A könyves világ sem tökéletes, avagy dolgok, amik irritálnak

Alapvetően törekszem arra, hogy a jó dolgokat lássam meg, de lássuk be, igenis mindig lesznek olyan emberek, kijelentések, akár írók/könyvek, akik zavarnak, idegesítenek minket. Nézzük csak, nálam mi, az ami ki tudja verni a biztosítékot! A poszt ötletét Pupilla bejegyzése adta. 
Kép forrása

A könyv jobb volt!

Az adaptáció nem egyszerű műfaj, elsülhet nagyon jól és nagyon rosszul is, legyen szó filmről, színházi darabról, hangjátékról, akármiről. De egyetemesen kijelenteni, hogy a könyv minden esetben jobb, nem lehet. Persze ha a könyv az eredeti, akkor bármilyen feldolgozásnak nehéz dolga lesz, de vannak, akik ezt teljesen jól megoldják. Legutóbb a C. B. Strike sorozat harmadik évadát néztem meg, ami Robert Galbraith-tól a Gonosz pályából készült, és teljesen elégedett voltam.

Az olvasói hiszti

Tudjátok, vannak azok, akiknek semmi sem jó. Ha megjelenik e-könyvben a könyv, miért olyan drága, ha nem jelenik meg, miért nem. De jó, akció van, de van szállítási díj, akciós a szállítás, de miért ilyen drága a könyv? Ezek azok, akik minden egyes kiadói bejelentés alá odamennek siránkozni valamiért, ami senkit sem érdekel. Persze nem azt mondom, hogy nem lehet jelezni egy kiadónak, ha problémánk van, de akit már csak maga a panaszkodás éltet, attól részemről kitépem a hajam.

Akkor írj jobbat! 

A személyes kedvencem. Mikor jön a Rajongó a negatív értékelésed alá, hogy már pedig ez a világ legjobb könyve, és ha neked nem tetszik, akkor írj ennél jobbat. Nem, nem kell ahhoz valami jobbat alkotnom, hogy kijelenthessem egy könyvről, hogy nekem tetszik vagy sem. Ahogy ha beülök egy étterembe, attól még nem kell, hogy ízletesnek találjam az ételt, mert én nem tudok olyat főzni. Nem író vagyok, hanem olvasó, megvannak egy egyéni preferenciáim, ízléseim. Nem kell velem egyet érteni, de nem is kell senki számára semmit bizonyítanom.

Az írói hiszti

Ez leginkább a Molyon, de máshol is valamennyire megfigyelhető, mikor egy író egyszerűen nem tudja elviselni, ha kritizálják a művét. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehet, hogy az értékelés/blogposzt/vélemény alá odakommentel, és kifejti, miért is nincs igaza az olvasónak, vagy elmondja mindennek a véleményezőt. Ennél már csak az a szebb, mikor ezt a saját Facebook oldalára is kirakja, majd jönnek a Rajongók, akik megvédik a kedvencüket.
Szerintem a legjobb, amit egy író tehet, hogy vagy szépen csöndben telesírja a kispárnáját, vagy megköszöni a véleményt, vagy csak elolvassa, levonja a következtetéseket, és szépen alkot tovább.


Dolgok, amik a könyvekben zavarnak
  • ocsmány borító: Tudom, hogy a belbecs a lényeg, de engem igenis zavar, mikor valamihez kimondottan ronda borító készül, vagy olyan, ami teljesen félrevezeti az olvasót.
  • rengeteg helyesírási, gépelési hiba: Én az egy-egy elütést, hibát teljes mértékben el tudom nézni, de mikor oldalanként egy vagy több hibát is találok, az már zavarni tud.
  • a magyar cím elrejtése: Kövezettek meg, de engem igenis bánt, hogyha egy magyar nyelvű könyvön az angol cím van óriásiban, a magyart pedig éppenhogy nagyítóval lehet látni. Nincs bajom azzal, ha feltüntetik az eredeti címet, de könyörgöm, azért ha már magyar nyelvű olvasnivalóról beszélünk, hadd lehessen ezt első ránézésre látni.
  • spoileres fülszöveg: Szerintem erről nem is kell többet írnom. Maga szeretném felfedezni a csavarokat, köszi!
  • túl szoros kötés: Rettentően tud zavarni, mikor azért nem tudok egy könyvet normálisan olvasni, mert alig lehet anélkül kinyitni, hogy attól kéne félni, hogy csúnyán megtöröm a gerincét vagy hogy atomjaira esik, ha kicsit erősebben próbálkozom.

Meséljetek, titeket mi tud zavarni a legjobban?

Megjegyzések

  1. Engem a gondatlan szedés, szerkesztőt-olvasószerkesztőt sosem látott szöveg/fordítás annyira irritál, hogy konkrétan van olyan magyar kiadó, akinek a teljes katalógusa indexen van nálam, pedig egy csomó olyan könyvet kiadtak, ami érdekel.
    Az irreleváns kiadói promó is idegesít - napi 10 poszt, egyik sem több, mint egy kiragadott bekezdés a kötetből vagy egy egysoros méltatás, a szerző fotójával, ráadásul nem csak a kiadói profilra teszik fel, hanem feltölti a kiadó x számú munkatársa a magánprofiljáról is. Mi értelme ennek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezek is kellően zavaróak, főleg tényleg a túltolt promó.

      Törlés
  2. Ja, meg olyan kiadó is van, amit kifejezetten a roppant ronda borítótervezési tendenciái miatt hanyagolok, pedig lenne tőlük, ami érdekel... ráadásul tudom, hogy nagyon büszkék a borítóikra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Privátban áruld majd el, melyik kiadóra gondolsz. :)

      Törlés
  3. 1.Amikor már a borító színének árnyalatán, illetve a címbéli nem megfelelő szinonimán megy a hisztéria.

    2. Amikor pár olvasó azon szomorkodik, hogy az ő kedvenc zsánerük miért van méltánytalanul hanyagolva más témák kárára... Erre odamegy pár olvasó, aki a bőségesen kiadott témák nagy kedvelője + ki nem állhatja azt a zsánert, amiből kevesebbet adnak ki és teli pofával leoltja az ott levőket azzal az óhéber dumával, hogy ne panaszkodjanak, inkább örüljenek, hogy ennyi új könyv van a kiadónál...és az ő kedvenceik bevételéből talán nekik is jut valami...majd egyszer.

    3. Azok a fordítási hibák, amiket én nyelvtudás nélkül is kiszúrok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. Jaj, igen.
      2. Tényleg, ez engem is tud idegesíteni, bár mostanság kevesebbet futottam bele ilyenbe.
      3. Na igen, nekem van egy alapszintű nyelvtudásom, de nem mindig figyelek fel a fordítási hibára, amit viszont észreveszek, az már tuti, hogy súlyos. :)

      Törlés
  4. Még az is eszembe jutott, amikor valaki kiposztol egy ilyet, hogy "jajj, nem tudom, ez a könyv tetszene-e nekem, segítsetek" - haver, erre vannak az értékelések. És a másik: "nem tudom eldönteni, melyiket olvassam legközelebb, segítsetek választani", és csatol mellé 20 könyvet. Wth? Tényleg nem tudja eldönteni, hogy melyik könyvhöz van kedve? De vadidegenek majd megmondják?

    VálaszTörlés
  5. Na, végre valahára eljutottam ide! :D Tök jókat szedtél össze. Az írói hiszti nagyon nem professzionális... Az olvasói hiszti meg valóban rohadt idegesítő, főleg hogy némelyek tényleg csak kb. provokálni, vagy állandóan siránkozni járnak a kiadói megszólalások alá. :/ A kedvencem a jajdedrága jellegű dolog, és most már tényleg a hajamat tépem tőle, amikor ha valami 3e meg 4e, akkor is nagggyon drága. De azzal nyugtatom magam, hogy ezek mind biztos tinipicsák, és akkor jobb. :D Minden "nagyon" drága, döntse el, hogy kell vagy nem, vagy vegye ki könyvtárból... De azért néha már nevetséges kategória.

    Az "akkor írj jobbat!" meg egy rettentően irreális gondolat. :D nehogy merszed legyen bármit kritizálni, csak mert te nem tudsz olyat, vagy még jobbat csinálni is. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugi, én is még a napokban olvasok február eleji posztokat. :D
      Jaj, igen, abból már nekem is elegem van. Ennyiből menjenek be a pékhez is írni, miért ennyi a kenyér.
      Ez az, meg ha ismerek jobbat, akkor a jobbat fogom választani és kész. :) Kávéból sem iszom meg a pocsékat csak azért, mert én nem tudok jobbat csinálni. :D

      Törlés
    2. Valahogy sikerült nagyon lemaradnom pár dologgal, de mindig itt hagytam megnyitva őket, hogy majd elintézem, majd elintézem... hát előbb-utóbb csak elintéztem! :D
      Így van, teljesen egyetértek! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.