Mit kérjen a könyvszerető karácsonyra?

Természetesen könyvet! De azért ez így nem elég, hiszen nem mindegy, milyen könyvet.
Karácsony előtt a kiadók belehúznak, és jobbnál jobb köteteket jelentetnek meg, az ember lány vagy fia meg nem győzi kapkodni a fejét, hogy mit is látna legszívesebben a fa alatt. Én most adok néhány tippet.

Azoknak, akik női sorsokról és szerelemről olvasnának:

Alice Hoffman: Galambok őrizői

Miért?
Mert Hoffman remekül ért a női lélek ábrázolásához, és történeteiben mindig van valami különleges.
Fülszöveg: Az időszámításunk szerinti hetvenedik évben kilencszáz zsidónak hónapokig sikerült feltartóztatnia a római seregeket a júdeai sivatagban, Masadában. Az ókori történész, Josephus Flavius szerint két nő és öt gyerek élte túl a rómaiak mészárlását. Ez a történelmi esemény adja a hátterét négy különleges, érzékeny nő lenyűgöző történetének, akik mind más úton érkeztek Masadába. Yael édesanyja szülés közben életét vesztette, amit az apja soha nem tudott megbocsátani. Revka, a néhai pék felesége végignézte, ahogy a római katonák brutálisan meggyilkolják a lányát, ráhagyva unokáit, akik a szörnyűségek hatására megnémultak. Aziza egy harcos lánya, akit fiúként neveltek fel, rettenthetetlen lovas és ügyes mesterlövész. Shirah az ősi mágia és gyógyítás mestere, hátborzongatóan éles elméjű, erős asszony.
Miközben a rómaiak egyre közelebb érnek, négy rendkívüli, bátor nő élete kereszteződik az ostrom kétségbeesett napjaiban. Valamennyien galambtartók és valamennyien titoktartók – kik ők, honnan jöttek, ki nemzette őket és kiket szerettek.


Alma Katus: Halhatatlan

Miért?
Mert az Agave Kiadó eléggé megbízható könyvválasztás terén, és mert a fülszövege és a borítója is rabul ejti az embert.
Fülszöveg: Amikor Dr. Luke Findley éjszakai műszakba érkezik a St. Andrew nevű kisváros kórházába, csak egy újabb apró sérülésekkel és családon belüli erőszakkal terhes éjszakára számít. Ehelyett találkozik Lanore McIlvrae-vel, aki örökre megváltoztatja az életét. Mert Lannynek múltja van…
Lanny McIlvrae senkire nem hasonlít, akit Luke valaha ismert. A nő története a szerelemről és az árulásról szól. Szerelemről és árulásról, amire nincs hatással az idő, ami örökkévaló, kivéve, ha Lanny démonai végre nyugalmat találnának. A kétszáz év alatt, amit a Földön töltött, úgy tűnik, mind a dekadencia, mind pedig az erőszak megkísértette, de ő végig hű maradt élete nagy szerelméhez. Egészen mostanáig.
Alma Katsu nagy kritikai visszhangot kiváltó könyve felejthetetlen történet a viszonzatlan szerelemről, ami nem csak megerősíti és nagy tettekre sarkallja az embert, de ugyanakkor el is vakítja és akár a teljes pusztulásba is vezetheti, hiszen a saját megváltásunkhoz vezető út megtalálásáért kizárólag mi magunk vagyunk felelősek.


Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

Miért?
Mert mostanában Nyáry Krisztiántól hangos minden, aki azt szeretné az olvasóknak bebizonyítani, hogy híres íróink is ugyanúgy éltek és szerettek, akár csak mi. Ráadásul egy nagyon igényes kötetről van szó, amely tökéletesen fog mutatni az irodalom és a szerelem szerelmeseinek karácsonyfái alatt.
Fülszöveg: Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelemi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.
40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.

Ha valaki még az ünnep tájékán is az űrbe vágyna

Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Miért?
Mert egyre több jó kritikát kap ez a YA regény, amelynek főhősei egy űrhajón élnek. Természetesen egy trilógia első részéről van szó, de ez ne rettentsen el senkit.
Fülszöveg: Mit éreznél, ha egy olyan űrhajón születtél volna, ahol csak a szüleid és az idősebbek ismerik a Földet? Te sosem láttad, csak az általuk mesélt történetek alapján ismered, és minden vágyad, hogy megérkezzetek az új otthonotokba, arra a bolygóra, amelyet benépesíthettek.
A történet középpontjában Waverly áll, akinek az élete váratlan fordulatot vesz. A barátja, Kieran éppen megkéri a kezét, amikor a szövetséges hajójuk váratlanul megtámadja őket és elrabolja az összes nőt az űrhajóról, ahol eluralkodik a káosz. A szerelmeseket elszakítják egymástól az események, s mindkettejüknek helyt kell állnia az új és szokatlan helyzetben.
Ahhoz, hogy visszataláljanak egymáshoz és szeretteiket is megmentsék, sokat kell küzdeniük. Hamarosan arra is ráébrednek, hogy az ellenségek nem mindig kívülről érkeznek.

Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben


Miért?
Mert az Ad Astra Kiadó jobbnál jobb könyvekkel örvendeztet meg minket, és a többszörös díjnyertes Vernor Vinge űroperájával sem valószínű, hogy mellényúltak volna. Ráadásul a borítófestmény még kívánatosabbá teszi a regényt.
Fülszöveg: Távoli jövő. A fejlett fajok már megértették a világűr igazi természetét. Felfedezték a galaxist tagoló, eltérő fizikai törvényeknek engedelmeskedő gondolati zónákat. Kegyetlen intelligencia üldöz egy űrhajót, melynek rakterében az emberiség megváltásának kulcsa van. A hajót, melyen csak gyermekek utaznak.




Azoknak, akik a mozi előtt még kíváncsiak az eredeti, könyves alapanyagra is

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Miért?
Mert a film első előzetese is nagyon magával ragadó, és a könyv is annak ígérkezik. Ráadásul Emma Watson van a borítón. :)
Fülszöveg: Az „Egy különc srác feljegyzései” című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok… Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.

David Mitchell: Felhőatlasz

Miért?
Mert rajongói szerint David Mitchell nagyon különleges szövegeket alkot, és a filmverziónak pedig olyan szereplői vannak, mint Tom Hanks, Halle Berry vagy Hugh Grant.
Fülszöveg: MINDEN ÖSSZEFÜGG
Egy zaklatott életű ifjú zeneszerző az ihlet pillanatában ráérez az örökkévalóságra. Sorsszerű viszonyok, cinikus érzelmek és látnoki szerelmek motívumaiból hat történet rajzolódik ki, melyek mindegyike túlmutat önmagán – egy leírhatatlan harmónia felé. Ez az átkozottul tökéletes összhang szólal meg a Felhőatlasz olvasóiban.
David Mitchell bravúros felépítésű, virtuóz nyelvezetű művében az összefonódó életek minden időbeli és térbeli határt átlépve hatnak egymásra. A lelkek korokon és kontinenseken át vándorolnak, akár az égbolton átvonuló felhők. De ki irányítja sorsunkat: mi magunk vagy valamilyen külső erő? Képesek vagyunk-e tanulni a múltból, az előző életekből, vagy az emberiség újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat?

Yann Martel: Pi élete

Miért?
Mert bár a regény már 2010-ben megjelent, de most a filmváltozatnak köszönhetően az Európa Kiadó újra megjelentette. Mind a regény, mind a film különös élménynek ígérkezik.
Fülszöveg: Pi Patel különös fiú. Egyesek szerint (közéjük tartoznak a szülei is) bogaras. Tizenhat évesen elhatározza, hogy nemcsak hindu akar lenni (születésénél fogva az), hanem keresztény és moszlim is. És keresztül is viszi az akaratát: nemcsak hogy megkeresztelkedik, de beszerez egy imaszőnyeget is. Hősünknek már a neve is furcsa: keresztnevét – Piscine Molitor – egy párizsi uszodáról kapta. Iskolatársai persze Pisisnek csúfolják, mire ő lerövidíti a nevét, és a gyengébbek kedvéért felírja a táblára: π=3,14.
Az is furcsa, hogy egy állatkertben lakik Pondicherry városában, amelynek apja a tulajdonosa és vezetője. És éppen itt kezdődnek a bajok: az állatkert nem jövedelmező – a család úgy dönt, hogy eladja az állományt, s átköltöznek Kanadába. Az Észak-Amerikába szánt példányok egy része velük utazik a Cimcum nevű teherhajón. A hajó egy éjszaka valahol a Csendes-óceán kellős közepén elsüllyed. Az egyetlen túlélő Pi Patel – valamint egy mentőcsónak-rakományra való állat: egy zebra, egy orangután, egy hiéna – és egy bengáli tigris!
Kezdetét veszi a jámbor, vallásos és vegetáriánus Pi több mint kétszáz napos hányódása a végtelen vizeken. Vajon mennyi és miféle leleményességre van szükség ahhoz, hogy egy kamasz gyerek meg egy két és fél mázsás tigris kialakítson valamiféle békés egymás mellett élést? S ha ez sikerül is, honnan és hogyan szereznek ételt-italt ilyen hosszú időn át? Egyáltalán: mivel telhet ilyen hosszú idő a végtelen, de korántsem kihalt tengeren? Milyen kalandok, milyen élmények várnak rájuk? Meg lehet-e úszni ép ésszel az ilyesmit?

Az ifjúsági irodalom és a YA örök szerelmeseinek:

Mats Strandberg-Sara B. Elfgren: A kör

Miért?
Mert nem csak az amerikaiak, hanem a svédek is alkotnak például ifjúsági regényeket, ráadásul boszorkányok szerepelnek a történetben. Kell ennél több?
Fülszöveg: Engelsfors. Egy apró csodás kis város Svédországban, ahol 6 lány épp csak elkezdte a középiskolát. Semmi közös nincs bennük – kivéve hogy mindegyikőjükben ősi ördögi erő lakozik. Az őszi szemeszter csak elkezdődött, amikor egy halott diákot találtak a suli egyik wc-kabinjában. Mindenki öngyilkosságra tippel. Mindenki, leszámítva a hat lányt, akik tudják az igazságot. Egy éjjel, amikor a hold kísértetiesen vörösen borítja be az eget, a lányok találkoznak a parkban. Nem tudják hogyan és miért mentek oda, csak azt tudják, hogy szükségük van egymásra a túléléshez. Azt mondják boszorkák. Egy ősi prófécia állítja, hogy ők a kiválasztottak. Ettől a naptól kezdve a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Az idő csak fogy. Valami vadászik rájuk, és ha nem ők találják meg előbb és pusztítják el azt, akkor ők halnak meg…

Dan Wells: Partials - Részben emberi

Miért?
Mert az író magyarul megjelent első regényével, a Nem vagyok sorozatgyilkossal már bizonyította, hogy tud írni, ráadásul a disztópia műfaja már nem is lehetne népszerűbb.
Fülszöveg: Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immúnis csecsemő.
Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.

Mary Lu: Legenda

Miért?
Valamiért már a címe is vonzó ennek a könyve, hát még a borítója! Itt is disztópiáról van szó, és állítólag a jobb fajtából.
Fülszöveg: A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.

Akiknek a szépirodalom a kenyere

Carlos Ruiz Zafón: A mennyország fogságában

Miért?
Mert Barcelonából sosem elég! A méltán népszerű író visszatér A szél árnyékában megismert szereplőihez, hogy többet tudhassunk meg róluk.
Fülszöveg: Az Elfeledett Könyvek Temetője újabb kötettel bővül…
Zafón első világsikerű regényének, A szél árnyékának két főhőse, Daniel és Fermín, néhány hónap elteltével újabb kalandokra indul Barcelona utcáin, egy rejtélyes idegen nyomát követve. De az út valójában a múltba vezet. Milyen titkokat rejteget Fermín élete? Mindent tud-e Daniel a családja történetéről? Nem lenne-e jobb, ha bizonyos dolgok örökre rejtve maradnának? Úgy látszik, eljött az idő, hogy megtudjuk az igazságot, és a keserű emlékek felidézése közben fény derül az Angyali játszma című rejtélyes kézirat keletkezésének körülményeire is.

Kari Hotakainen: Az életkereskedő

Miért?
Mert annyira abszurdnak tűnik a története, hogy ezt muszáj elolvasni!
Fülszöveg: Egy kiégett író téma hiányában meglepő üzletet ajánl Salme Malmikunnasnak, egy apró fonalkereskedés tulajdonosának: hétezer euróért megvásárolja az asszony hosszú életének igaz történetét. A nyugdíjas nő pedig mesélni kezd, és az író elé tár mindent, ahogy ő emlékszik rá: férje, Paavo némaságát, Helena lányának tragédiáját, Maija lánya házasságát, Pekka fia üzleti sikereit. De vajon az író valóban úgy írja meg a történetet, ahogy megállapodtak? És Salme vajon a teljes igazságot mondja el? Kari Hotakainen könyve megindító és humoros regény a jelen korról, amelyben minden adás-vétel tárgya, és amelyben valódi dolgok helyett egyre inkább csak szavakkal és képekkel kereskedünk. Ha pedig már a szavakból is kifogytunk, elérkezik a cselekvés ideje…

Marilynne Eobinson: Gilead - Az apák - tékozló fiúk

Miért?
Mert a Magvető Kiadó mindig megörvendezteti valami csemegével olvasóit, és mindig élvezet apák és fiúk történetét olvasni.
Fülszöveg: Látszólag az amerikai boldog ember regénye, valójában a boldogság kereséséé.
John Ames – egy képzeletbeli, ám biblikus amerikai kisváros, Gilead városának lelkésze – 1957-ben, hetvenhét évesen visszatekint a saját és az ősei életére, hogy a testamentumát hátrahagyhassa hét éves fiának. Ennek a megrázó, meditatív, személyes és istenkereső számvetésnek a dokumentuma Marilynne Robinson regénye.
Apák és fiúk egymásba kapcsolódó történetei a folytonos egymásrautaltság és a kölcsönös meg nem értettség láncolataként bontakoznak ki előttünk. Az apák tékozló fiúk is egyben. John Ames történetében a családtagok és a barátok történetei épp úgy a világ megértésére lehetőséget adó példázatok, ahogy a teológiai eszmefuttatások is a legszemélyesebb kérdésekre keresik a válaszokat. Egy első látásra harmonikus világ fájdalmas töréspontjai tűnnek fel, hogy a hétköznapi drámák mögött újra megmutatkozzon a megnyugvás lehetősége.
Visszafogottságában is feltűnő könyv a Gilead, amely nem csak gyönyörködteti olvasóját, de szinte észrevehetetlen következetességgel készteti őt is számvetésre.

Akik egy kis édesre vágynak, a karácsonyi sütiken kívül:

Joanne Harris: Csokoládés barack - Csokoládé 3.

Miért?
Harris regényei legalább olyan kényeztetőek, mint az igazán jó csokoládé: boldogsághormonnal töltenek fel és kimenekítenek a hétköznapok valóságából.
Fülszöveg: Vianne Rocher-t egy másvilágról érkezett levél Lansquenet-be, a dél-franciaországi kisvárosba vezeti, ahol nyolc éve csokoládéboltot nyitott.
Minden képzeletet felülmúl, amit ott talál: fekete fátylas nők, fűszerek illata, borsmenta tea és a Saint-Jerôme templom karcsú, csontszínű tornya – egy ezüst félholddal a tetején…Nem csak az észak-afrikai bevándorlók hoztak nagy változásokat a kis közösség életébe. Reynaud atya, Vianne hajdani riválisa kegyvesztett lett és veszélyben az élete. Lehet, hogy csak Vianne képes megmenteni?

Sarah Addison Allen: A Cukor Királynő

Miért?
Mert A csodálatos Waverly-kerttel az írónő már bizonyította, hogy ért a mágikus realizmushoz, és ez a története is kecsegtető. A borítóról nem is beszélve. :)
Fülszöveg: Josey Cirrini három dologban biztos: a tél a legkedvesebb évszaka, a Déli Szépség tökéletes ellentéte, és kedvenc ételei között van az összes édesség. Mikor Josey az anyja eseménytelen házába költözik, az egyetlen vigasza egy rakat édesség és a romantikus történetek, amik segítségével elmenekülhet az éjszakába. Egészen addig, míg meg nem ismeri Della Lee Bakert, aki egy részben a végzet, két részben a tündér keresztanya. Della Lee kitartó szeretetével Josey addigi élete kiszélesedik. Még Chloe Finly-vel is össze kapcsolódik, aki megmagyarázhatatlanul feltűnik a könyveivel, mikor szükség van rá – és akinek kapcsolata van Josey álmainak alakjával. Josey hamarosan egy olyan életet kezd élni, ahol a piros szín egy ijesztő hatalom, és ahol az indulattal tojást lehet sütni, mégpedig a dobozban is.
Meleggel, értelemmel és egy kevéske varázslattal csordultig telve, itt a lenyűgöző mese a barátságról, szeretetről – és a mindennapok elbűvölő lehetőségeiről.



Megjegyzések

  1. hú micsoda selection:) és megjelenik a Perks of being a wallflower is magyarul?? nem is tudtam, pedig vágyom már rá egy ideje.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó válogatás, szinte az összeset szívesen a karácsonyfám alatt tudnám :)))

    VálaszTörlés
  3. @katacita: :) Igen, mér meg is jelent konkrétan. :)
    @Dóra W: Örülök, ha tetszik, és ezzel én is így vagyok. :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.