Könyvheti kívánságlista 2016

El se hiszem, hogy már június van, és jövő héten már a Könyvhéten garázdálkodhatunk újra. Az én radaromra most nyolc könyv került fel, de mint tudjuk, ember tervez, Könyvhét végez, meg persze az akciós dobozok.

Neil Gaiman - Michael Reaves: Köztesvilág

Mert ami Gaiman, az kell és kész. Ráadásul ennek a története is izgalmasan hangzik.

Fülszöveg: Joey Harker egy átlagos kamasz: próbálja átvészelni az iskola megpróbáltatásait, viszonzatlanul szerelmes, és nincs benne semmi különleges. Azon kívül, hogy képes bárhol eltévedni. Egy nap aztán felfedezi, hogy az ő Földje csak egy a trillió alternatív Föld között, melyek egy részén a mágia az úr, más részén a tudomány, s ezek ádáz háborúban állnak egymással. 
Joeyt a békítő erő, a Köztesvilág szemelte ki magának, mivel született Világjáró, és így segítheti az egyensúly fenntartását, méghozzá más Földekről származó, saját alternatív énjeivel együtt. Kiképzést kap, hogy felvehesse a harcot a mágikus és a tudományos ellenségekkel, hogy ő, aki még a saját kis városkájában is eltéved, világok között járhasson világmegváltó küldetésben. 
Neil Gaiman és Michael Reaves regénye vad kalandozás világokon belül és világok között, jól megrajzolt helyszínekkel és élénk karakterekkel, különleges lényekkel és váratlan fordulatokkal.

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak


Ez a fantasy izgatja mostanában a legjobban a fantáziámat, pont nekem valónak tűnik, remélem jól jelez a radarom.

Fülszöveg: Így ér véget a világ… utoljára.
Három szörnyű dolog történik egyetlen nap leforgása alatt. A szürke kisvárosi életet élő Essun arra tér haza, hogy férje brutális módon végzett a kisfiukkal, majd elmenekült és erőszakkal magával vitte a lányukat. Eközben a hatalmas Sanze ― az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik ― összedől, mert teljes lakossága egy őrült bosszújának áldozatául esik. S végül, a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, és az általa kiokádott hamu elsötétíti az eget. Egyesek szerint évekre. Mások szerint évszázadokra.
Ebben a haldokló és halálos világban Essun mindent meg fog tenni, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben pedig kitörni készül a háború. Egy végső, nagy leszámolás a nemzetek közt, amit nem a hatalomért vagy a földért vívnak majd, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért.

John Scalzi: Vörösingesek

Scalzi tipikusan az az író, akitől tudom, hogy minőségi szórakozást várhatok. Nyárra tökéletes olvasmány lesz.

Fülszöveg: Andrew Dahl zászlóst épp most vezényelték az Egyetemes Szövetség zászlóshajójára, a Rettenthetetlenre. Kiemelt állomáshelyén Dahl nemcsak arra büszke, hogy a Xenobiológiai laborban dolgozhat, hanem, hogy részt vehet a felderítéseken is a hajó híres tisztjeivel.
Az élet nem is lehetne szebb… amíg Andrew rá nem jön, hogy 
(1) minden felderítés halálos konfliktus egy idegen erővel, 
(2) a hajó bizonyos tisztjei mindig túlélik ezeket a konfliktusokat, miközben 
(3) egy alacsonyabb rangú katona elkerülhetetlenül meghal.
Ezek után nem meglepő, hogy a ravaszabbak mindenáron igyekeznek kibújni a felderítések alól. Ráadásul Dahl olyan információkba botlik, amelyek hatására a barátaival együtt teljesen átértékeli, hogy mit is jelent a Rettenthetetlen fedélzetén szolgálni. Ahonnan csak egy eszelős, iszonyatosan kockázatos terv révén menekülhetnek meg.

Baráth Katalin: Arkangyal éjjel


Baráth Kati egy nagyon jó fej, közvetlen író, akitől a Dávid Veron könyvek szerintem krimiszeretőknek kötelező olvasmány. Kíváncsi vagyok, mai környezeteben egy ilyen komoly témában mit is alkotott.

Fülszöveg: Amikor Budapest utcáit feketére festi az éjszaka, egy árnyék indul veszedelmes útjára. A rendőrök szerint az árnyék csak legenda, de aki találkozik vele, többé nem szabadul a rettegéstől.
Bori önkéntes segítő, a családon belüli erőszak áldozataival foglalkozik. Egy végzetes napon azonban éppen őt támadják meg. A lány lakótársát felzaklatja a tragédia, és cinizmusa ellenére minden veszélyt vállal, hogy elkapja a névtelen tettest. Nyomozását rengeteg váratlan fordulat és fellángoló erőszak szegélyezi. De mi köze van ennek a nyomozásnak a pesti éjszakákat rémülettel megtöltő árnyékhoz?
Baráth Katalin a nagy sikerű Dávid Veron-sorozat után egy letehetetlen, és ízig-vérig 21. századi magyar thrillert írt. Ez a regény nemcsak ismerős helyszíneivel, sötét, de a humort sem nélkülöző világával és izgalmas történetvezetésével ragadja magával olvasóit, hanem egy olyan főhős megrajzolásával is, akinek karaktere egyértelműen új szín a magyar krimiirodalomban.

Chuck Wending: Vészmadarak

Ez egy igazi tökös regénynek hangzik a fülszöveg alapján, ráadásul a borító rögtön megfogott magának. 

Fülszöveg: Miriam Black tudja, hogyan fogsz meghalni.
És ez pokollá teszi a hétköznapjait, különösen, mivel semmit sem tehet, hogy megakadályozza az előre látott több száz autóbalesetet, szívrohamot, szélütést vagy öngyilkosságot. Csak meg kell érintenie téged, és látja, hogyan és mikor kerül sor az utolsó pillanataidra.
Miriam már rég nem próbálja megmenteni az emberek életét, mivel azzal csak beteljesíti a végzetüket. De amikor Louis Darling felveszi a kamionjába, és megrázza a kezét, Miriam előre látja, hogy a férfit harminc nap múlva brutális módon meggyilkolják, miközben az ő nevét ejti ki a száján. Louis azért fog meghalni, mert találkozott vele, és a következő áldozat maga Miriam lesz. Bármivel próbálkozik, Louist nem tudja megmenteni. De ha életben akar maradni, mégis meg kell próbálnia.
A remekül megírt Miriam Black regények tévésorozat adaptációja már előkészületben van.

Paolo Bacigalupi: A vízvadász


A felhúzhatós lányt nagyon szerettem, A vízvadász pedig témája alapján hasonló olvasmánynak ígérkezik. Remélem Bacigalupi nem okoz csalódást.

Fülszöveg: Amerika délnyugati részén a közeljövőben elviselhetetlen aszály tombol: Nevada, Arizona és Kalifornia állam napról napra harcol a Colorado-folyó apadó vízkészletéért. Ebbe a forró helyzetbe lép be a nyomozóként, bérgyilkosként és kémként dolgozó Angel Velasquez: a vízvadászt azért küldi Phoenixbe a főnöke, hogy biztosítsa luxusépületei virágzását a sivatagban, még ha ennek az is az ára, hogy ellenfelei a porba kerülnek. Miközben a férfi megpróbálja kideríteni, mi igaz az új vízforrásra vonatkozó pletykákból, két nővel is összehozza a sors. Megismeri Lucy Monroe-t, a kőkemény újságírónőt, aki sokkal többet tud a helyi titkokról, mint amennyit elárul, és Maria Villarosát, a fiatal bevándorló lányt, aki északra szeretne menekülni, ahol a víz még mindig az égből hullik.
Ahogy körülöttük egyre csak gyűlnek a holttestek, rájönnek, hogy kénytelenek összedolgozni, mivel egy olyan játszma résztvevői, amely nagyobb és mocskosabb, mint valaha is gondolták volna. Phoenix közeledik az összeomlás felé, az idő fogy, és mindenki bármire képes, hogy vízhez jusson, amely ebben a világban az aranynál is többet ér.

Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Bár még a második részt nem olvastam, Aaronovitch könyvét nem hagyhattam ki ebből a felsorolásból, hiszen London!

Fülszöveg: A londoni rendőrök holttestre bukkannak a Baker Street-i metróállomás távoli végénél: az áldozat egy amerikai cserediák, James Gallagher, akinek politikailag befolyásos családja érthető módon mielőbb a végére akar járni a hátborzongató gyilkosságnak. A probléma csak az, hogy senki sem tudja, ehhez milyen mélyre kell ásniuk – senki, kivéve a közrendőr és mágustanonc Peter Grantet. Nightingale főfelügyelő, Anglia utolsó bejegyzett varázslójának támogatásával Peter neki is áll feltérképezni a legnagyobb, legrégibb, és újabban legveszedelmesebb metróhálózat bugyrait. Ráadásul segítséget is kapnak az FBI-tól Kimberley Reynolds különleges ügynök személyében, aki azonban nem repesne az örömtől, ha tudná, mi minden zajlik a felszín alatt.

Laura Barnett: Variációk egy párra

Nagyon szeretem a "Mi lett volna, ha?" gondolatkísérleteket, ezért is keltette fel érdeklődésemet a könyv. Bár megvan bennem a félelem, hogy túl limonádé lesz, de lehet adok neki egy esélyt.

Fülszöveg: „Tizenkilenc éves koromban sétáltál be az életembe. Te voltál az egyetlen férfi, akit valaha szerettem – reményem sincs, hogy egyszer mást szeressek. Elvettél mindent, amit együtt csináltunk, mindent, amit egymásnak jelentettünk, és porig égetted, megsemmisítetted: nem maradt belőle más, csak hamufelhő.”
Laura Barnett 1982-ben született. Író, újságíró, színikritikus. A The Guardian és a Daily Telegraph egykori belső munkatársa, jelenleg szabadúszó újságíróként dolgozik. A Variációk egy párra az első regénye.
Eva és Jim 19 évesek, a cambridge-i egyetemre járnak, amikor 1958-ban útjaik keresztezik egymást. Jim sétál. Eva biciklizik. És kis híján összeütköznek. Ami ezután történik, meghatározza a jövőjüket. Életútjuk három különböző variációját kísérhetjük végig egészen napjainkig, együtt és külön, ahogyan szerelmük története más-más fordulatot vesz. A Variációk egy párra nagyszerű regény arról, hogy döntéseink függvényében hányféle irányt vehet az életünk.


Meséljetek, ti kijöttök a Könyvhétre? Miket terveztek beszerezni?

Megjegyzések

  1. Remek lista! Olyan jó megnézni ezeket a posztokat, mert tutira MINDIG van valami, amiről még nem hallottam, most nálad ez a variációk egy párra, nagyon jónak is tűnik ráadásul,még ha limonádé is kicsit. A mi lett volna ha engem is folyton tud birizgálni.
    Baráth Kata, Gaiman közös! Az ötödik évszakról letettem (részben mert túl merész kísérletezésnek érzem megint részemről, részben meg mert túl sok lesz a recim egyszerre...) Bacigalupitól a Hajóbontók van meg, már két éve és még nem olvastam, szóval nem nem és nem vehetek újat! :D

    Amit tervezek beszerezni, az a Beretva és tőr, mert annyira bizalmat szavaztam Böszörményinek előre, hogy kell az is... És az új Csernus! :) (A férfi - srácoknak)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a Parkosat én is csak a héten láttam meg talán, és rögtön felkaptam rá a fejem. :)
      Bevallom, a Hajóbontókat én sem olvastam még, de valahogy A vízvadász jobban izgatja a fantáziám. :) Kíváncsi leszek, neked hogy fog tetszeni Gaiman és Kati könyvei.

      Én még először barátkozom a Leányrablással, Csernustól meg A kiút van most nálam könyvtárból.

      Törlés
  2. A Variációk egy párra nekem is érdeklős, megvenni szerintem nem fogom most, de tetszik az alapötlet!
    Peter Grant és az Arkangyal nálam is beszerzésre kerül, már előrendeltem mindkettőt.
    A Vészmadarak is jól hangzik, de még megvárok pár véleményt az olvasás előtt. Pl. a tiédet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most gondolkodom, megvegyem-e vagy inkább várjam meg, míg a könyvtár beszerzi. Aztán lehet azon az alapon, hogy úgyis Könyvhét van, szabad a bűnözés, megveszem. :)
      Sejtettem, hogy ezeket be fogod szerezni. :)
      Oké, igyekszem majd hamar sorra keríteni, mert nagyon érdekel. :)

      Törlés
  3. Baráth Kata közös pontunk, és a Variációk egy párra is, de azt úgy döntöttem, hogy majd anyukám kapja meg születésnapjára, aztán jól elkérem tőle :) Scalzi is nagyon jónak tűnik, bár még a Vének háborújával sem végeztem, de szeretem a humorát, a stílusát :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon cseles vagy, jó is, ha az ember könyvet vehet a családtagjainak. :D
      Még én sem olvastam a Vének háborúja összes részét, de ez a Vörösingesek most jobban érdekel. És tökre örülök, hogy megszeretted Scalzit. :)

      Törlés
  4. Jó kis nyári finomvegyes! A Variációkat megvettem angolul régebben. Ugyanerre a témára készültem volna én is irkálni, már jegyzeteltem is Variációk címen, hát nem megírták előttem? :) Még nem olvastam el, de az első belelapozásra igényesen megírt könyvnek tűnik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek után még jobban érdekel a Variációk. :)

      Törlés
  5. Scalzival én is szemeztem, de a vének harmadik részét se olvastam már ki teljesen. Nem tudom, miért, pedig tényleg minőségi, csak valahogy sok volt egyszerre a három rész :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A harmadik rész nekem kevésbé tetszett, mint az első kettő, szóval megértelek. Bízom benne, hogy a Vörösingesek jó lesz. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.