A könyvhörcsögségről, avagy így halmozunk mi

A Témázás mostani körében arról fogunk vallani, ki hogy áll a könyvek felhalmozásával, a gyűjtögetéssel, avagy ki mekkora könyvhörcsög. Ezt a témát én sem hagyhattam ki, ugyanis van mit mesélnem róla.

Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban, olyan egyetemista éveimig nem volt túl sok saját könyvem.


Mindig is sokat olvastam, de az érdi könyvtárból kölcsönöztem mindent, nagyon-nagyon ritkán vettem meg bármit. Aztán az egyetemi évek alatt és a könyvesbloggerkedéssel, valamint a moly.hu tagsággal párhuzamosan megindult a könyvek felhalmozása is, amikor már nem volt elég a könyvtár, mindent is a polcomon akartam tudni. Eleinte leginkább a Libriben vásároltam, utána viszont elkezdtem Könyvfesztiválra, Könyvhétre járni 2010-től kezdve, egyre közvetlenebb lett a kapcsolatom a kiadókkal, így tőlük is kaptam recenziós példányokat, valamint egy-egy ilyen eseményről elég szép könyvhalmokkal tértem haza.

Ebben a kezdeti fázisban még nem igazán számított, hány könyv van a várólistámon, már csak azért sem, mert akkor még az egyetem mellett simán összejött akár 90 olvasás is. Aztán ahogy elkezdtem dolgozni, egyre inkább fogyott az időm, a helyem is, az összeharácsolt könyvek súlyát pedig akkor értettem meg igazán, amikor először elköltöztem otthonról. Szerintem nem fog nagy meglepetést okozni, ha elárulom, hogy a köteteim java része még mindig a szüleim házában található meg.

Szerintem a 2010-es évek elején még volt olyan, hogy egy év alatt több, mint 100 könyvet gyűjtöttem össze. Nem igazán válogattam, ami megtetszett/ajánlották/nagyon olcsó volt, az már jött is velem haza. Mondanom sem kell, ezeknek a java része a mai napig is olvasatlanul áll, és így 5-10 év elteltével már nem is biztos, hogy valaha a kezembe fogom venni őket. Persze adtam el belőlük, amit csak tudtam, rengeteg könyvtől szabadultam meg, de még így is maradt bőven olyan, amivel nem nagyon tudok mit kezdeni.


Az elmúlt pár évben már egy kicsit visszafogottabbak ahhoz képest a beszerzéseim, de még mindig évente 70 könyv körül mozgok, amit soknak tartok, de ez alá a szám alá még nem sikerült menni. Egyrészt azért bőven jelennek meg még könyvek, amelyek érdekelnek annyira, hogy a polcaimon tudjam őket, másrészt szívesen támogatom a kedvenc kiadóimat, harmadrészt szerintem oda soha nem fogok eljutni, hogy ne vegyek könyveket. Nekem az olvasás az egyik fő hobbim, sőt, maguknak a könyveknek a beszerzése, gyűjtése is annak mondható, és erről nem is szeretnék lemondani. 

Viszont egyre inkább a tudatosság előtérbe kerül nálam, vagyis próbálok olyan köteteket megvenni, amiről úgy gondolom, hogyha tetszeni fog, később is szívesen újraolvasom majd. Persze ez valamilyen szinten lutri, és simán melléfog az ember, de ami nem tetszik, attól igyekszem még időben megválni. Ráadásul szeretném, hogyha a beszerzéseim sokkal nagyobb arányát tennék ki az e-könyvek, ugyanis azzal nincsenek tárolási gondok, és én azok közé tartozom, akiknek a Kindle-ön való olvasás nem nyújt kevesebb élményt, mint a papírkönyv olvasása.

Az idei évben eddig 48 kötetet szereztem be, ráadásul ennek a negyedét ebben a hónapban, ugyanis most lett bepótolva a szülinapom és a kiadók is az ismét elmaradt, de eredetileg szeptemberre időzített Könyvhét miatt rengeteg megjelenést időzítettek mostanra. Addig 37 beszerzésnél tartottam, ami szerintem teljesen vállalható 8 hónap alatt. 

 



Egyébként nemrég vettem észre, hogy a magánkönyvtáram lassan eléri az 1000 példányt, ami nagyon durva számnak tűnik így leírva, hát még tárolva. :) Igazából a szüleimnél lévő könyvek java részét el kéne adnom/adozmányoznom/vinnem valahova, de ehhez idő és ráadásul autó is kéne, jelenleg meg egyikből sincs annyira sok. Lehet a jövő tavasz egyik feladatának kéne szánnom, hogy rendet vágok a könyveim között, és tényleg csak azokat megtartani, amit biztosan szeretnék olvasni/újraolvasni, vagy amelynek azt érzem, valamiért ott kell lennie a polcomon. Ez nagy vállalkozás egy igazi könyvszerető számára, de így legalább nem nyomasztana azoknak a súlya, amelyek tudom, csak porosodnak nálam.

Meséljetek, ti mennyire vagytok könyvfelhalmozók?


És akik témáznak és vallanak hörcsögségükről:

Dóri: ittvalahol.blogspot.hu
Sister: https://jesuisesztelle.blogspot.com/
Anett: http://www.zakkantolvas.hu/
Nima: http://kemenyfedel.blogspot.com/
Heloise: https://konyvekkelsuttogo.blogspot.com/
Cloudbookatlas: http://cloudbookatlas.blogspot.com/
Szofisztikált Macska: https://szofisztikaltmacska.hu/
PuPilla: pupillaolvas.blogspot.hu 

Megjegyzések

  1. Te is a költözéskor szembesültél azzal, milyen sok is a könyv! :D Nekem is amúgy a szüleimnél maradt rengeteg... :)
    Szerintem a 2008-2012-es években, az online könyvmolyság hajnalán mindannyian belefutottunk ebbe a könyvhalmozósdiba, és bizony nekem is voltak 100-110 könyves éveim. Utána megelégeltem ezt, és spórolni kezdtem, meg tudatosan vásárolni. Én az 50et lövöm be általában, és volt már hogy nagyon aláteljesítettem, de néha túllépem. :$ :)
    Kb. a meglevő könyveidnek amúgy hány %-át olvastad már, azt tudod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor nekem magamnak kell cipelni őket meg eldobozolni, na akkor eléggé szembesülök a mennyiséggel. :D
      Igen-igen, szerintem is az volt a csúcsidőszak. Az 50 az egy teljesen jó szám. :)
      A Moly szerint körülbelül a felét, ami nem túl jó arány... Mindig megfogadom, hogy amit megveszek, még abban az évben elolvasom, aztán persze sosem úgy alakul...

      Törlés
  2. Na, arra én is kíváncsi leszek, hogy ha egyszer elköltöztetem otthonról a könyveimet, hányszor kell majd fordulni! :D Bár szerencsére rendszeresen válogatok belőle, úgyhogy nem hagyom nagyon felgyűlni őket. :) Egyébként ez tök jó elhatározás lenne a jövő évre, hogy apránként átnézed az otthoni könyveidet, és válogatsz belőlük. Biztos te is egy kicsit megkönnyebbülnél, na meg helyfelszabadításnak sem utolsó! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért szerintem többször, mint gondolnád. :D Még akkor is, ha tudatos az ember, azért fel tudnak gyűlni.
      Igen-igen, én is erre gondoltam. :) Meg azokra a könyvekre már alig gondolok, amik otthon maradtak, nagyon ritkán hozok el belőlük, ezért sem ártana a szanálás.

      Törlés
  3. Én se tudom szerintem 50 alatt tartani a beszerzéseimet, mert annyi érdekesség jelenik meg egy évben ill. időről-időre megveszem - ha épp jó áron van - a korábban olvasott, kedvelt könyveket is, amiket korábban könyvtárból / e-könyvként / kölcsönben olvastam.A költözés sok dologra rádöbbent - azóta kezdtem el én is szelektálni erőteljesen, nem csak a könyveim, hanem az egyéb bizbaszok, ruhák között is :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nem egyszerű a számokat kordában tartani, te meg ráadásul elég sokat is olvasol, és mindent nem lehet csak a könyvtárból, a könyvmolynak azért van birtoklási vágya. :)
      Ó, ruhaszelektálásban már profi vagyok mondhatni, rengeteg ruhától megszabadultam mostanság, olyanoktól is, amit akár már 10 éve hordtam.

      Törlés
  4. úgy tűnik, mindenki ugyanazokon a stációkon megy végig.:D mondjuk én nem a szüleimnél tárolom a könyveket, hanem inkább tőlem kerülnek hozzájuk, amik nekem nem kellenek, de mostohaanyám szívesen olvassa őket.
    nálam olyan 2000db van, és ez már nagyjából a végső mennyiség, de nagyon szerettem szanálni, meg gondolkodni, hogy melyiket kinek adhatnám. ha nem a munkatársam, akkor az unokája örült neki, szóval tök jó volt. csak festeni ne kelljen... bár erre most kitaláltam egy módszert, hogy lehet majd megúszni, hogy lepakoljam a falamat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, úgy fest, mindenkinek van egy durva kezdés utáni kijózanodás. :D Mondjuk az jó, hogyha van olyan valakinek odaadni, aki szívesen olvassa.
      Na majd ezt meséld el, hogyan lehet úgy festeni, hogy nem kell cserébe az összes mindent lepakolni, mert az tényleg általában mindenki rémálma szokott lenni.

      Törlés
    2. én azt találtam ki, hogy befóliázom a hátuljánál a falat. tudod, vannak ezek az öntapadós fóliák, lehet rakni mindenféle felületre, és kinéztem egy baromijó vörös téglásat. sok nem fog látszani belőle, de legalább nem kell mozdítani se.:)

      Törlés
    3. Nima, és akkor azt csak lemosod?

      Törlés
  5. Annyian írtátok ezt a költözés dolgot, nagyon remélem, hogy elkezdtem rettegni, nehogy költöznöm kelljen velük :D
    48 kötet az szerintem tökéltesen jó mennyiség, főleg, ha olvasod is őket, nem csak a polcra kerülnek dísznek, nagyon örülnék, ha jövőre nekem is sikerülne ennyinél (év végéig max 60) maradni.
    Idén nálam ez a kiadók támogatása dolog is vastagon benne volt a rendelésekben, legalábbis ezzel mentegetem magam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért túlélhető, de tény, hogy olyankor néha azt gondolod, hogy miért is vettem ennyit? :D
      Sajnos az olvasási arányom nem áll ennyire jól az idei beszerzéseket illetően, de idén már a 44. könyvet olvasom, ami a 48-hoz viszonyítva elég jó szám. Még a végén talán lesz egy olyan évem, amikor többet olvasok, mint veszek. :)
      Ó igen, az tavasszal elég erős érv volt mindenkinek, meg most így az elmaradt Könyvhét kapcsán, én is rendesen azért bevásároltam egy-két helyről, de akkor is azért igyekeztem átgondolni, mi kell és mi nem (most is ellenállok az Európa 10 könyves zsákbamacskájának).

      Törlés
    2. Panna, csak azért para a költözés, mert olyankor derül ki, hogy ja, hát ez a három jó kis füles doboz semmire se lesz elég, amit kinéztél a könyveidnek, és kell még hozzá kb 6x annyi, mert a polcok szépen elnyelik őket, de dobozolni... :D

      Törlés
  6. Úgy látom a költözés sokunknál mumus volt :) Nekem is a könyvtáram egyik fele kb 200-300 könyv anyuéknál tárolódik, de azoktól nem is szeretnék szerintem megválni, még ő is olvasgatja őket a polcomról levéve, meg én is mikor hazajutok akkor viszek el belőle, aztán visszahordom :D Szerintem a kiadók támogatása nagyon szép dolog, ahogy a könyves gyűjtögetése is, főleg ha az ember tudatosan teszi, nincs ezzel gond, amíg fogyatkoznak is közben. De azért tök jó látni, hogy minden egykori könyvhörcsög eljut a tudatosságig :) Amúgy a házi könyvtár felszámolása, eladogatása tényleg sok meló, kitartást kívánok hozzá, nekem is még az otthoni könyveimet csökkenteni, lehet hétvégén fel is rakok néhány könyvet az eladó sorba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a költözés vízválasztó mindenkinél. :) Amíg csak egy helyben vannak a könyvek, kicsit kevesebb velük a gond. :D
      Mondjuk az jó, ha az otthoniak olvassák őket. :)
      Szerintem egyszerűen muszáj eljutni a tudatosságig, ha nincs végtelen helyed és időd. Most azon gondolkodom, hogy jövőre még inkább kétszer meggondolom, mit veszek és át kéne állni minél több esetben az e-formátumra.
      Köszi, meglátjuk, mennyire fog sikerülni, azért ez még sok mindentől függ...

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.