Karen Thompson Walker: Csodák kora

A disztópiák korát éljük, nem vitás. Lassan nem találunk olyan kiadót itthon, aki ne jelentetett volna meg valamit ebben a műfajban.
Ha definíciót keresünk a disztópiára, ezt találhatjuk: A disztópia vagy antiutópia egy társadalom víziója, mely ellentétes az utópiával. Gyakran negatív jövőképet mutat. A disztopikus társadalmakban gyakran az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik. (forrás: Wikipédia)
Talán azért lett annyira népszerű ez a műfaj, mert egy olyan világban élünk, amely egyik percről a másikra maga is negatív utópiává válhat, és érdekes egy regény oldalain keresztül megvizsgálni, hogyan is viselkednek az emberek ilyen szituációkban.

Karen Thompson Walker regénye annyiban mindenképp különleges, hogy itt nem rögtön már egy olyan világban találjuk magunkat, mely túlélt egy katasztrófát, hanem a katasztrófa előtti napokat és annak bekövetkezését követhetjük nyomon. Ráadásul mindezt a 11 éves Julia szemén keresztül láthatjuk, aki bár a felnőttek világát nem érti, mintha sokkal tisztábban látná a Föld sorsát, mint például a szülei.

Amit sokan kifogásoltak a regényben, köztük én is, hogy mintha az írónő nem igazán lenne tisztában azza, lpontosan mi történne akkor, ha tényleg lelassulna a Föld forgása. Nem igazán ragaszkodik a fizika törvényeihez, inkább azt írja le, amit ő képzelt el. Akit érdekel, a tudósok mit gondolnak, mi történne ekkor, annak ajánlom a  National Georgraphic filmjét. Előre szólok, eléggé megrázó, bár nem folynak benne testnedvek, de én attól tudok a legjobban félni, amiről tudom, hogy könnyen bekövetkezhet.

És ez utóbbi amúgy a regény legnagyobb erőssége: nagyon jól ábrázolja a félelmet, a hisztériát, a szorongást, amely egyre jobban hatalmába keríti az embereket. Nyomasztó a történet atmoszférája, teljesen átérezhető, mit élhetnek át a szereplőink. Érdekes megfigyelni, mennyire kifordítja önmagukból az embereket az, ha drasztikusan megváltozik a környezetük, ráadásul úgy, hogy ezt nem önként választották és semmit sem tehetnek ellene.

A Csodák kora félelmetes vízió egy olyan jövőről, amelyben nem biztos, hogy az embereknek helyük van. Ráadásul nemcsak YA és disztópiafanoknak ajánlott a regény, az ezeket a műfajokat kimondottan kerülők is könnyen azon kaphatják magukat, hogy magával ragadja őket Karen Thompson Walker története.

Megjegyzések

  1. Örülök, hogy tetszett. Én egy éve olvastam, de rám is nagy hatással volt. :)

    VálaszTörlés
  2. :) ezer köszi a filmes linkért. az ilyen témákat mindig is imádtam, főleg, ha az emberek érzelmein keresztül mutatják be, és ez a dokufilm érdekesnek ígérkezik!

    VálaszTörlés
  3. @horsegirl: Kíváncsi vagyok, egy év múlva én hogy fogok gondolni rá. :)
    @Üstökös: Szívesen, tényleg nagyon jó kis film.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.