Mark Helprin: Téli mese




Az 1900-as évek első évtizedének New Yorkjában egy téli reggel Athansor, a csodálatos képességű fehér ló megmenti a rokonszenves csirkefogó, Peter Lake életét. A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modern kor gépeinek mestere, szakadatlanul menekülni kényszerül a Kurtafrakkosok bandája elől.
A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozofikus szépségű regényben bármi megtörténhet – s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után.
Helprin végigkalauzol minket a zajos huszadik századon, háttérben a folyton változó, delejesen vonzó, nyüzsgő New Yorkkal. Szereplői szinte mindannyian egy jobb világ megteremtésének szentelik az életüket. Várva, hogy az ezredfordulón pusztító tűzvész után beköszönt az aranykor az Igazságosság Városában.
A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.
A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russel Crowe főszereplésével mutatják be a mozik világszerte.
Mark Helprin (1947) amerikai író, esszéista, újságíró. New Yorkban született művészcsalád gyermekeként. Szolgált a brit kereskedelmi flottánál és az izraeli hadseregben. A Wall Street Journal, a The New Yorker és a The New York Times újságírója. Novelláskötetek, regények és gyermekirodalmi művek szerzője.

Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: 9789633103364
Oldalszám: 632 oldal
Fordító: Falvay Mihály

Amit először is le kell szögeznünk: a Téli mese nem egy mese, vagyis nem a hagyományos értelemben vett mese. Amit pedig a borítón láthatunk, hogy szerelmes mese lenne, azt végképp nem mondanám rá. Fontos szerepet játszik benne a szerelem, de közel sem úgy, ahogy a romantikus regényekben.

A Téli mese körülbelül száz évet ölel fel, és több szálon fut a története. Sok szereplőt vonultat fel, a főszereplője mégsem egy személy, hanem egy város. Maga New York. Helprin erről ír a legtöbbet, a városról, amely sosem nyugodhat, amelynek különböző arcai vannak. Olykor olyan, mint egy mesebeli táj, máskor viszont szürke nyomortelep. Égig érő tornyaival és labirintusnak tűnő utcahálózatával van benne valami nem evilági.

Helprin regénye nem egy könnyed, egydélutáni olvasmány. Időt kell szánni rá, hogy elveszhessünk a mondataiban, hogy minden szépségét megismerhessük. Szinte biztos vagyok benne, hogy legalább egyszer újra kell olvassam majd ahhoz, hogy tényleg minden momentumát megérthessem. Bár néha már túlzónak, giccsesnek érezhetjük a leírásait, azt, hogy mindenki első látásra esik szerelembe, de az írón érezhető, hogy a túlzásnak is oka van, kicsit mintha saját magát is kiparodizálná.

Számomra a legérdekesebb karakternek egyértelműen Peter Lake bizonyult, bár a többiek története is érdekelt, de ő az karaktere a legösszetettebb. Minél több dolgot tudunk meg róla, annál inkább úgy érezzük, soha nem ismerhetjük meg őt teljesen. A kedvenc jelentem is hozzá köthető, a Beverly-vel való megismerkedésük egyértelműen a regény csúcspontja és az egyik legjobban megírt jelenet.

Szerintem Helprin regénye is besorolható a mágikus realizmus műfajába. A hétköznapi dolgokat nagyon jól vegyíti a természetfeletti elemekkel, ennek szép példája a felhőfal. Miközben tudjuk, hogy nem egy igaz történetről van szó, az ember hajlamos úgy érezni, hogy ez akár meg is történhetett volna (bizonyos elemeket leszámítva persze, amelyekről spoiler miatt nem írnék most).

A Téli mesét azoknak tudom ajánlani, akik szeretik a szépirodalmat és akik kellően szentimentálisak ahhoz, hogy a regény túlzásait el tudjuk fogadni.

Az íróról

Mark Helprin 1947-ben született New Yorkban. A Harvardon szerezett több diplomát is, majd posztgraduális képzésen is részt vett. Szolgált a Brit Tengerészetnél, az izraeli gyalogságnál és az izraeli légierőknél.

25 éven keresztül publikált a The New Yorkerben, de más lapoknál is megjelentek írásai. Eddig hat regénye, három kisregény gyűjteménye és három gyerekkönyve jelent meg. Helprin egyetlen irodalmi csoporthoz vagy mozgalomhoz sem sorolható be, semmilyen trendhez nem tartozik. A Time úgy fogalmazott, hogy a saját útját világítja meg. Mégis vannak azért, akik őt inspirálták, ezek pedig Dante, Shakespeare, Herman Melville és Mark Twain.

Helprin feleségével és lányaival egy virginiai farmon él, ahol elmondása szerint rengeteg munkája akad. Utoljára 2012-ben jelent meg regénye, az In Sunlight and In Shadow, amely szintén New Yorkról szól.

(források: http://markhelprin.com/about és http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Helprin )

Nyereményjáték

A Téli mese egy lenyűgöző fantáziával megírt, varázslatos és romantikus történet. Ebből kifolyólag olyan játékkal készültünk nektek, melyben szükség lesz a ti fantáziátokra és ügyességetekre is.
Minden állomáson találtok egy a könyvhöz vagy filmhez kapcsolódó kérdést. Ám hogy könnyítsünk a feladatotokon, a megfejtések betűjeleit kiemelve elrejtettük a bejegyzésekben. Vigyázzatok, lehet, hogy cselesek voltunk és összekevertük őket! :)

A nyeremény ezúttal sem marad el! A játék végén kisorsolunk egy-egy példányt a Libri Kiadó által felajánlott 3 darab Téli mese könyv egyikéből. (A postázás csak Magyarország területén érvényes!)

Feladat:
1. Balról jobbra (vízszintesen) haladjatok a keresztrejtvényben.
2. A 2., 3., 5., 6., 8. állomáson több szóból áll a megfejtés.
3. Minden nap elküldhetitek az aznapi megfejtést, így plusz esélyekkel gyarapodtok.
4. A pirossal kiemelt rész megfejtése éri a legtöbbet.



a Rafflecopter giveaway
A turné további állomásai

03/03 Kelly & Lupi olvas 
03/05 Roni olvas
03/07 Bibliotheca Fummie
03/09 MFkata gondolatai 
03/11 Dreamworld 
03/13 Deszy könyvajánlója 
03/15 Always Love a Wild Book
03/17 Könyvgalaxis


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

Lois Lowry: Az emlékek őre

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.