Az olvasás ötven árnyalata, avagy azt olvasok, amit akarok

SzAngelika bloggerina blogját rendszeresen olvasom, és bár nem teljesen fedi egymást a könyves ízlésünk, nagyon szeretem a posztjait, nagyon igényes bloggernek tartom. A minap kiborulva karcolta fel a molyra, hogy többen támadták azért, mert elolvasta E. L. James A szürke ötven árnyalata című könyvét. És akkor itt álljon meg a menet.

Én magam sem kedvelek minden írót, képtelenség is lenne, hogy mindenkit szeressek. Néha én magam is kicsit forgatom a szemem, ha valaki egy olyan szerzőtől olvas könyvet, akinek nem becsülöm nagyra a munkásságát, de. És ez nagyon lényeges de. Nem mondom azt neki, hogy mit képzelsz magadról, hogy ezt olvasod, nem átkozom el, és nem térek ki a hitemből miatta. Ki vagyok én, hogy bárkinek is megmondjam, mit olvasson és mit ne? Attól még, hogy nekem egy író könyvei nem adtak semmit, másnak még igen is adhatnak. Rögtön itt van példának édesanyám, aki egész életét végigdolgozta fizikai munkásként, most is rengeteget dolgozik azért, hogy megélhessünk. Ő kimondottan szereti az egyszerű romantikus regényeket, mint amilyeneket például Danielle Steel ír. Én magam még sosem olvastam tőle, és nem is kívánok, számomra túl egyszerűnek tűnnek a történetei. Ennek ellenére édesanyám számára rengeteg könyvét megvettem ajándékba, és a könyvtárban fellelhető össze könyvét kivettem neki. Ugyanis ő ezt szereti, őt ez kapcsolja ki a hétköznapokból, a napi robotból. Innentől tökéletesen lényegtelen, én mit gondolok Steel műveiről.

Az életünkben annyi szabály, kötöttség van. Köt az iskola, a munkahely, a jogszabályok, a társadalmi, erkölcsi szokások és még sorolhatnám. Az olvasás viszont szabadságot ad: olyan helyekre juthatunk el vele, ahova talán sose fogunk eljutni másképpen. Szabadon megválaszthatom az olvasmányomat, maximum csak az anyagi helyzet, a könyvtári állomány szélessége és a nyelvtudás szabhat határokat, de ezek csak minimális korlátok véleményem szerint. Végre egy terület, ahol én dönthetem el, mi az, amit elolvasok, és mi az, amit inkább kihagyok.

Ezek után milyen jogon vitatja el ezt a szabadságot bárki a másiktól? Hogy jön bárki is ahhoz, hogy valakit mondjuk egyetlen olvasott könyve alapján elítéljen és megvessen? Ha SzAngelika A szürke ötven árnyalata-trilógiát akarta olvasni, miért ne tehette volna meg? Elárulom, én magam is el fogom olvasni az első részt, mert kíváncsi vagyok rá, és nem érdekel, ha ettől valaki kevesebbnek tart engem. Mert szívem joga azt olvasni, amit akarok. És szíve joga Angelikának is, anyukámnak is, és neked is, kedves olvasóm. Ne hagyd hát, hogy bárki is eltántorítson attól, hogy valamit a kezedbe vegyél!

Megjegyzések

  1. ámen, Nita. csak egyetérteni tudok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és örülök az egyetértésnek. :)

      Törlés
  2. Létezhet, hogy törölte a blogot is? Nekem nem jön be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem törölte, csak rosszul emlékeztem a címére, de már javítottam is.

      Törlés
  3. Oké, köszi. :)
    o.

    VálaszTörlés
  4. Ez egy nagyon igaz bejegyzés. És köszönöm! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit, muszáj volt ezt kiírni magamból. :):*

      Törlés
  5. Annyival csatlakoznék az olvasás szabadságának eszményéhez, hogy akinek valami nem tetszik, az NE. OLVASSA! Se blogot, se könyvet, se semmit. Főleg azért ne, hogy utána mocskolódjon.
    Mindenki megvan az olyan dolgok nélkül, amik elszívják az energiáit. A bloggerek az értetlen és éretlen kommentelők nélkül, az olvasók meg az olyan blogok nélkül, (vagy szimplán csak blogbejegyzések nélkül) amik nem a saját szájuk íze szerint írnak valamiről.
    Ami nélkül viszont nehezebben vagyunk meg, az az összetartás,, és te egy tündér vagy, hogy emellett ilyen szép tanúbizonyságot tettél! :)

    Én is olvasni fogom a könyvet, pont Angelikának hála, és eddig csak azért nem kezdtem még bele, mert Ulpius könyvért ennyit nem adunk... de ez már egy másik történet. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon igaz, amit írsz, teljesen egyetértek.
      Ó, köszönöm. :)

      Én kölcsönkértem, és majd úgy fogom olvasni. :)

      Törlés
    2. Nem is rossz ötlet! De már a könyvtárazás is érik, és reménykedem, hogy meglesz a hozzám közeliek egyikében. ;)

      Törlés
    3. A közelemben úgy láttam, még nincs meg egyik könyvtárban sem, gondolom azért majd később beszerzik. :)

      Törlés
  6. Sokadikként nekem is egyet kell értenem. Bár néha elszörnyedek, mikor meghallom, hogy valakinek Coelho a kedvenc írója (Danielle Steel nem zavar, de Coelho...), de ilyenkor is elszámolok tízig, és rájövök, hogy ki vagyok én? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Coelho nekem se a szívem csücske most már, eleinte szerettem a könyveit, de aztán ráuntam a sablonjaira... De ha valaki őt olvassa, tegye. :)

      Törlés
  7. @gretty:...háttööö... akkor lehet, hogy nem kéne a vikinges könyvről posztolnom...?:))

    egyébként egyetértek Nita. néha én is megütközöm ezen-azon, legjobban azon akadtam ki, amikor kiderült, hogy barátnőm imádja fejőst, de ha ő így tud kikapcsolódni, hát tegye. felőlem...
    és el nem tudom képzelni, ki tud ennyi energiát belefeccölni abba, hogy menjen a másik után a mocskolódással. ha a blogon nem látszik, akkor majd mélben, ha ott sem reagál, mi lesz? megkeresi telefonon? szal én ezt nem értem.
    meg oké, neki nem tetszik a könyv, de akkor minek olvas egyáltalán utána?
    sztem a saját nyomorát most Angira zúdította, mert lehet, hogy annyira felpiszkálta a könyv, és közben meg a vallásos neveltetése miatt bűnnek érzi az érdeklődését (bár a kommentet nem olvastam, de lehet következtetni, és most jól leverte Angin a lelkifuriját.
    sztem nem kell vele törődni, szegény nem normális.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem! Neked kötelező néha olyat olvasni, ami nem tetszik, mert önző dög vagyok, és akarom róla a bejegyzésed olvasni! :)))
      (De ezzel gondolom mind így vagyunk.)

      Attól még csak nem nézel le, ha nekem meg mondjuk véletlenül tetszene, nem igaz? ;) :D
      Mert itt a lényeg! ;)

      Törlés
    2. Az ilyen embereket nem értem, és innen is látszik, milyen beteg világban élünk, hogy az emberek a neten eresztik ki a frusztrációjukat, és általában nem a megfelelő helyen...

      Törlés
  8. Szia Nita! Ez teljesen gáz, hogy néhány ember mennyire kiakad, hogy ki mit olvas. Nem vagyok nagy rajongója a Pöttyös könyveknek, viszont találtam néhány kifejezetten kedvcsináló kritikákat különböző blogokon (itt is) és amiatt elolvastam a könyvet, ami aztán tetszett is. Ami pedig nem tetszik, azt abba hagyom. Senki sem tartott még puskát a fejemhez, hogy ki KELL olvasni.
    Üdv, B.B.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Baribori!
      Szerintem nagyon jó a hozzáállásod, tartsd meg ezt továbbra is, és örülök, hogy találtál a blognak köszönhetően neked tetsző könyvet. :)
      Nita

      Törlés
  9. Nem tudom, miért nem olvastam én ezt a bejegyzést eddig, de puszi érte:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.