Claire North: Harry August csodálatos élete

Szegény Harry August története majdnem elkerülte a figyelmemet. Mint könyves blogger és szenvedélyes olvasó természetesen mindig tájékozódom az új megjelenésekről. Viszont ennek a könyvnek a címe és a borítója is eléggé semmitmondó volt elsőre számomra. Még szerencse, hogy vannak olyan barátaim, akik szólnak, ha valamit érdemes olvasni, így került fel a várólistámra ez a regény. És milyen különleges élmény volt!

Harry August elsőre egy teljesen átlagos angol kisgyereknek tűnik, aki vidéken nő fel, az apja után földbirtokos lesz, és csendesen éli életet, majd meghal. Hogy aztán újra megszülessen, ugyanott és ugyanúgy, ahogy először. Harry-nek időbe telik, míg sikerül megtanulnia, hogyan kezelje az újabb és újabb életeket, és megtalálja a hozzá hasonlókat. Mire végre beilleszkedne, váratlanul hír érkezik, hogy a világvége egyre közelebb kerül az időben. Harry versenyt fut az idővel és az életeivel, hogy megtalálja azt, aki sietteti az apokalipszist.

A magyar cím alapján azt gondolhatnánk, ez valami romantikus beütéssel rendelkező regény. Hát nem, ezt sürgősen verjük ki a fejünkből. Az eredeti cím, a The First Fifteen Lives of Harry August sokkal találóbb, bár értem, miért nem így lett átvéve magyarra.
Én magam a mágikus realizmus műfajába sorolnám a könyvet, és a realizmus szót kétszer aláhúznám. Kegyetlenül mutatja be, hogy ami másnak egy csodának tűnik, vagyis az újjászületés, annak milyen következményei lehetnek valójában. Hogy mennyi szenvedést kell átélni, mennyi bűnt elkövetni és mennyi mindenre gondolni, hogy az ember kezelni tudja ezt a dolgot. Ráadásul Harry története bemutatja, hogy még sok száz év tapasztalatával is nehéz néha eldönteni, mi a jó és mi a rossz, hogy melyik utat válassza az ember.

Szerettem ebben a történetben, hogy nem kiszámítható, nem tudhatod biztosan soha, mi fog történni. Nem oldódik meg minden egy csapásra, és főhősünk sokszor kénytelen a nehezebb utat választani. Nem volt egyszerű ezt a regényt olvasni, sokszor belefacsarodott a szívem annak ellenére, hogy a regény nem próbál hatásvadász lenni. Igazából még most is nehéz arról írni, mit éreztem az olvasásakor és milyen nyomokat hagyott bennem.

Jó érzés, amikor valami más, valami új kerül az ember kezébe. Ráadásul bár Harry maga különleges, sok olyan dolog történik vele, sok olyan dolgot kell mérlegelnie és eldöntenie, amellyel akár mi magunk is találkozhatunk a hétköznapjainkban. Szerintem mostanában például egyre nehezebb eldönteni, kiben bízhat meg az ember, kinek adhatja ki az érzéseit, ki az, aki nem fog visszaélni vele. Vajon elmondhatjuk az igazat, vagy a hazugság útja lesz az egyszerűbb?
Viszont Harry-nek olyan dolgokban is döntenie kell, amely átlagembernek nem adatik meg. Hogy akarja-e és mennyiben akarja befolyásolni a jövőt, hogy mit kezd azzal a rengeteg tudással és ismerettel, amit életei során felhalmozott. Itt is felmerül az örök kérdés, hogy játszhat-e egy ember Istent, és biztos, hogy a sok tudás annyira jó dolog?

Bátran ajánlom mindenki figyelmébe ezt a regény, főleg azoknak, akik szeretik a különleges történeteket. Nálam eddig a Harry August élete az év egyik legkiemelkedőbb olvasmánya.

A könyv olvasásának lehetőségét köszönöm az Athenaeum Kiadónak!

Megjegyzések

  1. Nagyon figyelemfelkeltő poszt lett, ha nem lenne már nálam a könyv, biztosan én is rögtön olvasni szeretném. :) Hamarosan kezdem, kíváncsi vagyok nagyon. Az újjászületéssel befuccsoltam az Atkinsonnal, de szerintem ez nagyon más lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, örülök, ha az lett. :) Remélem neked is tetszeni fog, szerencsére nem a spirituális részét fogja meg a dolognak.

      Törlés
    2. Nálam is az év egyik kiemelkedő olvasmánya lett, és hasonlóan érzek, mint te, hogy még mindig nehéz leírni miket is éreztem olvasás közben. :) Remek könyv.

      Törlés
    3. Ennek nagyon örülök. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.