Benyák Zoltán: Csavargók dala



Az életünk pillanatok sokasága. Pillanatoké, melyeket különböző emberekkel töltöttünk, történeteké, melyeket ezek az emberek hoztak magukkal. Körbevesznek, egybegyűlnek, egésszé tömörülnek, végül így alkotják meg a saját történetünket. 
Mert mindenkinek van egy története…

Benyák Zoltánnak is volt egy, melyből egy nagyszerű és felkavaró könyv született: a Csavargók dala. Tarts velünk november 7-19-ig, hogy Te is részese lehess a könyv nyújtotta élménynek, olvass interjút az íróval, és nyerd meg a regény egy példányát!


Benyák Zoltánnak immár ez a harmadik regénye, amely a kezembe került. Mind az Ars Fatalis, mind Az idő bolondjai különleges olvasmányélmény volt, így nagyon kíváncsi voltam már a Csavargók dalára. Ez viszont egy egészen más hangulatú könyv, mint amit eddig Zolitól megszoktam.

Elhagytuk a mágikus realizmus talaját, és maradt csak a realizmus. A történet szerint három hajléktalan egy csecsemőt talál egy kukában, és úgy döntenek, felnevelik. De vajon milyen esélye van egy ilyen gyermeknek az életben? Fog-e valaha rendes ételt enni, rendes ruhát viselni, fedélt tudni a feje felett? Nem csak ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, hanem több csavargó történetét is megismerhetjük, hogy hogy jutottak az utcára, és hogy próbálnak ott élni és túlélni.

Hihetetlen fojtogató könyvvel állunk szemben. Nem csak azért, mert a benne leírt történetek brutálisan őszinték és nyersek, hanem azért is, mert tudhatjuk, hogy ennek a jó része valóság. Nap mint nap látjuk ezeket az embereket az utcán. Szeretjük azt gondolni, hogy mind a saját hibájukból kerültek ki, hogy alkoholisták, bűnözők, asszonyverők stb. Arra már kényelmetlenebb gondolni, hogy egy rossz döntésük vagy egyszerűen a körülményeik juttatják őket az utcára. Már csak azért sem jó ebbe belegondolni, mert akkor retteghetünk attól, hogy egyszer mi is eljutunk idáig... Bevallom, nekem a hajléktalanság simán benne van a top 3 rémálmaim között.

Egyrészt minden elismerésem Zolié, hogy hozzá mert nyúlni ehhez a kényes témához, és foglalkozni mert vele. Egyetlen regényt olvastam, aminek kimondottan ez a központi témája, a No és Ént, de mivel az ifjúsági regény, kevésbé szívfacsaró, mint a Csavargók dala. És itt jön az, amit muszáj megemlítenem, hogy szerintem az író már túlzásba is vitte a súlyosabbnál súlyosabb tragédiák sorát. Néhol már hatásvadásznak éreztem azt, hogy mindenki a sora csak rosszabbra és rosszabbra fordul, hogy mindenki öngyilkos lesz, kirabolják, megölik stb. Tudom, hogy az élet nem habostorta, de szerintem a regénynek nem válik az előnyére ez a rengeteg-rengeteg sötétség. Mondom ezt úgy, hogy nemrég olvastam a Tündöklő lányokat, ahol szintén elég sok elszabott sors van, ott mégis sokkal hitelesebbnek éreztem a tragédiák ábrázolását, és sokkal több reményt is láttam.

Mindemellett azt mondom, fontos lenne, hogy a Csavargók dala minél több ember kezébe kerüljön. Hátha akkor többen megértenék a hajléktalanok helyzetét, sorsát. Úgy érzem, Magyarországon is egyre sürgetőbb az utcán élők helyzetének megoldása, mert attól még, hogy elfordítjuk a fejünket, nem oldódik meg semmi.


Nyereményjáték
Benyák Zoltán egészen egyedi stílusú író, keze alól mégsem kerülnek ki sohasem hasonló témájú, de még csak hasonló műfajúnak nevezhető könyvek sem.
Nyereményjátékunk során minden blogon elrejtettük egy-egy már megjelent regényének fülszövegét és borítóját. Feladatotok az lesz, hogy írjátok meg nekünk - a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez -, hogy az egyes blogokon található könyvének ki volt a főszereplője.
(Némely könyv esetében több válasz is elfogadható!)

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

6. könyv:

Szent Kron nyugalmas sziget az óceánban, távol a partoktól, távol a száguldó világtól. Egyszerű emberek lakják, bár néhányukat nem lehet hétköznapinak nevezni.
Mimi Lafarge, a fiatal lány kegyetlen betegségének köszönhetően egy sebesen öregedő testbe zárva kénytelen élni. Manfred, a sziget furcsa idegene olyan titkok tudója, melyek a történelem előtti korokba nyúlnak vissza. Tak Lachensky, a sziget egyetlen órásmestere múltjában számos olyan nap van, amiről nem szívesen beszél.
Egy egyszerű napon különös szemű jövevény érkezik a szigetre, és a világ kizökken a menetéből. Az öröklét ígéretének árnyékában a szigetnek és minden lakójának el kell gondolkoznia a halandóságán, és fel kell fednie igazi arcát.
Szeptember tizenhetedikén megáll az idő…
Évek, napok, percek. Az idő bolondjai az elmúlás könyve. Egyszerre tekint előre és vissza, próbál értelmet és érzelmet találni az időben. Megkapaszkodni és elengedni. Benyák Zoltán regénye olyan nyomot hagy az olvasóban, akárcsak a sziget lakóiban a visszafordíthatatlan szeptember tizenhetedikei események.


a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai
11/07. Roni Olvas
11/09. Deszy Könyvajánlója
11/11. Bibliotheca Fummie
11/13. Kelly & Lupi Olvas
11/15. Könyvszeretet
11/17. MFKata Gondolatai
11/20. Könyvgalaxis

Megjegyzések

  1. Hű! Ez a könyv értem kiált! :) Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet! :)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen, remélem ha elolvasod, tetszeni fog. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi, meg is történt az olvasás! Nem egészen erre számítottam, de erőteljes az biztos! :)

    VálaszTörlés
  4. Majd elolvasom róla a bejegyzésed. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.