Larissa Ione: Csábítás - Daemonica 1.

Mostanában eléggé szkeptikus lettem a paranormális - és a paranormális-erotikus regényekkel kapcsolatban. Mikor ezek berobbantak Magyarországra, még szinte mindegyik új sorozatba belevetettem magam, és rengeteg csalódás ért. Ma már csak Wardtól, Kenyontól és Frosttól található meg több regény a polcaimon. Nem is értettem hát teljesen, mi is vonz engem annyira Larissa Ione Daemonica sorozatában. A borító, az, hogy démonok a szereplők, vagy csak a melegtől van? Mindenesetre amint megkaptam az első részt, alig vártam, hogy belekezdhessek.

Tayla, akinek az a feladata, hogy démonokra vadásszon, egy félresikerült harc után egy démonkórházban köt ki, ahol Eidolon, a seminus démon ápolja őt. Tayla azt hiszi, minden tud a démonokról, a leglényegesebb pedig úgyis az, hogy meg kell ölnie őket. De Eidolonnal való találkozás megkérdőjelez mindent, amiben eddig hitt. Vajon van ezután visszaút még a régi nélkülöző, vadász életébe, és vissza akar egyáltalán még térni oda?

Szerencsére elmondhatom, hogy engem teljes mértékben pozitív csalódás ért. A Csábítás egy végig izgalmas, érdekes regény, amely nem nélkülözi a humort és a meglepő fordulatokat is. Ami különösen tetszett, hogy nem csak egy szereplő szempontját ismerhetjük meg, így több karakter sorsát is nyomon követhetjük. Ezek közül is persze a legérdekesebb a három démon testvéré, ugyanis Eidolonnak van még két testvére, Shade és Lidérc. Érdekes, hogy nem az édesanyjuk, hanem az édesapjuk volt ugyanaz, mégis szinte édestestvérekként szeretik és utálják egymást.

Természetesen azért a regény nem nélkülözi a szexet és a romantikus nyáladzást sem, de ezek mértéke számomra még tűréshatáron belül volt. Ione regényét leginkább Ward Fekete Tőr Testvériség sorozatához tudnám hasonlítani, vannak hasonlóságok, mégsem éreztem szerencsére azt, hogy valamiféle klónnal lenne dolgom. Ráadásul nekem Ione stílusa sokkal jobban tetszik, mint Kenyoné, ő már az első résszel el tudta nálam érni azt, amit Kenyon csak a negyedik regényével, mégpedig azt, hogy azt mondjam, hogy igen, ide nekem a folytatásokat is!

A sorozattal kapcsolatban megosztanék egy érdekességet is, amelyet az Egmont Dark sorozat Facebook oldalán olvastam. A sorozat eredeti címe Demonica, és az egyik olvasó rákérdezett, hogyhogy ez magyarul megváltozott. A kiadó ezt a választ adta: "A szó gyökere a görög daimón, ebből ered angolosan a Demonica, latinos írásmóddal pedig a Daemonica. Jó okunk volt rá, hogy a latinosat válasszuk: ha emlékszel, az első kötetben (Csábítás) Tayla leveszi Eidolon polcáról a démonvilág vallási rendszerét megalapozó, számukra nagyon fontos könyvet. Ennek címe az eredetiben is latinul szerepel: "Daemonica".
Így hát, mivel már a szerző is használta a latinos kifejezést, a magyar olvasó számára pedig úgyis mindkettő idegenül cseng, a kultúrkörünkbe történelmileg pedig kicsit jobban illik a latin, emellett döntöttünk." Én ezt nagyon szimpatikus válasznak találom.

A kiadó ráadásul rögtön a sorozat első két részét jelentette meg itthon, így akinek a Csábítás tetszett, már szerezheti is be az Elszabadult vágyakat, amely Shade történetét mutatja be. Nekem biztosan a polcomon a helye.

A könyvet köszönöm az Egmont Kiadónak!

Ui: Örülök, hogy nem a német borító nyert a szavazáson, hanem az amerikai, sokkal szebb és jobban is illik a történethez.

Megjegyzések

  1. én meg a könyv, hogy jönnénk ki szerinted?

    VálaszTörlés
  2. Jó kérdés... Úgy látom, vegyes volt a viszonyod Warddal, ez meg stílusban eléggé hasonló hozzá, szóval nagy az esélye, hogy neked nem tetszene annyira.

    VálaszTörlés
  3. wardhoz hasonlít? az nem olyan rossz indulás.
    akkor lehet, hogy majd belenézek.
    (wardtól besokalltam, egyébként eléggé bírtam.)

    VálaszTörlés
  4. Akkor viszont lehet tetszene neked. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.