Hírmorzsák

Sajnos mostanában kevesebb időm jut olvasni és a blogra is, a könyves hírekkel sem győzöm magam utolérni. Szerencsére itt a hosszú hétvége, és terveim szerint nemsokára lesz végre olvasmányról is poszt. Addig is nézzük csak meg, a héten milyen érdekességekre akadtam rá.

Az első hír, amin a Libri Kiadó után már meg sem kell lepődnünk, hogy a Shopline, amely régen csak Bookline-ként üzemelt, is könyvkiadót indít, a XXI. Század kiadóval közösen. A Bookline könyvek néven futó regényekből évente 20-25-öt terveznek megjelentetni. A Shopline terveiről bővebben itt olvashattok: http://index.hu/kultur/2012/10/18/konyvkiado_lett_a_bookline/

Bár eleinte furcsán tekintettük rájuk, mostanában már egyre több kiadó készít trailereket újonnan megjelenő könyveikhez. Szeptember elején a prae.hu rendezte meg az Első Jövőnéző Könyvtrailerversenyt, amelynek nyertes alkotásait itt megnézhetitek: http://prae.hu/prae/articles.php?aid=5443&cat=67 .
Az én személyes kedvencem jelenleg a Tündérkrónikák sorozathoz készült ajánló, amely nagyon jól elkapta a könyvek hangulatát, érdemes megnézni: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nB2u_QgAj-E

Nemrég osztották ki az Irodalmi Nobel-díjat és a Man Booker-díjat is. Az előbbit Mo Jen kapta, akiről nemhogy Magyarországon, de eddig Európában sem hallottak túl sokat, bár ez valószínűleg elég hamar meg fog változni (http://gittegylet.com/2012/10/11/mo-jen-kapta-az-irodalmi-nobel-dijat/ ). Azt utóbbit pedig Hilary Mantel második regénye, a Bring Up the Bodies kapta (http://www.themanbookerprize.com/news/hilary-mantel-wins-2012-man-booker-prize ). Az írónő első regénye, a Farkasbőrben nálunk is kapható, pár hete az Alexandrában még le volt akciózva (én marha akkor lebeszéltem magam róla, lehet most már nem is lesz akciós, de a remény hal meg utoljára).

Sajnos az utóbbi időszakban eléggé rendszeressé váltak a kiadói csúszások megjelenések terén. Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy már nagyon várom J. R. Wardtól az Újjászületett szeretőt, amelyet még szeptember elejére ígért az Ulpius Kiadó, de azóta is csak tolódik és tolódik a megjelenés. Az Alexandrán most október 30-ai megjelenés szerepel, de tudjátok, hiszem, ha látom.

Nagy port kavart a hír, hogy egy németországi cég körülbelül 3000 Ft-ba kerülő e-book olvasót készül piacra dobni. A gyártó úgy reklámozza termékét, hogy az olvasás élménye ahhoz lesz hasonlítható, mintha okostelefonon olvasnánk. A Pdafanclub oldalán lelkendeznek az olvasóról, ezzel szemben az Origónál jóval szkeptikusabbak: http://www.origo.hu/techbazis/20121011-bloff-lehet-a-szuperolcso-txtr-beagle-ekonyvolvaso.html Én is az utóbbi táborba tartozom, főleg mert nincs okostelefonom, és a használatához valószínűleg az is fog kelleni, de akkor meg nem látom túl sok értelmét így az olvasónak.

Végül felhívnám egy figyelmeteket egy nyereményjátékra, amelyet a Maxim Kiadó indított újonnan megjelent regényeivel kapcsolatbanHa megvásároljátok a Dream válogatás vagy a HiStory válogatás legalább egy kötetét (Angyalsors, Angyalfény, Álmok bandája, Árnyalatnyi remény, Galambok őrizői, Gyönyörű sorscsapás - kemény- vagy puhatáblás kivitel, Kezünkben a jövőnk, Ragyogás vagy Vajon létezik szerelem első látásra?), utána már nincs más dolgotok, mint elolvasni és elfogadni a nyereményjáték szabályzatát és regisztrálni a vásárlást igazoló blokk vagy számla sorszámával, amelyet a kiadó Facebook oldalán tehettek meg. A nyeremény pedig nem más, mint egy két éjszakás wellness hétvége két fő részére. A részletesebb szabályokról itt olvashattok.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

Lois Lowry: Az emlékek őre

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.