Jeffrey Eugenides: Öngyilkos szüzek

Az Öngyilkos szüzekről először Ronenától hallottam, majd rájöttem, hogy szerepel az elmúlt évtized 50 legjobb könyve között is, amit még a könyves bloggerek szavaztak meg. Így hát amikor az érdi könyvtárban pont megakadt rajta a tekintetem az egyik polcon, habozás nélkül úgy döntöttem, hazajön velem.

A történet 5 lánytestvérről szól, a Lisbon lányokról, akik közül az egyikük öngyilkos lesz, majd a többi négy lány is követi őt a halálba. De miért is tették ezt? Miért gondolták úgy, hogy a másvilágon jobb dolguk lesz? Mi húzódik meg a vakító fehér léces kerítések mögött?

Jeffrey Eugenides legnagyobb erőssége a hangulatteremtés. Amikor az Öngyilkos szüzekre gondolok, mindig az a fülledt, titkoktól terhes légkör jut eszembe, ami a regényt jellemzi. A mesélőnk többes szám első személyben regéli el a történetet, még különlegesebbé téve azt. Teljesen úgy érzed, mintha te is ott lennél a tipikus amerikai kertvárosban, leskelődnél a lányok után, és részt vennél a kamaszok minden őrültségében.

Ami még nagy erőssége a történetnek, hogy végig titokzatos tud maradni, és a miértek helyett a "Miért ne?" kérdése merül fel itt is többször. A grillpartik, a közös takarítások, a tökéletes meggyes pitéket sütő tökéletes feleségek felszíne lehámlik, és megmutatja, mi van a mélyben. Rájöhetünk, hogy egy látszólag tökéletesnek látszó család sem az, nekik is megvannak a maguk gyarlóságai, perverziói. Kicsit olyan ez, amikor kibontod az aranypapírba csomagolt csokoládét, felkészülsz a mindent felülmúló élményre, aztán rájössz, hogy ugyanolyan íze van, mint a sima papírcsomagolásúnak...

A regény mintha a valóság egy másik, sokkal színesebb, szagosabb verzióját mutatná meg számunkra, ahol a nemi vágyak is megmutatkozhatnak, elkendőzetlenül, mégsem közönségesen. De nem csak ez van benne a regényben, hanem az élet és halál kérdése, az, hogy hogyan érdemes és hogyan nem érdemes élni, és miként érdemes meghalni.
Vegyétek hát kezetekbe az Öngyilkos szüzek történetét, és merüljetek el benne egy időre! A Lisbon lányok különös utazásra invitálnak.

Ui:: Kimondottan tetszik a regény borítója is, bár az amerikai és a kanadai borító is pofás.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

Lois Lowry: Az emlékek őre

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.