Jessie Burton: A babaház úrnője




A Libri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Jessie Burton, angol író-színésznő első regénye, A babaház úrnője. A fiatal írónő első könyvéért több díjat is kapott, továbbá 2015-ben 31 nyelven jelenik meg a műve - többek között magyarul is.

2015. április 4.-től a Blogturné Klub öt bloggere teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve minden állomáson az extrák fül alatt további  információval, érdekességekkel találkozhattok A babaház úrnőjével kapcsolatosan. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről, a helyszínről, és szereplőkről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Jessie Burton első regénye, A babaház úrnője szép sikert aratott külföldön, jelölték a Goodreads Choice Awardson is tavaly a történelmi regények között is, és több, mint 10 000 szavazatot kapott. Bevallom, engem elsőre a borítója és a címe fogott meg, mégsem voltam biztos benne, hogy el szeretném olvasni. Aztán olvastam, hogy Amszterdamban, és innentől tudtam, hogy el kell olvassam.

Nellát 18 évesen feleségül adják az amszterdami kereskedőhöz, Johannes Brandthoz, így a poros kis faluból, ahol felnőtt, hirtelen belecsöppen a nagyváros forgatagába. A Brandt család részéről hideg fogadtatásban részesül, és a férje sem úgy bánik vele, ahogy azt ő elképzelt. Aztán egy babaház, amit a férjétől kap, és egy miniatűr-készítő fenekestül felforgatja az életét, és nem csak a Brandt ház lakóinak igazi arcát ismeri meg, hanem Amszterdam sötétebb oldalát is.

Az első 50-100 oldal alatt eléggé megrémültem, ugyanis úgy tűnt, A babaház úrnője csak egy átlagos romantikus regény lesz. Nincs nekem bajom a romantikával, de kevés igazán romantikus könyvet olvasok, mert azok általában (tisztelet a kivételnek) eléggé kiszámíthatóak és sablonosok.
Aztán jött az első fejezet vége, és az első nagy pofon. Konkrétan ültem a metrón, és csak tátottam a számat, hogy ez most komoly, tényleg ez történik? És innentől nem volt megállás, meglepetés meglepetés hátán, egyre izgalmasabb cselekmény, és a titkok java részére is fény derül, valamint a mágikus realizmus is belép a képbe.

Jessie Burton remekül mutatja be a 17. század különböző oldalait. A virágzó kereskedelem mellett ott a kapzsiság, a vallásosság mellett ott a bigottság, a szabadnak tűnő Amszterdam mellett ott van, hogy valójában szinte mindenki álarcot visel, és nem fedheti fel a valódi énjét.
Nem volt egyszerű akkoriban másnak lenni, kilógni a tömegből. Mindenkinek megvolt a maga helye, és ha ahhoz nem tartotta magát, számíthatott a társadalom megvetésére és akár súlyosabb büntetésekre is. 
A Brandt család titkaira szép lassan derül csak sor, és itt bizonyítja be igazán az írónő, mennyire ért a lélekábrázoláshoz, a karakterhez és a történetszövéshez.

Nella gyermekként érkezik meg a házba, de aztán nagyon hamar fel kell nőnie, és a történet végére
Az amszterdami Öregtemplom
igazi asszony válik belőle. A magyar címválasztást először nem igazán értettem, de a regény közben megérti az olvasó, miért is illik ez a cím is nagyon hozzá. A babaház amúgy is szinte önálló szereplőnek tekinthető, amely a Brandt család házának szinte tökéletes mása. A miniatűr-készítőnek köszönhetően pedig egyre több dolog kerül bele, amelyek hol kevésbé, hol tökéletesen odaillenek... Mint ahogy zajlik ez a házban is, ahol minden sarokban rejlik valami felfedezni való.

A babaház űrnője után még inkább szeretnék eljutni Amszterdamba, amelynek sajátos hangulata végig belengi a regényt. Muszáj látnom az Öregtemplomot, megnéznem a Rijksmuseumban Nella babaházát, amely tényleg létezik, és sétálnom Amszterdam vizeit csodálva. Most már persze Amszterdam is egy egészen más várossá változott, mint a 17. században volt, de lefogadom, még most is sok titkot rejtegetnek lakosai...

Összességében nekem abszolút kellemes meglepetés volt A babaház úrnője, amely egy sokkal komolyabb, sokkolóbb és egyedibb regény, mint amilyennek elsőre gondoltam. Bátran merem ajánlani bárki számára, aki szereti a titkokkal teli és váratlan fordulatokban bővelkedő történeteket.

Nyereményjáték

„A helyi mondák szerint két norvég halász és egy kutya hajótörést szenvedett a Flevo-meernek (a későbbi Zuiderzeenek) azon a részén, ahol az Amstel folyó vize az IJen keresztül a tengerbe ömlik. Ott menedéket leltek, nemsokára családjukat is idehozták és egy települést alapítottak és így ők lettek a későbbi Amszterdam első lakói. Ez a hagyomány egy 15. századi rajzra vezethető vissza, amely egy koggét (középkori hajót) ábrázol két emberrel és egy kutyával, amelyen ugyan az emberek páncélba öltözöttek és a hajó tatján az akkori Amszterdam zászlaja lengedez. ”

Jessie Burton angol írónő a manapság divatos angol/amerikai helyszínekkel ellentétben Hollandiába, azon belül pedig Amszterdamba kalauzol bennünket. De tulajdonképpen miért is jelentős Amszterdam, hogyan emelkedett fel, s bukott el, és hol tart ma? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a minden turnéállomáson jelen lévő játékok keretében. Gyertek, tartsatok velünk, hiszen nem csak érdekességeket tudhattok meg ezáltal, hanem ahogyan ez lenni szokott, nyerhettek is!

A feladatotok nem más, mint az állomásokon lévő szövegrészletekből hiányzó neveket (vagy helyeket, társaságok neveit, stb.) beírjátok a Rafflecopter megfelelő mezőjébe, továbbá a facebookos oldalakat nem elegendő meglátogatni, a tetszik gombot is kéretik megnyomni!

Figyelem! A Kiadó csak Magyarország területére postáz, valamint a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy jelentkezzen az értesítő e-mailre, egyéb esetben új nyertest sorsolunk!

Fellendült a kulturális élet is. 1839-ben életre hívták az Arti et Amicitiae művészeti szövetséget. 1864-ben nyitották meg ünnepélyesen a Paleis voor Volksvlijtet (azaz Ipari palotát) és a következő évben a Vondelparkot. A század utolsó éveire esik a ___________ befejezése, a Concertgebouw (Hangversenypalota) és a Stedelijk Museum (Városi Múzeum) felépítése.




a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai
04.04. Kelly Lupi olvas
04.06. Tekla Könyvei
04.08. Könyvszeretet
04.10. Always Love a Wild Book
04.12. Könyvgalaxis 

Megjegyzések

  1. Akkor ezt még Amszterdam előtt elolvasom :)
    Nagyon jókat írtok róla, kell nekem is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp, szerintem tökéletes bemelegítés rá! :)

      Törlés
  2. Én meg direkt nem merem a posztokat végigolvasni, csak az utolsó mondatokat, abból úgyis kiderül minden, mert azt szeretném, hogy teljesen ismeretlenül vágjak neki a történetnek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól teszed, itt tényleg úgy teljes az élmény, ha keveset tudsz. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.