Könyvfesztiválra készülődve

Az év egyik legjobban várt könyves eseménye számomra és a legtöbb könyvrajongó számára a Könyvfesztivál. Részben azért, mert ilyenkor a kiadók rengeteg új megjelenéssel rukkolnak elő, másrészt pedig rengeteg könyvbemutató, dedikálás és könyves beszélgetés zajlik ezekben a napokban a Millenárison. A tavalyi Könyvfeszt is az egyik legszebb emlékem a tavalyi évből. Könyvek, jó barátok és ismerősök, cider, fagyi, 8 %-os mézes sör, azt hiszem ezzel mindent elmondtam. :)

Idén is úgy fest, hogy a szombati napot fogom kint tölteni, de még gondolkodom rajta, hogy pénteken is kinézek. A bevásárlólistámon eddig hét könyv szerepel, de ezek száma csökkenthet és nőhet is (utóbbi esetnek nem kéne bekövetkeznie, nem és nem :) ). Lássuk, melyek ezek:

Scott Westerfeldtől nemrég olvastam el a Behemótot, és így még inkább várom a Góliátot. Örülök, hogy a Ciceró olyan formában fogja kiadni, hogy ne térjen el az előző kötetek stílusától.

Fülszöveg: Sándor herceg és Deryn a Leviatánon utazik kelet felé, amikor léghajójukat utasítják, hogy Szibériában vegyen fel egy szokatlan utast, a feltaláló Nikola Teslát. Az őrült géniusz azt állítja, hogy fegyvere, Góliát véget tud vetni a háborúnak, de vajon kinek az oldalán áll? 
Titkos küldetésük során Sándor végre megismeri barátja legmélyebb titkait: Deryn nemcsak hogy fiúnak öltözött lány, de szereti is őt. 
A korona sorsa, egy nagyváros pusztulása és egy közrendű lány szerelme is Sándor következő lépéstől függ. 
A Góliát izgalmas lezárása Scott Westerfeld rendkívüli Leviatán-sorozatának.


Catherynne M. Valente A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt című könyvének leírása is
már kihívásnak számít, én általában úgy hivatkozom rá, hogy A lány, aki... :). Szóval miután a Tündérföld sorozat első része is megnyert magának, mindenképp vevő vagyok a folytatásra. Tervben van, hogy addig még a Marija Morevnát is elolvasom, meglátjuk, sikerül-e.

Fülszöveg: Tündérföldön nincs minden rendben …
Szeptember első kalandja óta visszavágyott Tündérföldre. Amikor végre visszajut, megtudja, hogy a birodalom lakóinak árnyéka – és varázsereje – már egy ideje Alsó-Tündérföldre szivárog. Az alvilágnak új uralkodója van: Halloween, a sivár királynő, Szeptember árnyéka. Halloweennek pedig esze ágában sincs visszaadni Tündérföld árnyait.
Valente első Tündérföld-könyvének rajongói tobzódhatnak a buja környezetben, az érdekes karakterekben, Szeptember utazásának gyönyörű nyelvezetében. Mindezeket Ana Juan, a kiváló grafikus kelti életre. Az olvasók ismét viszontláthatják Ellyt, a könyvgyíkot és Szombatot a máridfiút. Alsó-Tündérföldön azonban még a legjobb barátok sem mindig azok, aminek látszanak…

Kleinheinz Csillától az Ólomerdőt olvastam, meg is van, de a borítónak és annak köszönhetően, hogy az Üveghegy is majdnem biztos, hogy új kiadásban fog csak megjelenni, valószínűleg muszáj leszek megvenni. Ráadásul Csilla dedikál is szombaton, ez pedig egy újabb okot jelent a pénztárcám karcsúsítására.

Fülszöveg: A kamasz Emesét még gyerekkorában hagyta el az anyja és tért vissza otthonába, a tündérek áthatolhatatlan erdejébe. A lány azóta is visszavárja, de amikor eljön érte egy szív nélküli lovas, kénytelen szembesülni vele, hogy szülei sok mindent eltitkoltak előle, és a mágikusnak hitt másik világ egyáltalán nem olyan, amilyennek képzelte. Tündérek, lovagok, varázslat: mindez csak mese, az igazság sokkal bonyolultabb és fájdalmasabb. 
Az Ólomerdő egyszerre rendhagyó fantasy és árnyalt családtörténet, amely bátran szembemegy a mesékkel szembeni elvárásainkkal. Egy fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlható történet sorsról és döntésekről, ígéretekről és következményekről, valamint arról, hogy néha a mesehősök tetteit is irányíthatja önzés és hatalomvágy. 
Kleinheincz Csilla könyve 2007-ben már megjelent és sikert aratott, a régóta várt folytatásokat ez az átdolgozott kiadás készíti elő.

Az Ad Astra igyekszik feltámadni poraiból, ennek első jele a Brazyl megjelenése Ian McDonaldtól. Én A
dervisházat is nagyon szerettem, így nem kérdés, hogy ennek a regénynek is a polcomon a helye.

Fülszöveg: Sao Paolo, 2032.: A megszámlálhatatlan milliók, a lélegzetelállító gazdagság és az életet elszívó nyomor városa. Egy város, amire az örökké éber angyalok vigyáznak, figyelik minden mozdulatodat, a pénzed áramlását. Egy város, ahol egy tolvaj csapdába és szerelembe eshet az illegális kvantumszámítások zavarba ejtő világában. Edson Jesus Oliveira de Freitas városa…
Rio de Janeiro, 2006.: A foci és a capoeristák városa, ahol Jézus széttárt karral figyel. Marcelina Hoffman városa: egy város, ami reality TV-n él. Ezen a helyen egy becsvágyó TV producer miközben megtalálja a következő nagy dobást, elveszítheti az életét és a lelkét.
Brazília, 1732.: Az Amazonas medencéje, a Rio Negro és Rio Branco közös medrének vidéke. Egy édeni szépségű táj, az arany és a borzalmas halál földje, ahol índio-k és rabszolgák vesznek körbe. Az őrület és a vallás birodalma, ahol a valóság töréspontra érkezik. Luis Quinn atya és dr. Robert François St. Honoré Falcon közös sorsának vidéke.

Az Ad Astra egy másik könyvvel is jelentkezik a Könyvfesztiválra, amely Charles Strosstól az Accelerando
lesz. Amint elolvastam a fülszövegét, tudtam, hogy ez egy annyira beteg és furcsa könyv lesz, hogy el kell, hogy olvassam. És nem fogok hazudni, a borító itt is nagyon megvett magának. És macskák, vannak benne macskák!

Fülszöveg: Manfred Macx nem hétköznapi figura. Reggeli előtt hat új ötlete van. Meg egy erekciója. Bizarr kapcsolatot ápol menyasszonyával, aki képtelen tisztességes családfőt faragni a nyughatatlan szabadalomkufárból. Nyomában lohol az amerikai adóhivatal. Milliókat keres másoknak, de neki nincs egy vasa sem. Egyébként pedig tőzsdére bocsátott hírnévindexe alapján a legnépszerűbb ember a világon. Aztán egyszer csak kap egy titokzatos hívást… 
A szingularitást követő évtizedekben az emberek úgy vetik le a testüket, mint egy elnyűtt zakót. A bolygókat terraformálják, a Napot energiaforrásként használják, és mindent elkövetnek, hogy a világ csupán gigászi Matrjoska-agyakban létezzen tovább. 
Charles Stross humorral fűszerezett regénye a Macx-dinasztia sorsát követi nyomon ebben a pillanatról-pillanatra változó világban, ahol kommunista languszták dezertálnak az utolsó működő Windows rendszerből, ahol szökött kamaszok uralkodóvá koronázhatják magukat egy aszteroidán, és ahol a valóságból is jóval több van a kelleténél. És még valami: a macskák sosem azok, amiknek mutatják magukat!

Sajnos A daruasszony esetében nem mondhatnám, hogy a borító vett volna meg magának, mert az
egyszerűen borzalmas. Na de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Ness Szólít a szörny című könyve eddig az év egyik legjobb olvasmányának bizonyult nálam, ezért érdekelni kezdett a többi műve is. Ráadásul ő is jelen lesz a Könyvfesztiválon, mind a vele való beszélgetésen, mind a dedikáláson biztos ott leszek.

Fülszöveg: „Te körülbelül hatvanöt százalék vagy, és azt hiszem, az én minimális elvárásom olyan hetven körül lehet – mondta a felesége, amikor elhagyta.”
George Duncan negyvennyolc éves, elvált és végtelenül magányos, mivelhogy túl jóindulatú ahhoz, hogy igazán komolyan lehessen venni. Egy éjszaka éles, fülsértő hangra riad fel, és amikor elindul, hogy felkutassa a zaj forrását, egy nyíllal átlőtt szárnyú, óriás, fehér darut talál a kertjében. Nekigyürkőzik, kihúzza a daru szárnyából a nyílvesszőt, a madár elrepül – ám George-nak attól a naptól fogva új, mesés irányt vesz az élete. Megismerkedik Kumikóval, a titokzatos, kit tudja, honnan érkezett lánnyal, aki felforgat benne mindent, amit addig a valóságról, önmagáról vagy a szerelemről gondolt.
Kicsoda Kumiko? 
És kicsoda George? 
És végül, de nem utolsósorban: miféle megváltást várhat egy daru egy tűzhányótól?
A Káosz-trilógia vagy a Szólít a szörny Magyarországon is népszerű, számos díjjal kitüntetett szerzője ezúttal felnőtteknek szóló könyvet írt, amely egyszerre klasszikus komédia az életközépi válságról és misztikus mese. S mint a jó mesék általában, szép és kegyetlen…

Végül még egy Ness könyv, a Soha nincs vége, amely egy ifjúsági regény, de nem éppen a cukormázas fajtából, ezért is érdekel. A borító itt sem a kedvencem, de tényleg, vécépapírra is lehetne nyomtatva (na jó, azért nem), akkor is érdekelne.

Fülszöveg: A fiú kétségbeesetten, magányosan merül el a háborgó tengerben.
Meghal.
Majd felébred, csupaszon, a testét zúzódások borítják, de életben van.
Hogy lehet ez? És mi ez a különös, elhagyatott hely?
Ahogy lassan megérti, hogy mi történik vele, a fiú egyre jobban mer remélni. 
Talán ez nem a vég…
Talán még nincs vége…
Patrick NESS új ifjúsági regénye. Ismét felkavaró, megindító, letehetetlen könyv a világszerte elismert szerzőtől


És akkor álljon itt néhány program, amin mindenképp szeretnék részt venni, és nektek is csak ajánlani tudok:

április 26., 10.30–11.30 Kner Imre terem: Miért jó fantasy-t és sci-fi-t olvasni?; Beszélgetés a Fantazmo.hu honlap szerkesztőivel; Résztvevők: Markovics Botond és Farkas Balázs; Moderátor: Kánai András kommunikációs szakember; (Alexandra Kiadó);

április 26. 12.00–13.20 Osztovits Levente terem: Varázslat és misztikum. Beszélgetés Patrick Ness két új könyvéről; Résztvevők: a szerző és Polgár Csaba színművész; Moderátor: Berta Ádám, az Európa Könyvkiadó szerkesztője; (Európa Könyvkiadó);

április 26., 13.30–14.30 B16 stand: Patrick Ness dedikál; (Európa Könyvkiadó)

április 26., 15:00 –16:00 Moskát Anita és Kleinheinz Csilla dedikálás

Remélem sokatokkal sikerül találkozni. :)

Megjegyzések

  1. Szép lista :) Kíváncsi vagyok a Könyvfesztiválra, ez lesz az elsőm, mondjuk attól nem félek, hogy majd transzporterrel kell utánam küldeni a megvásárolt könyveket, én ellen tudok állni :D Viszont tervezünk a lányokkal egy Lush meg egy The Body Shop túrát is, ha már egyszer a közelben leszünk, ott kicsit nagyobb veszély fenyeget.
    Remélem, találkozunk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos én kétlem, hogy nagy ellenállást tanúsítanék. :))
      Ójaj, szerintem a The Body Shopban el fogsz veszni. :)
      Én is remélem, megoldjuk. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.