Könyvheti megjelenések, amik érdekelnek

Még alig hevertük ki a Könyvfesztivált, jövő hét csütörtökön már kezdődik is a Könyvhét. Június 7-től 11-ig egy rakás könyvőrült lepi el a Vörösmarty teret, hogy minél szebb zsákmányokat szerezzen be magának. Bevallom őszintén, én most javarészt előrendeltem a vágyott könyveket, de azért van, amit élőben szeretnék megnézni és eldönteni, megveszem-e vagy sem. 
De nézzük akkor konkrétan, mit válogattam én ki a megjelenés-dömpingből.

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos (Jelenkor)

Jót tett Atwoodnak, hogy A szolgálólány meséjéből és az Alias Grace-ből is sorozat lett, így más könyvei is megjelenhetnek. Most egy újrakiadást vehetünk kezünkbe, aminek én különösen örülök, mert ez a könyv amúgy beszerezhetetlen volt eddig.

Fülszöveg: Családi ​titkok, testvérféltékenység, politikai fondorlatok és társadalmi feszültségek, ígéretek és árulások, „veszteség és fájdalom, emlékezés és sóvárgás” kavarognak Atwood nagyszerű új regényében, amelynek egyik cselekményszála az első világháború előtt felemelkedett gyáros dinasztia hanyatlását állítja elénk. Az írónőt joggal dicsérik azért, hogy mesterien képes az egyéni sorsok összetettségét a történelem fordulataival összeszőni. A Chase család sorsára döntő befolyást gyakorolt az első világháború, a gazdasági válság és a politikai boszorkányüldözés, a végső tragédia azonban éppen ennyire az emberi gyarlóság, kapzsiság és szenvedély következménye. A nyolcvan felett járó, szívbeteg Iris Chase Griffen huszonöt esztendős, különc, nem evilági húga, Laura öngyilkosságát és a neki tulajdonított, A vak bérgyilkos című regény posztumusz kiadását követően fog hozzá a történet elbeszéléséhez. Fanyar, tekintélyromboló, gúnyos és cinikus stílusa lenyűgözően közvetlen. Külön regényt alkot a regényen belül egy harsány színekkel felvázolt fantasztikus történet, amelyet titkos szerelmi találkáik alkalmával szövöget tovább egy azonosítatlan, gazdag fiatalasszony, és szeretője, a törvény elől bujkáló, ponyvaírásból élő szocialista agitátor; és alighanem kettejük története alkotja a harmadik regényt, a Laurának tulajdonított A vak bérgyilkost. A gyanús mozzanatok ellenére csak a regény közepe táján kezdjük sejteni, hogy semmi nem az, aminek látszik, mert a történetek és személyek egészen másként kapcsolódnak egymáshoz, mint hittük. Margaret Atwood regényíró, költő és drámaíró 1939-ben született a kanadai Ottawában. Számos kitüntetés és díj birtokosa, harmincnyolcadik könyvét, A vak bérgyilkost 2000-ben Booker Prize díjjal jutalmazták.

Veres Attila: Éjféli iskolák (Agave)

Nagyon szerettem a szerző első megjelent regényét, az Odakint sötétebbet, így izgatottan várom ezt a novelláskötetet. Velkei Zoli csak szuperlatívuszokban beszélt róla, szóval vannak elvárásaim.

Fülszöveg: Magyarország, ahogy még sosem láttuk.
Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.
15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. Történetek iszonyattal végződő szerelmekről, rettenetes vágyakról, nyaralásokról, ahol a szerencsések halnak meg először. Történetek átalakulásokról, kísértésekről, zenekarokról, amelyek őrületbe csábítanak. Történetek halálról és életről, és az állapotokról, amikor a kettő között nincs különbség.
Veres Attila, az Odakint sötétebb című bestseller után most egy novelláskötettel jelentkezik, amelyben ismét bizonyítja, hogy miért ő a magyar weird irodalom legfontosabb szerzője.

John Scalzi: Fejvesztve (Agave)

A Bezárt elmék világában játszódó történet nagyon érdekel, ugyanis a Bezárt elméket is nagyon szerettem. Remélem egy letehetetlen könyvet foghatunk a kezünkbe.

Fülszöveg: John ​Scalzi a legújabb regényében az e-sportok kíméletlen világába vezet minket
A hilketa egy pörgős, erőszakos sportág, amelyben a játékosok kardokkal és csatabárdokkal esnek egymásnak. A játék célja, hogy letépjük az ellenfél fejét, majd átjuttassuk a gólvonalon. Ezt hús-vér testben élő sportolókkal lehetetlen lenne megcsinálni. De ebben a csapatjátékban „szrípiók”, vagyis robotszerű, Haden-szindrómások által vezérelt testek csapnak össze egymással, úgyhogy mindent szabad. Senkinek nem esik bántódása, de a brutalitás valódi, és a közönség imádja.
Egészen addig, amíg az egyik játékos holtan nem esik össze a pályán.
Balesetről vagy gyilkosságról van szó? A hadenesek ügyeivel foglalkozó FBI-nyomozók, Chris Shane és Leslie Vann nekilátnak felderíteni az igazságot – és eközben eljutnak az egyre népszerűbb hilketa sötét oldalára is, ahol vagyonokat lehet nyerni és veszíteni, és ahol a játékosok és a tulajdonosok mindent megtesznek a győzelemért, mind a stadionokban, mind a pályán kívül.
John Scalzi lendületes stílusú és kérdéseivel aktuális problémákat feszegető könyve visszatérés a Bezárt elmék világába, de a Fejvesztve nem folytatás, hanem önálló regényként olvasható kötet.

Dennis Lehane: Titokzatos folyó (Agave)

Háromszoros hurrá az Agave Könyveknek, amiért elhozzák nekünk új kiadásban ezt a könyvet. Sok éve olvastam, de máig fel tudom idézni a hangulatát.

Fülszöveg: Dennis Lehane mára kultikussá vált regénye három, Boston egyik munkások lakta részében felnőtt férfi barátságáról szól. Gyerekkorukban olyasvalami történt, ami mindhármuk életét gyökeresen megváltoztatta, és ez még akkor is kísérti őket, amikor egyikőjük lányát brutálisan meggyilkolják. A regény cselekménye lélegzetelállítóan robog az elkerülhetetlen és tragikus végkifejlet felé, ahogy a főszereplők külön-külön birkóznak meg belső démonaikkal. Lehane kiválósága nemcsak a hibátlan nyomozati eljárás leírásában rejlik, hanem abban is, ahogy megindítóan és mégis felesleges szentimentalizmus nélkül tárja elénk a három férfi fájdalmas történetét egy olyan városnegyedben, amely hozzájuk hasonlóan jobb sorsot érdemelt volna.
A Titokzatos folyóból Clint Eastwood készített felejthetetlen filmet 2003-ban, melyet – Sean Penn és Tim Robbins kiváló alakításáért – az Amerikai Filmakadémia két Oscar-díjjal jutalmazott.

Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána (Gabo SFF)

A Könyvhétre jelenik meg az írónő második regénye, amelynek már a fülszövege és a borítója is nagyon ígéretes. Bár az Ingókövekbe beletört a bicskám, de szerintem csak azért, mert nem jókor olvastam, ez a történet piszkálja a csőrömet.

Fülszöveg: Néhány hét alatt bejárható tartomány a világ, amelynek határán túl megzavarodik a valóság. Abe Kaledon, a fiatal tudós ezt a különös sávot kutatja, ám elmélete a határ természetéről felborítja a tartomány szívének, Sadness Springs városának kényes hatalmi egyensúlyát. A melankólia forrásaira épült városban a munkások és vezetők, emberek és hártyások között feszülő ellentét forrpontra jut: Abe felfedezése és a titokzatos iparmágnás, Gustavo Omerigo expedíciója olyan titkokat szabadít el, amelyeket nem lehet többé elrejteni.
Lőrinczy Judit, az Ingókövek szerzője új regényében egy társadalmi feszültségektől terhes városból vezet el egy olyan birodalomba, ahol a valóság törvényei érvényüket vesztik.

Art Spigelman: A teljes Maus (Libri)

Ahogy a havi zárásomban is olvashatjátok, a képregények mostanában előtérbe kerültek nálam. Art Spiegelman történetéről pedig rengeteget hallottam, de eddig ez is beszerezhetetlen volt, így úgy gondoltam, lecsapok rá.

Fülszöveg: A mai amerikai valóságnak elengedhetetlen kelléke a képregény. És már ennek a műfajnak is vannak klasszikusai. Az egyiket épp a kezében tartja az olvasó. Art Spiegelman „nagyja” a képregénynek, a Mausszal Pulitzer-díjat is nyert, nem véletlenül. Komoly bátorságra és nagy tehetségre volt szükség ahhoz, hogy valaki Auschwitz borzalmait képregényre vigye, ráadásul úgy, hogy nemhogy nem sért kegyeletet, de még örök emléket is állít holtaknak és túlélőknek, mely utóbbiak sok bosszantó, elviselhetetlennek érzett tulajdonsága, lelki torzulása a tények ismeretében egyszeriben kedves, bocsánatos rigolyává szelídül. 
Art Spiegelman a New Yorker munkatársa, az avantgárd Raw magazin alapító tagja. Rajzait és metszeteit múzeumokban és galériákban állították ki Amerika szerte és külföldön egyaránt. A művész New Yorkban él.

Neil Gaiman: Death - Halál, Teljes gyűjtemény (Fumax)

A Fumax újra belevág komolyabban a könyvkiadásba, és nem is akármi érkezik elsőnek, hanem Neil Gaiman Sandman világában játszódó képregénye.

Fülszöveg: Mit gondolnál az életről, ha a Halál lenne a nővéred?
Sápadt, fiatal lány fekete ruhában. Ajkán huncut mosoly. Fejébe húzva kalap. Nyakában ősi szimbólum. Elsőre bárki lehetne, egy egyszerű járókelő a sok közül. Aztán amikor már azt hiszed, szerencsésen megúsztad azt az iménti balesetet, kézen fog, hogy mutasson valamit…
Ebben az igényes kivitelű kötetben az élő Halál a főhős. De jobb, ha elfelejted a csontvázakat, a kaszát és a fekete csuklyát – ez a Halál kézen fog és kacagva rángat magával egyik kalandból a másikba.
Neil Gaiman, a Sandman: Az álmok fejedelme és az Amerikai istenek többszörösen díjnyertes, New York Times-bestseller írója visszatér a Sandman-világba, hogy ezúttal Morpheus nővére, a játékos, kedves Halál szemszögén keresztül mutassa meg azt. A kezdet és a vég, szerelem és félelem, élet és halál – minden más színt kap a kötet lapjain, amelyben immár klasszikussá vált képregényeket vehet kezébe az olvasó, először magyar nyelven.


Kameron Hurley: A tükörbirodalom (Delta Vision)

Kameron Hurley külföldön már többszörösen elismert fantasy szerző, itthon még csak most jelenik meg az első regénye. A tükörbirodalmak egy trilógia első kötete.

Fülszöveg: Lebilincselő ​fantasy história a kétszeres Hugo-díjas Kameron Hurley tollából.
Újra eljön a nemzeteket pusztító és földrészeket formáló katasztrófa, ám ezúttal egy árva gyermek elmenekül a rabszolgaság és a halál elől, hogy feltárja véres múltját… de a világ közben háborút vív önmagával.
Idegen hódítók jelennek meg Szaiduan fagyos világában, és sorban lerohanják a városokat, nem hagyva hátra mást, csak hamut és romokat. A békés dhai nép áll a háború középpontjában, kiket a szaiduaniak rabszolga sorba vetettek, s most mégis a segítségüket kérik a megállíthatatlan ellenséggel szemben.
A sivár és kietlen tundra és az érző növényektől hemzsegő párás dzsungelek vérmágusai és zsoldosai, uralkodói és mágikus hatalommal bíró orgyilkosai ezúttal összefognak a pusztulás szélére sodródott világ megmentéséért.
Amikor a pusztulás eljövetelét hirdető sötét csillag felkel, egy törvénytelen uralkodónak kell összefognia a polgárháború szabdalta nemzetet; egy korát meghazudtoló ifjú harcosnak döntenie kell a családja és saját sorsa között; egy félvér dhai tábornoknak választania kell, hogy kiírtja-e atyja népét vagy hű marad egy idegen uralkodóhoz.
Pengeélen táncoló szövetségek és végzetes árulások kísérik a dhai nép és szövetségeseik törekvéseit, hogy megállítsák a feltartóztathatatlannak tűnő sereget, miközben az ellenség a világegyetemmel egyidős ősi világok összeütközésére készül.
A végén egy birodalom felemelkedik, a többi elbukik.

Kate Quinn: Alice hálózata (Maxim)

Kémek, első világháború, London? Kérem, ezzel a fülszöveggel már meg is vagyok véve!

Fülszöveg: Kate ​Quinn magával ragadó, lebilincselő történelmi regényében, mely a bátorságról és a jóvátételről szó, két nőt hoz össze a sors – egy hajdani kémet, akit az első világháborúban szerveztek be az Alice-hálózatba, és egy fiatal amerikai lányt, a felső tízezer gyermekét, aki felrúgja a hagyományokat, és 1947-ben az unokatestvére keresésére indul. 
1947. A második világháborút követő felfordulás idején egy amerikai egyetemista lány, Charlie St. Clair hajadonként teherbe esik, és közel jár ahhoz, hogy módfelett jómódú családja kipenderítse. Ráadásul kétségbeesetten kapaszkodik a reménybe, hogy szeretett unokatestvére, aki a háború alatt eltűnt Franciaország nácik megszállta részén, talán még él. Így hát amikor a szülei Európába zsuppolják, hogy ott szabaduljon meg a „kis problémájától”, Charlie meglép és Londonba megy, eltökélve, hogy kideríti, mi történt az unokatestvérével, akit nővéreként szeretett. 
1915. Egy éve tart az első világháború. Eve Gardiner ég a vágytól, hogy részesévé váljon a németek ellen vívott küzdelemnek, és váratlan esélyt kap erre, amikor beszervezik kémnek. Miután az ellenséges megszállás alatt lévő Franciaországba küldik, a varázslatos Lili, a „Kémek Királynője” veszi a szárnyai alá, aki titkosügynökök hatalmas hálózatát irányítja az ellenség orra előtt. 
Harminc évvel később Eve részegen és elvonultan tölti a napjait a lerobbant londoni házában; kísérti az árulás, amelynek az Alice-hálózat végül áldozatául esett. Mígnem beront hozzá egy fiatal amerikai, és kimond egy nevet, amelyet Eve évtizedek óta nem hallott, és rövidesen együtt kelnek útra, hogy kiderítsék az igazságot, bármi is az.

Sirokai Mátyás (szerk.): 2050 - Ifjúsági novellák a jövőről (Móra)

Végül pedig érkezik egy érdekes antológia, amely jövőben játszódó novellákból áll, amelyekben a jövőbeli fiatalok elképzelt életébe nyerhetünk bepillantást.

Fülszöveg: Milyen lesz 33 év múlva a kamaszok élete? Hogyan fest majd Magyarország 2050-ben? 13 fiatal író novellája kutatja a jövőt a nagy sikerű, ifjúsági kategóriában Év Gyermekkönyve díjat nyert Jelen!című antológia folytatásában. Ezúttal is a tizenévesek mindennapjai állnak a szövegek középpontjában a szerelmi sztoriktól a családi problémákig, és egészen különös víziókról olvashatunk. Droidnagyi vagy gumicukorszív? Pacsirta formájú drón vagy virtuális gimi? A 2050 szerzői nem ismernek lehetetlent!
A művek szerzői: Farkas Balázs, Garaczi Zoltán, Gáspár-Singer Anna, Brandon Hackett, Jassó Judit, Lackfi János, Lapis József, Makai Máté, Moskát Anita, Szöllősi Mátyás, Totth Benedek, Zelei Bori, Bégányi Dániel


Meséljetek, ti milyen megjelenéseket néztetek ki?

Megjegyzések

  1. Hm, ez a kémes sztori felkeltette az érdeklődésem, de az utolsó antológia is jónak ígérkezik!
    A többi nem igazán az én világom, de így is akadtak közös keresztmetszetek. :)

    Tombolj helyettem is! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a kémes meg az antológia Sister-kompatiblis. :)
      Meglesz. :*

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.