Év végi szösszenet

Alig eszméltem fel, és megint eltelt egy év. Az idén a blogom már óvodás lett, így az év végén elmondhatom, hogy már több, mint 3 és fél éve írom a Könyvgalaxist.

A legnagyobb változás a blog életében az volt, amikor a freeblogtól elköszöntem, és átjöttem a blogspotra, mely döntésemet a mai napig sem bántam meg. Sokkal áttekinthetőbb és megbízhatóbb ez a felület, és végre bátrabban tudom magam is alakítgatni a sablonomat.

De térjünk rá 2012-re és a könyvekre! Egy kis statisztika következik, remélem nem fogok vele senkit sem halálra untatni. :)

  • 2012-ben végül 92 könyvet sikerült elolvasni (az Újjászületett szerető még folyamatban van, de biztos, hogy nem fogom már idén befejezni). A kitűzött 100 olvasást nem sikerült elérni, annyira ezt nem is bánom, mivel nem akarom, hogy mindenáron a mennyiségre hajtsak csak.
  • Ez a 92 könyv összesen 34330 elolvasott oldalt jelent, amely átlagosan napi 94 oldal. Az azért szerintem nem rossz. :)
  • A legrövidebb könyv, amit olvastam (nem számítom ide a csak képekből álló The Arrivalt) Sarah Khantól A csokoládé kis könyve volt a maga 64 oldalával, a leghosszabb pedig a maga 670 oldalával Brent Weeks-től az Árnyak útján.
  • Idén összesen 79 bejegyzés született a blogon, ebből 60 már az új helyen. Tudom, ez nem túl sok, de mióta dolgozom, sajnos kevesebb időm jut mindenre...
  • Végül 133 könyvet sikerült beszereznem, ebből 52-őt én vettem magamnak, 36 recenziós példány, 8 cserekönyv, 7 happolás, 27 ajándékkönyv, 3 pedig nyereménykönyv volt.
És hogy mely olvasmányok voltak a legjobbak és legrosszabbak számomra idén? Úgy döntöttem, írok egy Top 3-as listát mindkettőből, de ezek nincsenek szigorú sorrendben.

Az év legjobbjai:

  1. John Scalzi: Vének háborúja - egyértelműen ez volt nálam az év sci-fije. A története, a humora, az egész felépítése pont olyan volt, mintha nekem írták volna.
  2. Stephen King: Tortúra - mert King ezzel a regényével bebizonyította számomra, hogy nem csak a horrorhoz, hanem az emberi lélekhez is nagyon ért, és szépirodalmi színvonalon képes a legnagyobb félelmeiddel szembesíteni.
  3. Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos - a sorozatgyilkosok és a szociopaták mindig is érdekeltek, azért persze nem olyan szinten, mint a főhősünket, Johnt, ráadásul Wells nem bagatellizálja el a témát, kihozza a legtöbbet belőle, és egy olyan antihőst ad nekünk John személyében, akit egyszerre lehet szeretni és rettegni tőle.
Az év csalódásai:
  1. John Boland: Magyarországról szeretettel - sajnos ez a könyv nagyon nem feküdt az ízlésemnek. Sem a témája, sem az írásmódja nem tudott magával ragadni.
  2. E. L. James: A sötét ötven árnyalata - a trilógia első részével én még egészen ki voltam békülve, a második rész viszont óriási csalódás volt. Ezt már angolul olvastam, de bárcsak ne tettem volna: tele volt folyamatos ismétléssel (Ana harapdálja a száját - Christian beletúr a hajába- dugnak, Ana elpirul - Christian kemény vonallá préseli a száját - dugnak; Ana harapdálja a száját...), bugyutaságokkal, és ez egész egy kemény kezű szerkesztőért kiált.
  3. Jeaniene Frost: Sírig hű szerelmed - eddig a részig nagyon szerettem Cat és Bones történetét, de itt olyan stílusváltás történik, amit már nem vesz be az én gyomrom. És mivel azt olvastam, ez a következő részekben sem fog változni, így félbe is hagyom a sorozatot.
Sajnos Lobo idei várólista-csökkentő játékát ismét bebuktam, ha nem is ezért, de rengeteg olvasatlan könyv vár rám a polcon. A jövő év kitűzése az lesz, hogy minél több olyan könyvet olvassak el, amelyek már hónapok vagy akár évek óta is arra várnak, hogy végre kézbe vegyem őket.

Nagyon köszönöm nektek, hogy az idén is olvastátok a bejegyzéseimet, remélem jövőre is velem lesztek. Tervbe van véve egy újabb interjú, hogy kivel, az legyen titok, tervezek bejegyzést a számomra meghatározó könyvélményekről, nyereményjáték is lesz, és persze a "szimpla" könyves bejegyzések is megmaradnak.

Szeretnék ezúton is minden kedves olvasómnak és bloggertársamnak nagyon boldog, jó olvasmányokban gazdag 2013-as esztendőt kívánni!



Megjegyzések

  1. BÚÉK Nita! :) Azta, rengeteget olvastál! Nekem összejött 100 könyv felett (111), de ezek közt van bizony jópár mesekönyv, így az oldalam csak a 20000 fölé kúsztak. "csak" persze ez vicces, hiszen így is tetemes oldalt fogyasztunk el per nap, per hó, per év :)
    Pusszantás, jövőre ugyanitt! :) :D

    VálaszTörlés
  2. Neked is BUÉK! :)
    Szerencsére az ingázásnak meg van az a jó oldala, hogy amíg utazok be meg haza Pestre, addig tudok olvasni. :) Szerintem idén a legtöbbet közlekedési eszközökön olvastam. :))
    Puszi. :)

    VálaszTörlés
  3. Sok-sok boldogságot az új évre neked is!:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.