John Scalzi: Az összeomló birodalom

Ezúttal ismét átadom a lehetőséget Timberwolfes-nak, így most az ő véleményét olvashatjátok az eddig elég vegyes kritikákat kapott új Scalzi regényről.

A sci-fi a végtelen lehetőségek tárhaza. Mégis manapság egyre nehezebb olyan könyvet találni, ami a műfaj határain belül valami eredetit teremt, valami újat alkot. John Scalzi  már letett valamit az asztalra, a Vének háborújával megalkotott egy új világot és azóta is ezt az utat próbálja megtalálni.
2017-re az Agave Könyvek elhozta nekünk legújabb sorozatának debütáló könyvét Benkő Ferenc fordításában. A fordító (szerintem) remek munkát végzett, rengeteg magyarra ültetett szójátékot sikerült becsempésznie a sorok közé, amivel kiszínezte ezt a scalziista nyelvezetet és üdébbé tette.

A többi olvasóval együtt vártuk, hogy most talán elérkezett az az idő, mikor Scalzi végre lezárta a már-már vergődő Vének háborúja sorozatát és valami újabba fog, valami monumentálisabba. Az Összeomló Birodalom hívatott ezt a szerepet betölteni és első olvasásra nem sok, de egy halvány remény felcsillant, hogy igen, az író ismét alkotott valamit, ami kiemelkedik a rengeteg katonai, űropera közül.

A könyv maga egy fiktív fizikai esemény, az Ár hatására létrejött Birodalom sorsába vezet be minket. A Birodalmat az Egyesülés irányítja, aminek az élén egy emperátor áll, ezt a szerepet már nagyon régóta egy bizonyos ház örökösei töltik be.  De a legfontosabb tényező a Birodalomban az Ár. Az Ár, ami kb olyan szinten lett elmagyarázva, mint a Golf-áramlat a Némó nyomában, hogy van egy folyam, egy áramlat, amit ha „meglovagolnak” akkor az űrutazás lerövidíthető. A fizika törvényei kijátszhatóak. Nem tudják, hogy került oda és miért, de rájöttek, hogyan kell használni.  Az Árnak van egy közepe, egy origója és van egy széle, a Mezsgye. Az Origó bolygó az a pont ahonnan kiindulva az Árral bárhova el lehet jutni, azaz minden Ár folyam az Origóba vezet. A Mezsgye meg a birodalom pereme, a végső határa. De egy anomália következtében, lehet, hogy ez szerep megcserélődik. Az egész Birodalmat az Ár köti össze, de mi történik, ha az Ár összeomlik? Hát a Birodalom is összeomlik.

Az Origón található a Birodalom központja, ahol éppen egy trónöröklési folyamatba csöppenünk bele. Természetesen egy olyan trónörökössel, aki azt se tudta pár hete, hogy ő következik a Birodalom emperátorainak sorában. Cardenia, egy jó barátja támogatásával készül fel a feladatra, talpnyalók és "jóakarók" hada veszi körül, de nem mindenki nézi jó szemmel, hogy Cardenia követi haldokló apját.  
A Mezsgye tényleg a végső határt jelöli, ide száműzik azokat, akiket jó távol akarnak tudni mindentől. Ami a Mezsgyén történik, az ott is marad, ha gond van, csak magukra számíthatnak.  Itt találkozunk a másik két főszereplővel. z egyikük Kiva, aki valami "kivaszott" csúnyán beszél. Ez az elején vicces, akár csak az, hogy állandóan szexelni akar, de egyébként kb ennyi, ami jellemzi.  A Mezsgyére a családja megbízásából érkezik, hogy kereskedjen. Ez nem jön össze és ezért bosszút forral.
A harmadik főszereplőnk egy fiatalember, aki a leendő emperátorhoz hasonlóan kész tények elé állítva kerül bele a szerepébe. Marce egy szimpatikus fiatalember, aki egy Mezsgyére száműzött tudós gyermeke. Testvérével együtt néznek szembe a lázadással. Testvére egy igazi Jane klón a Vének háborúja sorozatból, egy félelmet nem ismerő rettegett katonanő, akitől jobb távol maradni. Fivére ennek az ellentéte, ő apja nyomdokait követve, a tudományos pályát választotta és mikor az Ár összeomlása egyre valóságosabbá válik, őt választják ki hírvivőnek. De a Mezsgyéről kijutni nem egyszerű…

A történet a fenti három szereplő körüli eseményeket meséli el. Akad itt merénylet, háború, összeesküvés, barátság, árulás, halál. Egy nagyon leegyszerűsített és lebutított Trónok harca pár oldalba besűrítve. A szálakat valaki vagy valakik a háttérben mozgatják és ez a bábjátékos csak a saját érdekeit lesi. Tény hogy az Ár már korábban is összeomlott. A Földdel, mint az Egyesülés kiinduló bolygójával az első Ár rendellenesség során megszakadt a kapcsolat, megszűnt az Ár földi folyama. A mostani állás szerint a Mezsgyére száműzött tudós már korábban megjósolta, hogy ismét be fog következni egy összeomlás, viszont most végleges is lehet akár. 

Scalzi kisujjgyakorlat gyanánt összecsapott 300 oldalnyi bevezető regényt. A kérdés nyitott marad, mi fog történni a Birodalommal. A folytatásnak lehet esélyt adni, mert egy nagyon leegyszerűsített belépő kategóriás sci-fit olvastunk, ami után talán már egy vérbeli összeesküvésekkel és árulásokkal teli űropera fog következni. De fel van adva a lecke, ez a könyv egy „Scalzi szűznek” akár még jó kiindulási pont lehet, de egy tapasztaltabb Scalzi olvasó feltehetőleg elég nagy hiányérzettel tette le. Reménykedünk, hogy a folytatás összeszedettebb lesz, a karakterek még részletesebb kidolgozást kapnak és talán egyfajta jellemfejlődés is jellemzi majd őket. De addig is marad ez a bevezető könyv, aminél bizakodunk, hogy csak jobb jöhet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.