2014 és a tervek

Tudom, hogy sokan nem szeretik a tervszerű olvasást, és alapvetően én is közéjük tartozom. Általában azt veszem le a könyvespolcról, amihez éppen kedvem szottyan. Viszont így sokszor lemaradok olyan könyvekről, amiket pedig már régóta tervezek olvasni, és szomorúan konstatálom, hogy megint hátrébb kerültek az olvasási listába.

Idén egyrészt megint jelentkeztem Lobo várólista-csökkentésére. Nem csináltam most alternatív listát, csak 12 könyvem van, és ezeket tényleg nagyon szeretném már elolvasni. Ezek közül a Rúnajelek áll legrégebb óta a polcomon, a többiek nála újabb szerzemények, de ezek is régebb óta sírnak már a könyvespolcomon.

Az idei piszkos tizenkettő
A Goodreads-en idén a 80 olvasást lőttem be magamnak célként, de nem dőlök a nemlétező kardomba, ha ez nem fog sikerülni. Csak úgy voltam vele, hogy akkor már egy magasabb számot írok be, mint amit tavaly sikerült elérni, de ezt is játékként fogom csak fel.

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Nita has read 0 books toward her goal of 80 books.
hide

Emellett az ötös fogatunkkal kitaláltuk, hogy a kedvenc könyveinket ajánljuk a másiknak, amit még ő nem olvasott, és valószínűleg nem is venné a kezébe. Én Molnár Ferenc három színművét tartalmazó könyvet, Nick Hornbytól a Pop, csajok, satöbbit, James Cavelltől A Tajpant és Darvasi Lászlótól a Trapiti avagy a nagy tökfőzelékháborút kaptam. Mindegyikre kíváncsi leszek.

Célul tűztem ki magam elé, hogy idén több e-könyvet olvassak. Tavaly csak kettőt sikerült, már most éppen olvasok egyet, és reményeim szerint idén legalább tizet sikerül majd elolvasni. A beszerzésekből is szeretném, ha több lenne e-könyv, helytakarékosság miatt.
Szeretnék több magyar szerzőt olvasni, és olyan klasszikusokat elolvasni, amelyeket hiányolok az eddigi életem olvasmánylistájából. Tavaly gyalázatosan keveset olvastam angolul, csak egy regényt és 6 képregényt sikerült. Ezen is mindenképp szeretnék változtatni, hisz itt árválkodnak a polcomon a különböző Bookdepository-s és Red Bus-os beszerzések.



Emellett szeretnék sokkal tudatosabb lenni a könyvvásárlás terén. Most már szerencsére nem dőlök be minden akciónak, és nem veszek meg csak azért egy regényt, mert akciós. Több dolog is szól emellett. Egyrészt egyre vészesebben fogy a hely a szobámba, és ha idén végre sikerül is elköltöznöm itthonról, sajnos nem lesz saját könyvtárszobám, hogy minden egyes könyv elférjen, amit idáig felhalmoztam. Másrészt rossz érzés, hogy annyi olvasatlan könyvem van, jelenleg 214. Jó lenne ezt a számot valahova 150 felé letornázni, és 2015 végére 100 alá szorítani. Harmadrészt rájöttem, hogy vannak könyvek, amelyeket elég lenne kölcsönbe megszerezni, könyvtárból kivenni stb., és nem feltétlenül kell belőle saját példány, mert vagy nem fogom újraolvasni, vagy olyan is akad, amelyet megszereztem, de már abszolút elment tőle a kedvem.


Ha ezeknek a céloknak már csak egy részét sikerül teljesíteni, én boldog leszek. :) Persze továbbra is az lesz a legfontosabb, hogy minél jobb olvasmányokban legyen részem, amelyek szebbé teszik az idei évemet is.

Megjegyzések

  1. Ez a tudatosabb könyvvásárlás nálam is befigyel már egy ideje, mert kezd masszív lelkiismeretfurdalásom és önutálatom lenni, ha ránézek a polcaimra, hogy mennyi könyvet beharácsoltam, amiket nem olvastam el és ha el is olvastam nagyon megbántam. Úgyhogy egyrészt én is könyvtárazni szoktam, meg nagyon figyelem, hogy ki mit ajánl, s inkább biztosra megyek. Úgyhogy sok sikert, remélem összejön a letornászás :)

    VálaszTörlés
  2. @Lobo: Köszi, én is reménykedem. :)

    VálaszTörlés
  3. A tervszerű olvasást sokan nem szeretjük ugyan, de tervezgetni szeretünk :D :D érdekes belső ellentét :)
    Csatlakozom, én is szeretnék tudatosabban vásárolni, de persze ma is nyáladzottam olcsó e-könyvekre... de nem vettem semmit! (még) :)
    A Rúnajelek meg az Árnyalatnyi remény nekem is várólistás már egy jó ideje. Ó, és örülök, hogy az Agatha Raisint is betetted, képzeld, nemrég megvettem egy offline barátnőmnek, és imádta, azóta megvette az összes megjelent magyar kötetet :D

    Sok sikert a tervekhez, és ne legyél rest elvetni őket, ha rosszul érzed magad tőlük ;)

    VálaszTörlés
  4. @PuPilla ma olcsó a The Rosie Project az amazon.com-on :)

    VálaszTörlés
  5. @Pupilla: Pontosan. :)
    Vicces, én is pont tegnap nézegettem akciós e-könyveket Amazonon. :D És végül én is ellenálltam, úgyis megyek ma könyvtárba. :))
    Na, tök jó, nekem egy kollégám szereti nagyon, szóval ezért is szeretném már olvasni. :)

    Köszönöm, és szerintem úgy lesz. :)

    VálaszTörlés
  6. A Pop, csajok, satöbbi olyan jó! Az egyik kedvenc könyvem, nagyon sokat nevettem rajta. Kíváncsi vagyok, neked tetszik-e majd.
    Szép tervek, hajrá! Az e-könyvekre én is rá akarok feküdni, de az kéne, hogy valami átkattanjon az agyamban, nem tudom pontosan, hogy mi, de még nem jut eszembe automatikusan, hogy elővegyem.

    VálaszTörlés
  7. @katacita: Én is remélem, hogy szeretni fogom. :)
    Köszi! Az e-könyvekben nekem is meg kell erőszakolnom magam, de most már pl. a Houndedet egészen élvezem. :)

    VálaszTörlés
  8. Lobo, egen, csak sajnos ugye nekünk nem járt a kedvezmény... :( de azért figyelem az akcióikat :)
    Nita, szerintem te is szeretni fogod mrs.raisint! :) mostanában egyébként minden nap a fejemben vagy, mert ugye elkezdtema vcs-t a Calderonnal, és azt tavaly év elején együtt vettük. :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.