Ilyen volt 2019

Imádom az év végi zárásokat, mind a másokét olvasni, mind a sajátomat írni. Jó ilyenkor visszanézni kicsit, hogyan telt könyves és nem könyves szempontból az előző év, és mit is várok a mostanitól.

Avagy meddig fogok vajon még 2019-et mondani/írni? (kép forrása)


Olvasás, avagy jöjjenek a számok!

2019-ben 57 könyvet olvastam el, ami darabszámra héttel kevesebb, mint az előző évben, viszont oldalszámra 22%-kal több, összesen 16 018 oldal a Moly statisztikája szerint. Sikerült sokkal több hosszabb lélegzetvételű könyvet elolvasnom, aminek nagyon örülök, szóval egyáltalán nem bánom, hogy a darabszám nem lett annyi, mert így is többet olvastam.
Az 57 olvasásból 9 származott csak magyar író tollából, ráadásul ezek java része kuflimesék voltak. Sikerült 13 képregényt is elolvasnom és 7 darab 500 oldal feletti regényt is sorra kerítettem.

Az előző évi zárásomban 3 nagyobb kihívás elé állítottam magamat. Az egyik a Goodreads Challenge volt, amelyet először 65 könyvre lőttem be, de bevallom, végül mérsékeltem 55 könyvre és ezt sikerült is teljesíteni. A második a sci-fi plecsni megszerzése volt, amelyhez 200 elolvasott mű volt szükséges, és még ha jól emlékszem, az év első felében sikerült is ezt teljesíteni. Végül pedig ott volt az én nagy mumusom, a várólista-csökkentés, amin a kezdete, 2011 óta minden évben indultam, de sose sikerült teljesítenem, most viszont igen! Ennek örültem a legjobban, főleg, hogy elég jó kis könyveket olvastam a teljesített 12 között.

Beszerzések

Összesen 71 könyv került hozzám 2019-ben, ami 4 darabbal több, mint a korábbi évben, de azt mondom, szerintem ez még teljesen belefér (igazából 72 könyv lenne, de a Normális embereket az olvasása után gyorsan el is adtam). Ebből 19 volt ajándék, 3 recenziós példány és 49 darabot vásároltam magamnak. A beszerzésekből 19 darabot sikerült idén elolvasnom, ami gyalázatosan kevés, ezen még mindig van mit javítanom.

A kedvencek

Úgy döntöttem, itt most csak azokról a könyvekről fogok megemlékezni, amelyeket igazán szerettem, a csalódásokat fedje jótékony homály. A sorrend időrendi javarészt, nem nagyon tudnék ezek közül dönteni, melyiket szerettem jobban.

  1. Elena Ferrante: Az új név története és Az aki megszökik és aki marad - Még mindig nagyon szeretem a Nápolyi-regényeket, sajnos már csak az utolsó rész vár rám, de megnyugtat a tudat, hogy bármikor újraolvashatom őket.
  2. Art Spiegelman: Maus - A legerősebb képregény, amit idén olvastam. Egerekkel és macskákkal meséli el a nácik történetét, de így rettentően szívbemarkoló és maradandó élmény.
  3. Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság - Én még csak a tavalyi évben ismerkedtem meg a Vaják történetével, de az első novelláskötet nagyon megnyert magának, nemsokára tervezem olvasni a folytatást.
  4. Octavia E. Butler: Hajnal - Az idei egyik kedvenc sci-fim, ami egy olvasási válságból rántott ki, és amely remekül bemutatja azt, milyen is lenne, ha az emberiségnek el kéne hagynia az otthonát és egy teljes másik faj iránymutatásával kéne új életet kezdenie.
  5. Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl - Ez egy igazi keserédes történet, amelynek a mai napig fel tudom idézni a hangulatát. Újraolvasós!
  6. Madeline Miller: Akhilleusz dala - Imádom a történelmi regényeket, amelyekben azért a fikció is nagy szerepet játszik. Miller regénye abszolút betalált nálam, szerettem Partoklosz és Akhilleusz történetét olvasni.
  7. Marjorie Lu: Monstress 1-2. - Az év legszebb képregényei voltak ezek, amellett, hogy a
    történet is nagyon érdekes. Éljenek a többfarkú macskák!
  8. Adrian Tchaikovsky: Hadállat és Az idő gyermekei - Tchaikovsky az idei év egyik nagy felfedezettje számomra, a regényei abszolút betaláltak nálam, 2020-ban is folytatom a vele való ismerkedést.
  9. Moskát Anita: Irha és bőr - Ezt a regényt egyszerre imádtam és utáltam, utóbbit csak azért, mert folyamatosan összetörte a szívem. Nem haladtam vele túl gyorsan, emésztenem kellett, de nem is bánom, több ilyen magyar fantasy regényt a piacra!
  10. Christelle Dabos: A tél jegyesei - Tartottam tőle kicsit, mivel eléggé felkapott regénysorozatról van szó, de szerencsére engem is megfogott, már olvasom a második részt és a harmadik is a polcomon vár.


Filmek és sorozatok

Mivel ebben az évben sokkal több sorozatot láttam, mint bármikor máskor, és volt maradandó filmélményem is, úgy gondoltam, ennek is szánok egy pár sort.

Sorozatok közül amit nagyon szerettem, az a Black Mirror, aminek én idén pótoltam be mind az öt évadát, és hú, hát főleg az első három évad eléggé kikészített, az utolsó kettő már kevésbé, de várom a folytatását. Nagyon szerettem még a Narcost, a Csernobilt, a The Mandaloriant, az Évek alattot és a Dextert is. A Witchernek is megnéztük már az első öt részét, és bár nem vagyok vele maradéktalanul elégedett, pont ma beszéltük a párommal, hogy már várjuk, hogy folytassuk.

18 filmet láttam csak 2019-ben, ezek közül a pálmát természetesen a Joker vitte, amit már összesen ötször láttam, és biztos vagyok benne, hogy 2020-ban is jópárszor elő fogom venni. Remélem az amerikai idő szerint vasárnap este nyolckor kezdődő Golden Globe-on bezsebel pár díjat, aztán jöhet az Oscar!
Szerettem még A két pápát, a Házassági történetet, a Bosszúállók: Végjátékot, a Tökéletesen idegeneket és a Fehér éjszakákat is.

2019 nem könyves szempontból

2019 kissé hullámvasút volt, de sokkal-sokkal jobb évem volt, mint akár 2017-ben, akár 2018-ban. Bár el kellett költöznöm az előző albérletemből, de két hét alatt találtam másikat és azóta is szeretek itt lakni. A barátom egész évben mellett volt és támogatott, ami nagyon-nagyon sokat számított és egyszerűbbé tette még a nehéz helyzeteket is.

A munkámban most érzem először igazán, hogy mind emberileg, mind anyagilag is megbecsült vagyok. Voltak azért nagyon nehéz időszakok egy borzasztó főnökkel megspékelve, több kolléga is elment, de azért az év végére nagyjából kialakultak a dolgok, és reméljük bírni fogjuk majd 2020 kihívásait.

Utazások szempontjából megint szuper évet zártam: jártam háromszor Ausztriában, ebből egyszer Semmeringen, kétszer Bécsben; lehúzhattam a bakancslistámról Barcelonát; egy hetet töltöttem Pugliában, Dél-Olaszországban a tengernél, és még mindig imádom azt az országot; végül pedig még a Tátrába is visszatértem három napra. Belföldön is szuper helyeken jártam, többször voltam a Balatonnál, jártam Tatán, kisebb falvakban, mint Döröske vagy Nagyszékely, és a Tisza-tónál Sarudon is pihentem pár napot.

Ostuni, a fehér város
Azért elég rendesen elfáradtam az év végre, kellett a hosszabb szabadság és pihenés, amikor is sikerült eleget aludni, filmeket, sorozatokat nézni és olvasni is.

2020-as tervek

Az első igazából nem is csak teljesen terv, hanem kihívás magamnak: januárban és februárban nem fogok könyvet vásárolni, hogy a tavalyi évi olvasatlanokat apasszam, valamint a várólista-csökkentéssel haladjak. Remélem sikerül betartani, de most elég elszántnak érzem magam rá.

Kihíváson csak a várólista-csökkentésen fogok részt venni, másra nem is érzek igényt. A Goodreads Challenge-en 60 könyvet állítottam be magamnak, amit reális célnak tartok.

Jó lenne több magyar írótól olvasni, szeretném jobban megismerni Szabó Magdát, Grecsó Krisztiánt, Szécsi Noémit és másokat is.

Szeretnék több könyves programon, eseményen részt venni, ugyanis egyre több van belőle Budapesten, és főleg 2019 utolsó hónapjaiban sokról lemaradtam, amin szívesen részt vettem volna.

Utazások terén szerint iszonyú izgalmas évem lesz, főleg, hogy már most, januárban utazom, és életemben először el fogom hagyni a kontinenst, hogy felfedezzem Marokkót. Márciusban pedig vár rám Párizs, szintén régi bakancslistás város, amit szintén izgatottan várok. Tervben van még pár hely, de ezeknél még semmi sem biztos, de úgyis az év során olvashatjátok majd a havi zárásokban, merre is járok.

És akkor itt ragadom meg az alkalmat, hogy mindenkinek nagyon boldog, jó könyvekben gazdag 2020-as évet kívánjak! Váljanak valóra az álmaitok, legyenek azok nagyon vagy csak egészen kicsik.



Megjegyzések

  1. Tyűha, jó sok új könyved lett! :) Én most már évek óta 50 alatt próbálom tartani - néha sikerül, néha nem. ;) Viszont nekem is elég kevés az ezek közül frissiben el is olvasott kötet (most 45ből 13). Az amit főztél, edd is meg kihívást mindig bebuknám! :D

    A kedvenceid közül most vagyok benne a Nápolyi regényekben, illetve nagyon örülök, hogy a kávés könyv neked is ennyire bejött! ♥ Felfigyeltem továbbá a Mausra (fogalmam sem volt eddig, hogy ez mi! :O ) és a Monstressre is. Ha nem félted nagyon őket, esetleg lehet, hogy kölcsönkérném valamikor... :)
    A Csernobil remek sorozat lett, az Évek alattot pedig mindenképp nézni fogom!
    Úgy örülök, hogy sokkal jobb éved volt, nagyon szuper hogy ennyi pozitívumot fel tudtál sorolni, és hogy ennyi csudás utazás is színesítette a képet!! Csak csupa hasonló jót és még jobbat kívánok neked 2020-ra is! Erős kezdés lesz Marokkó! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem az 50 esélytelen, de a 100 alatt tartás most már simán megy, régen nem mindig sikerült. Az amit főztél, edd is meg kihíváson egyszer indultam, mondanom sem kell, esélyem sem volt. :D

      Nagyon szívesen kölcsönadom neked mind a Maust, mind a Monstresst. Utóbbiban nem vagyok biztos, neked mennyire tetszene, de szerintem az előbbi igen.
      Az Évek alattot abszolút csak ajánlani tudom, nem egy vidám sorozat az sem, de nagyon jó!
      Köszönöm szépen. <3 Neked is nagyon boldog új évet! Igen, nem hülyeség ez a januári utazás, kezdek rájönni, van mit várni már az év elején. :))

      Törlés
    2. Én már próbálok inkább a kisebb számnál maradni, ha már sikerült párszor. :) Huhh, én amúgy az amit főztél-nél azt nem értem, hogy a karácsonyi ajándékokkal pl. hogy lehet végezni... Úgy lenne igazságosabb, ha csak decemberig számítana a beszerzés.

      Köszönöm szépen! :* Akkor csak a Maust, ha szerinted nem annyira nekem való a Monstress, hiszek neked. ;)
      Az Évek alattról csupa jót hallottam. Az nem baj, ha komoly, sőt. A Csernobil se a vidámpark volt, de remek sorozat. :)

      Törlés
    3. Az Amit főztében csak a saját vásárlásaidat kell elolvasni, az ajándékokat nem. :)
      Rendben, akkor a Maust odaadom majd. :)
      Ajánlom az Évek alattot, hat rész, nem túl hosszú, és nagyon brit. :)

      Törlés
    4. Jaa, ezt nem tudtam... :D Nem olvastam el végig, mert annyira lehetetlennek érzem, hogy úgyse jelentkeznék. ;) Köszi az infót! :)
      Köszi, de jó! :)
      Igen, mindenképp megnézzük. :)

      Törlés
  2. Boldog jó könyves és utazós új évet neked is! :))
    A könyves listádról több közös kedvencünk van, a sorozatokból pedig több várólistás nálam is.
    A magyar írós terveidhez szurkolok, szuper neveket válogattál be ;)

    Pupi - a Maust és Monstresst ajánlom én is ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, remélem az idei is hasonló lesz. :)
      Láttam én is nálad, hogy lettek közöd kedvenceink. :)
      Köszönöm, remélem idén tényleg sikerül is olvasni tőlük. :)

      Törlés
  3. A listádról sok könyv érdekel engem is, nagy részt pont miattad :) A Hajnal, az Irha és bőr és a Maus és Tchaikovsky is, Az idő gyermekeit már egyszer kivettem a könyvtárből, de akkor pont rossz időszakban voltam, nem jutott rá időm. De hátha idén :)
    Ferrante sorozatának utolsó részével én is így vagyok: kíváncsi is vagyok, de közben jaajj.. ne érjen véget. Bár igen, tuti újraolvasós lesz később az egész történet.

    Szuper könyveket, feledhetetlen utazásokat és sok-sok jó élményt kívánok neked 2020-ra, drága Nita!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ezt örömmel hallom. :) Az idő gyermekeihez hangulat kell, tavalyelőtt egyszer én is úgy vettem a kezembe, hogy letettem, mert éreztem, nem akkor kell olvasnom, tavaly viszont már abszolút beszippantott. :)
      Igen, ez ilyen felemás érzés, nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakul a lányok élete, de akár még több köteten át is tudnék róluk olvasni.
      Köszönöm, neked is nagyon boldog új évet kívánok! :)

      Törlés
  4. Nagyon örülök, hogy végül jól alakult az éved!:)
    Több könyvet elraktam pufferbe a tavalyi kedvenceid közül, ha szembe jönnek velem, nem állok ellen nekik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, én is, rám fért már. :)
      Helyes-helyes. :)

      Törlés
  5. A Mielőtt a kávé kihűl közös kedvencünk lett! <3

    Én is nagyon örülök, hogy többnyire ilyen pozitívan zártad az évet, annak meg különösen, hogy sokszor sikerült személyesen is találkoznunk! :* Az útinaplóidat pedig kíváncsian várom! :)

    És csak ugyanezt tudom kívánni: váljanak valóra azok a dédelgetett álmok! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper! <3

      Én is örülök, és idén is találkozunk majd amikor csak tudunk. :) Lehet Marokkónak szentelek majd külön írást, szerintem az kellően izgalmas lesz. :)

      Köszönöm. :*

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.