Ilona Andrews: Mágikus találkozás

Mielőtt azt hinné valaki, hogy Ilona Andrews személyében egy újabb női írót köszönthetünk, aki paranormális-fantasyt ír, akkor rögtön ki kell ábrándítsam: a név ugyanis egy íróházaspárt fed, akik közül a feleség orosz, a férj pedig amerikai származású. Több sorozatot is írnak közösen, ezek közül az egyik a Világok peremén sorozat, amelynek első két része egyszerre jelent meg magyarul az Egmont Kiadónál.

A Mágikus találkozás főhősnője Rose, aki egyedül neveli nagymamája segítségével két öccsét. Ők nem egy átlagos család, ugyanis a Peremben élnek, amely a Töredék, vagyis a mi világunk és Mágia között fekszik. Itt is rendelkeznek mágikus képességekkel az emberek, de nem olyan erősekkel, mint Mágia lakói, és ha átmennek a Töredékbe, elvesztik azokat. Amikor furcsa lények és egy Mágia-beli nemes, Declan is feltűnik a színen, Rose-nak minden erejét és tudását össze kell szednie, hogy meg tudja menteni azokat, akiket szeret.

Nagyon sokáig nem tudtam hova tenni magamban ezt a regényt. Az eleje nagyon jól indult, a fantasy-szál érdekes és kellőképpen kidolgozott. Aztán egyszer csak belépett a képbe a szívdöglesztően jóképű Declan, hogy ősemberként kijelentse, hogy Rose márpedig az ő felesége lesz, unga-bunga. Mondom na ne, köszönöm szépen, én ebből nem kérek! Aztán szerencsére, ahogy haladunk előre a történetben, és egyre többet tudunk meg a szereplőkről, és egyre izgalmasabb fordulatokat vesznek az események, a kőbalta is eltűnik Declan kezéből.

Rose nem csak a nevében, hanem személyiségre is hasonlít a Vámpírakadémia-sorozat főhősnőjére: benne is ugyanaz a makacsság és mindenek feletti igazságérzet dolgozik, a szeretteit pedig mindenáron meg szeretné védeni. Declanben és Dmitrijben pedig az a közös, hogy mindketten igyekeznek megakadályozni azt, hogy ez a két nőszemély meggondolatlanul megölesse magát.

Az írópáros szerencsére nem fedi fel előttünk a Perem és Mágia minden titkát, sőt, utóbbiból csak éppen hogy ízelítőt kapunk. Míg a Peremben a túlélés a lényeg, és mindenki a saját háza tájáért felelős, addig Mágiában szigorú törvények uralkodnak. Mágiában még élnek nemesek, akik a különböző tartományokat irányítják, a Peremben viszont nincsenek se uralkodók, se semmilyen tisztségek. A családok maguk bosszulják meg, ha valaki árt nekik, vagyis a szemet szemért elv uralkodik. Mindemellett kénytelenek a megélhetésért átjárni a Töredékbe, amely csak növeli a lakók feszültségét.

Összességében tehát egy érdekes felépítésű világgal van dolgunk, amelyhez sikerült az íróknak egy elég izgalmas történetet kitalálniuk. Természetesen az erotika és a szerelem nem maradhatott ki a regényből, de még egész emészthető mennyiséget kapunk belőle. Amiért viszont egy nagy fekete pont jár a kiadónak, az a rengeteg szerkesztési és helyesírási hiba. Hemzseg tőlük a könyv, és ez rontja is kicsit az olvasás élményét.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.