Őszi megjelenések, avagy pénztárcákat előkészíteni!

A kiadók szép lassan elkezdték csöpögtetni, milyen megjelenések is várhatóak ősszel. Én már most érzem, hogy az ellenállás értelmetlen, annyira ígéretes olvasmány van, hogy nem győzöm kapkodni a fejem. Az eddigi bejelentésekből szemezgetek kicsit.

Bár ez még nyár végi megjelenés, muszáj írnom arról, mennyire örülök, hogy újra kiadja az Agave Könyvek a Ready Player One-t, aminek az előző kiadása teljesen elfogyott a boltokból. Szomorú voltam, mikor tavaly az 500 Ft-os könyvek között láttam a Könyvhéten, de úgy fest azok után, hogy bejelentették, filmet készítenek belőle, újra fellángolt az érdeklődés iránta. Most a megszokott Agave méretben és új borítóval jelenik meg.

Fülszöveg: 2044-et írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan a gimnazista Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-ba, a világméretű virtuális utópiába, ahol az avatárján keresztül mindenki szabadon tanulhat, dolgozhat, és szórakozhat. Ugyancsak az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade is arról álmodozik, hogy ő találja meg elsőként a virtuális világ elrejtett kincsét. A szimuláció tervezőjeként ismert James Halliday ugyanis ördögi feladványt hagyott maga után, amelynek leggyorsabb megfejtője szédületes vagyonra és hatalomra tehet szert.
A Halliday által kifundált feladatok sikeres teljesítéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség, Wade pedig éppúgy otthon van a Gyalog galoppban, mint a Pac-Manben, a Rush életművében vagy az animékben. Amikor a tizennyolc éves srác hosszú évek kitartó munkája után megoldja az első feladványt, hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és ez életveszélybe sodorja. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért.
Ernest Cline első regénye a 2011-es megjelenését követően megkapta a rangos Prometheus-díjat, és mostanra a popkulturális irodalom egyik legfontosabb kortárs művévé vált. Több millió példányban adták el, világszerte óriási rajongótábora van, és készül belőle már a nagyköltségvetésű film is: Steven Spielberg rendezésében várhatóan 2017 végén mutatják be a mozik.

És akkor maradjunk is még az Agave háza táján, ugyanis újabb Simmons regényt vehetünk végre a kezünkbe, mégpedig az Íliont, amelyet sokan a 2000-es évek egyik legjobb sci-fijének tartanak. Mivel én a Hyperiont nagyon szeretem, az Ílion is kötelező beszerzés lesz.

Fülszöveg: Javában dúl a trójai háború a Marson, az Olympus hegy lábánál. A csúcsról Zeusz és halhatatlan családja figyeli és alakítja az eseményeket. Thomas Hockenberry, a 21. századi professzor, előbb krónikásként, majd egy fontos küldetés végrehajtójaként bosszúszomjas istenek és istennők ármányos magánháborújában találja magát.
A Földön az utolsó túlélő emberek kis csoportja az elveszett múlt és egy pusztító igazság után kutat, míg négy érző robotszerű lény elhagyja a Jupiter vidékét, hogy megtalálja és felszámolja egy katasztrofális sugárzás forrását valahol egy hegy csúcsán, kilométerekkel a terraformált vörös bolygó felszíne felett.
Hat évvel a Hyperion Cantos lezárása után Dan Simmons visszatért a sci-fihez, és az Ílion-duológiával ismét bemutatta, hogy képzelete és stílusa felülmúlhatatlan. Az Ílionban minden megtalálható, ami a Hyperion-sorozatban, sőt még annál is több. A regényt 2003-as megjelenése után Locus-díjjal tüntették ki.

Érkezik még az Agavénál Erika Johansen: Tear királynője című regénye, amelyet nekem egy barátnőm nagyon ajánlott, és Ernest Cline új regénye, az Armada.

Van egy sci-fi regény, amelynek a megjelenését évek óta ígéri a Cartaphilus Kiadó, de állítólag most szeptemberben már tényleg érkezik. A Robokalipszisből elvileg Steven Spielberg készít majd filmet, addig is lesz idő elolvasni a könyvet.

Fülszöveg: OTT VANNAK AZ OTTHONODBAN. OTT VANNAK A KOCSIDBAN. MINDENÜTT KÖRÜLÖTTED. ÉS MOST ELLENED FORDULNAK.
Az első néhány hónapban csak keveseknek tűnik fel egy-egy alkalmi zavar. Egy amerikai kongresszusi képviselő mindinkább úgy érzi, hogy kislánya okosbabája az utóbbi időben fenyegetően viselkedik. A magányos agglegényként élő japán feltalálót megtámadja az otthonában tartott robot. Egy Afganisztánban állomásozó amerikai katona tanúja lesz annak, ahogy a rábízott „békítőegység” megvadul.
A nem túl távoli jövőben a világunkat elárasztó és működtető fejlett technológia egyszer csak spontán módon tévútra kanyarodik. Az Archos nevezetű mesterséges intelligencia öntudatra ébred, kapcsolódik a világhálóra – és innentől nincs visszaút. Miközben a mit sem sejtő emberiség tovább éli mindennapjait, az Archos fokozatosan átveszi az uralmat mindazon globális rendszerek fölött, melyek immár életünk alapvető részét képezik.
Az emberek többsége csak akkor ébred rá, milyen veszély fenyegeti őket, amikor már túl késő. Az utóbb Nulladik órának elnevezett időpontban fellázad az emberiséget segítő technológia: a robotok váratlanul háborút indítanak. Ám ennek nem csupán az a következménye, hogy megtizedelik az emberiséget, hanem az is, hogy – első alkalommal a világtörténelemben – a bolygó összes lakója összefog egy közös cél érdekében.
A robotikából diplomázott Daniel H. Wilson gyerekkora óta rajong a sci-fikért. Robokalipszis című regényének a híre már félkész állapotban eljutott Hollywoodba, ahol a készülő kötetre rögtön le is csapott a DreamWorks stúdió.
Steven Spielberg így foglalta össze a szerzőnek elképzelését a tervezett filmről: „Olyasmi lenne, mint a Ryan közlegény megmentése, csak épp robotokkal.”

A Fumax Kiadó is szerencsére elég hamar bejelentette a várható megjelenéseit. Én két regénynek örülök a legjobban, az első Dan Wellstől Az ördög egyetlen barátja. A John Cleaver-sorozat nálam megelőzte a Dexter-regényeket, nekem tetszett az első trilógia, remélem ez a második is lesz legalább olyan jó.
A másik regény pedig a szépirodalmi sorozatban érkezik, Ryan Gattis-től az All Involved, amely
1992-ben Los Angeles-ben játszódik, és a mexikói bandák világába vezet be minket. Amire én felkaptam a fejem, hogy több, mint 20 nézőpontkarakter lesz. Nekem a World War Z-ben is tetszett a sok nézőpont, remélem itt is a regény javára válik ez.

Bár mostanában szkeptikus lettem a YA műfajjal kapcsolatban, Jandy Nelson Neked adom a napot című regényét nagyon sokan dicsérik külföldön, és reménykedem benne, hogy ez nem fog a tucatregények közé tartozni.

Fülszöveg: A tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó.
Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné…
Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására.
Jandy Nelson világsikerű regénye döbbenetes művészi erővel szőtt mese, ami beszivárog a csontjainkba, akár a tűz melege egy didergető napon.

Az Athenaeum Kiadónak mostanában vannak érdekes húzásai, furcsa megjelenései, de azért szerencsére egy-két érdekes is akad még. A Harry August csodálatos életére egy barátom hívta fel a figyelmem, szerintem kapni fog tőlem egy esélyt.


Fülszöveg: Harry August a halálos ágyán fekszik. Már megint.
Bármit tesz, bárhogy dönt, ha eljön a halál, Harry mindig visszatér oda, ahonnan elindult: újra gyerek lesz, de olyan gyerek, akinek birtokában van az immár jó néhányszor leélt életére vonatkozó összes tudás. E téren soha nem változik semmi.
Egészen mostanáig. Ugyanis a tizenegyedik élete végéhez közeledő Harry ágya mellett fölbukkan egy kislány: „Kis híján lekéstem magát, dr. August” – mondja. „Küldenem kell egy üzenetet.”
A könyv annak történetét meséli el, hogy mit tesz Harry ez után, mit tett előtte, és hogyan próbálja megmenteni a múltat, amelyen nem változtathat, illetve a jövőt, amelyet nem hagyhat bekövetkezni.

A Geopen Kiadó fogja megjelentetni hazánkban Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című művének a folytatását, a Menj, állíts őrt!. Bevallom, én még az első részt sem olvastam, de most meg fog jelenni csodás új kiadásban, így mindenképp pótolni fogom ezt a lemaradásomat.

Fülszöveg: A 26 éves, már New Yorkban élő Jean Louise Finch Scout meglátogatja az alabamai Maycomban idős apját, Atticust. Még mindig nem enyhültek az amerikai Délt formáló polgárjogi és politikai feszültségek, és a fiatal nő találkozásába szülőföldjével keserűség vegyül, amikor kellemetlen igazságok derülnek ki összetartó családjáról, szeretett városáról és a szívéhez legközelebb álló emberekről. Elárasztják gyerekkorának emlékei, kételyek ébrednek benne, vajon valódi értékek-e azok, amikben eddig hitt. A Ne bántsátok a feketerigót! és a Menj, és állíts őrt! érzékenyen megírt történet egy kamaszlányról, majd egy fiatal nőről, egy fájdalmakkal teli, de elkerülhetetlen átalakuláson áteső világról.
Az 1950-es években született és évtizedekig a fiókban őrzött Menj, és állíts őrt! közelibb képet ad Harper Lee emberi és írói erényeiről. Az eddig egykönyvesnek hitt író most végre közreadta a múlt illúzióival való leszámolás, a bölcsesség, az emberség és az érzelmek humorral, szeretettel, könnyed pontossággal megírt regényét. Megrendítő egyszerűséggel és őszinteséggel idéz fel egy több mint fél évszázaddal ezelőtti kort, amelynek nagyon is van üzenete a mához. Nem csak megerősíti a később alkotott és azonnal világhírt hozó Ne bántsátok a feketerigót! című regény elévülhetetlen értékeit, hanem kiegészíti, hozzátesz, mélyebb kontextusba helyezi az immár klasszikus művet.

Az Európa Kiadó pedig gigantikus bejelentést tett, nemcsak a 2015-ös, hanem már a 2016-os megjelenéseikből is jópárat felfednek. Hosszú lenne mindet felsorolni, inkább nézzétek meg a bejelentést itt és itt. Ha ezek tényleg mindig megjelennek, akkor végképp kiürül majd a pénztárcánk.

Nagy bánatom, hogy a Gabo Kiadó SFF sorozatából nem lehet még tudni, pontosan milyen címek jelennek meg, de a korábbi bejelentések alapján várható Emily St. John Mandeltől a Station Eleven, Jack Cambelltől a Lost Fleet, és reméljük Ben Aaronovich Peter Grant sorozata is folytatódik.

Meséljetek, ti melyik könyveket várjátok legjobban az ősszel?

Megjegyzések

  1. A Peter Grant folytatásnak nagyon örülnék, ritkán várok ennyire sorozatrészt!
    Jó lenne, ha most a film kapcsán a RPO több emberhez eljutna, asszem kb molyon én olvastam először, és semmi infóm nem volt róla előtte, annyira jó néha így olvasgatni! :) Állati jó volt, várom Ernest Cline következő regényét is!

    A Neked adom a napot-ról nem igazán tudom, mit gondoljak, itt a túl nagy hype kezd zavarni, lehet, hogy megvárok pár értékelést, lehet, hogy nem. :)
    Harper Lee-vel viszont biztosan várok, nekem a Feketerigó se volt olyan óriási élmény, szerintem egy rakat jobb déli könyv van ennél, kicsit túlértékeltnek érzem.

    VálaszTörlés
  2. @katacita:
    Én még a második részt nem olvastam, de idén pótolom. :)
    Én is remélem, és az Armadát én is izgatottan várom, remélem hozza az RPO szintjét!

    Azon még én is nagyon gondolkodom, Harper Lee-vel meg úgy vagyok, hogy elolvasom, mert klasszikus és mert érdekel, de nem dőlök a kardomba, ha nem fog tetszeni. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.