois Lowry: Az emlékek őre

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.