A nagy 2020-as összegzés

Szerintem már ezerszer leírtam, de imádok évösszegző bejegyzést írni és másokét olvasni is. Az év eleje legjobb része, mikor ezek a posztok kijönnek és láthatom, hogyan is telt mások (könyves) éve. De lássuk, milyen is volt az enyém!


Olvasások

2020-ban végül 63 könyvet sikerült befejeznem, amelyek összesen 18134 oldalt tettek ki. 2019-hez képest sikerült darabszámra és oldalszámra is többet olvasni annak ellenére, hogy azért volt olvasási mélyrepülésem.
A 63 olvasmányból 17 volt magyar, ami a tavalyi évi 9-hez képest majdnem a duplája. Angol nyelven  csak egyetlen képregényt olvastam el, ezen mindenképp szeretnék majd idén javítani. A legtöbb könyvet januárban olvastam, összesen nyolcat, a legkevesebbet pedig nem márciusban, mindössze hármat.

Mindössze két kihívást vállaltam tavaly, az egyik a Goodreads Reading Challenge, amelyen 60 könyv olvasását vállaltam és amit sikerült is teljesíteni. A másik pedig a várólista-csökkentés, azon viszont csúnyán elhasaltam, 2 könyvet fejeztem csak be róla. Sajnos erre nagyon rányomta a bélyegét a tavalyi év, nem nagyon akartam lista szerint olvasni, méginkább hangulatfüggő volt, mit vettem le a polcról.

Beszerzések

2020-ban 67 könyv került hozzám, ebből viszont egyet eladtam, így 66 könyv maradt az év végére.
Ezek közül egyet cseréltem, hetet kaptam ajándékba, két recipéldányom volt és 56 könyvet magamnak vásároltam. Tavaly 19 kötetet kaptam ajándékba, látszik, hogy idén kevesebbet lehetett olyanokkal találkozni, akikkel könyvet szoktunk egymásnak adni.

A 66 könyvből 16-ot olvastam el, ami tavalyhoz hasonlóan elég alacsony szám, ezen idén mindenképp javítani szeretnék. 

 

 

A legjobbak legjobbjai, avagy a TOP 5 idei könyv

Tavaly 10 kedvencet választottam, de most úgy döntöttem, a legjobb 5 könyvet fogom rangsorolás nélkül kiválasztani nektek az olvasmányaim közül.

1. Johanna Sinislao: A Nap Magja - Tavaly januárban olvastam ezt a nagyon különleges történetet,
amelynek a hangulata a mai napig velem van, így helyet kellett kapjon ezen a listán. Sajnos így 2021 elején visszatekintve rá, 2020 fényében a nők helyzetét illetően, még inkább félelmetes, hogy egyszer nehogy eljussunk oda, amit a könyv ábrázol.

2. Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban - A csalódást keltő harmadik rész előtt még volt egy csodálatos második rész, ami teljesen magába tudott szippantani és amit imádtam! Szerintem ebben a kötetben tudott kiteljesedni a világ, a szereplők, és sajnálom, hogy ezt a vonalat nem tudta tovább vinni az írónő. (Bocsi Nima!)

3. J. D. Baker: A Négy Majom-trilógia - Mivel itt egymás után olvastam a köteteket és nagyon összefüggenek, így ezt csak egyben tudom itt feltüntetni. Baker egyszerűen zseniális, folyamatosan fenntartja a feszültséget, remek karaktereket alkot, és az utolsó pillanatig nem tudod, hova is fog kilyukadni a történet.

4. Szabó Magda: Az ajtó - Az Abigél után ez volt az első "felnőtt" Szabó Magda, amit a kezembe vettem. Kicsit tartottam tőle, hogy nem leszünk jóban, de egyáltalán nem ez történt. Ezután a regénye után jópár könyvét beszereztem antikváriumból és csere útján, így biztos fel fog kerülni valamelyik az idei olvasmánylistámra is.


5. Susanne Clarke: Piranesi -
Ha azt mondanák nekem, muszáj egy darab kedvencet választanom, akkor a Piranesit választanám. Rövid, de minden benne van, ami kell. Olyan hangulata van, ami engem teljesen körbefont és még a vége után sem eresztett egy darabig. Remélem kapunk még hasonló csodákat az írónőtől.

Filmek és sorozatok

Szerintem életemben nem néztem annyi sorozatot, mint 2020-ban, nem véletlen, hogy elkezdtem róluk írni a hó végi zárásaimban is, és úgy láttam, ez titeket is szokott érdekelni. A snitt alapján 213 epizódot és 19 filmet láttam összesen. Ráadásul milyen jókat!

A tavalyi évben néztük meg a The Crown mind a négy évadát, különösen a negyedik évadot nagyon szerettem, így alig várom az ötödiket. Az Our Planet a tavaszi karantén alatt a tökéletes menekülést jelentette a világ elől a gyönyörű felvételeivel. A Mindhunter a nagyon különleges hangulatával és a sorozatgyilkos tematikával kilóra megvett magának, a Love, Death + Robots is kellemes pillanatokat okozott.
Volt egyetlen sorozat, amit kétszer is megnéztem, ez a Dash&Lilly volt, de ha már karácsony, nagyon bírtam a Home for Christmas-t is. Valamint szerettem egyedül olyan reality-ket, vagy minek nevezzem őket, nézni mint a Restaurants on the Edge vagy a Sugar Rush Christmast.

A 19 filmből nem meglepő módon csak hármat láttam moziban, ezek közül a Jojo Rabbit és a Tenet voltak igazán kiemelkedőek, az 1917 nekem felejthető volt. Az itthon megnézett filmekből nagyon szerettem a Klaust, az Élősködéket és a Múlt karácsonyt, valamint így év végére tökéletes összefoglaló volt a Death to 2020.

Milyen év volt 2020?

Mit is mondhatnék? A világnak borzalmas, számomra pedig elég vegyes. Nem ez volt közel sem életem
legrosszabb éve, de ahogy megnéztem a 2019-es összefoglalóban a terveimet, hát, annak a java részét elvitte a korona. De szerintem ezzel közel sem vagyok egyedül, valamint hála istennek még tavaly januárban sikerült eljutni Marokkóba, megmaradt az állásom, egészséges vagyok, a szeretteim is jól vannak és egyelőre ezek a legfontosabbak. 

Ami nagy pozitívuma volt 2020-nak, hogy sokkal többet utaztam belföldön, mint bármelyik évben. Sok csodás természeti látnivalót és városokat fedeztem fel, többek között csónakáztam tavas barlangban és elkirándultam a Megyer-hegyi tengerszemhez is. Ezeket az utazásokat mindenképp szeretném idén is folytatni.

 

2021-es tervek

Tervezni jó és tervezni kell is! Maximum ha úgy alakul, újratervezünk. :) 

Könyves kihívások terén nem fogok tudni sok újdonságot mondani, ugyanúgy a Goodreads Reading Challange-en indulok, amelyen most 65 könyv elolvasását tűztem ki célul, valamint a már hagyománynak számító várólista-csökkentést is jó lenne idén teljesíteni. Idén szerintem elég jó könyveket válogattam a listára, így bízom a legjobbakban.

Ami biztos, hogy ebben az évben megint költözni fogok, most viszont azért, mert a barátommal fogunk összeköltözni. :) Tervben van az is, hogy elkezdem a jogsit, szeretnék valami kézműves hobbiba belekezdeni és nagyon-nagyon remélem, hogy helyreáll annyira a világ, hogy lehessen külföldre is utazni. Van repjegyünk Lisszabonba júniusra, nagyon bízom benne, hogy ennek már nem kell visszakérni az árát, valamint a nyár végére egy nagy bakancslistás úticélom is remélem sorra kerülhet.

És ezúton szeretnék nektek egy sokkal boldogabb és remek olvasmányokban gazdag új évet kívánni! Remélem idén is velem tartotok.



Megjegyzések

  1. Annyira mázlista voltál te is hogy még januárban megvolt Marokkó (nekünk meg Szingapúr és Malajzia) jó időben indultunk, és nem lett semmi baj. Nehéz bármit is tervezni, de a tervek kellenek, ez tartja bennem is a lelket. Hogy hová fogok utazni, ha lehet, hová fogok beülni és kikkel, ha végre lehet menni, és kinyit a világ :) De jó is lesz! Már várom hogy talizzunk! Addig meg olvass sokat, és hajrá a VCs-hez! Idén meglesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azzal a januárral nagyon-nagy szerencsénk volt!
      Szerintem a tervezés tartja az emberben a reményt, hogy nem lesz mindig minden úgy, mint most. :)
      Köszönöm, és neked is jó olvasást! :)

      Törlés
  2. Szuper, hogy volt még külföldi út is, és hogy nem volt annyira borzasztó ez az év neked sem, ami a legfontosabb alappilléreket illeti. :)
    Örülök, hogy ennyire tetszett Az ajtó. Ajánlom a Pilátust is, és a Mózes egy, huszonkettőt, előbbi volt nekem idén az évkezdő olvasmány. :) A 4MGY-t a férjem szerette és darálta be, nekem is el kéne olvasnom valamikor. :D
    Remélem jövőre is lesznek remek élményeid belföldi és külföldi utazásokkal, jó sorozatokkal, és még jobb könyvekkel. ;) Hajrá a vcs-vel is! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért a munkában voltak elég negatív dolgok, de igen, így visszatekintve azért az év végére nem jöttem ki annyira rosszul, mint sajnos sokan mások.
      Köszönöm, egyszer ezeket is sorra fogom keríteni. :) Szerintem tetszene neked Baker, elég jól ír.
      Köszönöm, így legyen! :)

      Törlés
  3. Tartalmas és változatos évet zárhattál, örülök hogy ennyi minden összejött neked is! Idén is sok jó élményt kívánok neked, remélem mi is találkozunk! Hajrá a vcs-vel, jövök én is :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon remélem, hogy idén már bandázhatunk újra! Akár egy Savariára is szívesen elmennék. :) Neked is hajrá a VCS-hez! :)

      Törlés
    2. Uhh az jó lenne, meg aki vevő rá jöhetne a többiek közül is bandázni - olyankor van itt élet :D

      Törlés
    3. Igen-igen, bízzunk benne, hogy lesz. :)

      Törlés
  4. Egy boldogabb és utazásokban jóval gazdagabb új évet kívánok neked, Drága! :* Bár, ahogy láttam, belföldön is ki tudtad használni a lehetőségeket, úgyhogy remélem, még sok szép hazai helyet fogsz bemutatni! :)

    Nagy hajrá a vcs-hez, most biztosan menni fog! ;) És alig várom, hogy mi is lássuk egymást személyesen - valami klassz kis cukrászdát felfedezve! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :* Igyekszem, mert én az itthoni utazásokat is nagyon élvezem. :)

      Köszi, bízom benne, az első könyvbe már bele is kezdtem. :) Mindenképp keresünk valamit jót akkor. :)

      Törlés
  5. Itt vagyok végre én is!
    Huh, hát igen, sokunk terveit felborította ez a járvány, ami továbbra is annyira hihetetlen, hogy velünk történik és nem valami disztópiás regényben. Mindeközben meg meglepő, hogy már mennyire hozzászoktunk a maszkviseléshez és a távolságtartáshoz - néha filmek kapcsán is bevillannak ezek a gondolatok óhatatlanul, hogy úúúristen, hol a távolságtartás? :D
    Na de visszatérve: Jojo nyuszi nekem is ott van az év kiemelkedő filmjei között, tényleg annyira zseniális az egész.

    Örülök, hogy ilyen sok szuper helyet fedeztél fel belföldön, valóban Mo-nak is megvannak a maga szépségei, amiről hajlamosak vagyunk olykor elfeledkezni.
    Dabos-val kapcsolatban már beszéltük, nekem is totálisan ez a véleményem. A második rész lett a legjobb, a harmadik igazi mélyrepülés. Nem tudom, kicsit tartok a negyedik résztől... és kicsit dühös is vagyok az az igazság, mert kicsit úgy érzem magam, mint akit csőbe húztak. :( Igazi szerelem-sorozat volt ez nekem a második részig, aztán tessék, a felénél már meg is szűnt a rajongásom.

    Örülök, hogy az olvasós terveid ilyen jól sikerültek! Hajrá velük idén is :)
    Csodás élményeket kívánok neked erre az évre drága Nita - sok utazással és szuper könyvekkel! :-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is mikor zsúfolt bevásárlóközpontban vannak egy jelenetben, beugrik, hogy jesszus, ez hogy lehet, hogy nincs maszk rajtuk? :D
      Igen, nagyon emlékezetes film.

      Én is örülök, hogy felfedezhettem ezeket a helyeket, én igyekszem itthon is mindig megtalálni a szépet.
      Én is nagyon tartok a negyedik résztől. :( Nem is értem, hogy romolhatott el az, ami ennyire jól indult. Sokat akart úgy érzem a szarka.

      Köszönöm, és neked is csodás élményeket és egy nagyon jó évet, igazán emlékezetes könyvekkel kívánok! :*

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.