Nő vagyok és sci-fit olvasok. Kérdés?

Rendszeresen szembesülök azzal a ténnyel, hogy főleg a nők, ha sci-fit olvasnak, kijelentik, hogy amúgy nem szoktak sci-fit olvasni, de ez meg ez a film/regény/képregény mégis mennyire tetszett nekik. Ugyanezzel találkoztam On Sai Calderon című regényének végén, ahol olvasói vélemények vannak. Szinte mindenki úgy kezdte az értékelését: Igen, ez sci-fi, de...

Nem értem, miért kell mentegetőzni, ha egy nő sci-fit olvas, sőt, egyenesen szerelmese a műfajnak? Persze, tudom, megvannak ezek a sztereotípiák, mint hogy férfi nem olvas romantikus regényt (láttam én már Volán buszon pasit New moont olvasni!), egy nőtől viszont szinte elvárják, hogy a könnyedebb műfajoknak hódoljon. Engem is figyelmeztettek már nem egyszer, hogy vigyázz, ez egy kemény könyv, vagy csak szimplán arra, hogy ez science fiction!

Szerintem sokan nem tudják kedves olvasóim közül, hogy én SF bloggerként kezdtem blogger "pályafutásom". A nita.sfblogs.net oldalon még mindig megtalálhatóak az írásaim. Ez volt az a korszakom, ami teljesen a SF iránti rajongás időszaka volt. Aztán végül azért indítottam el a Könyvgalaxist, mert szerettem volna a  más műfajú olvasmányaimról is megosztani a véleményem, élményeimet.

Amikor még ez az időszak volt, sok SFPortál sörözésre is eljutottam, ahol elárulom, nem én voltam az egyetlen nő. :) Bár persze férfitöbbség volt, jó volt látni, hogy mi nők is ugyanúgy érdeklődünk a műfaj iránt. Minket is ugyanúgy érdekel a tudomány, a jövő, a technikai - és társadalmi változások, mint a férfiakat. Nem ijedünk meg, ha egy könyvben jó pár oldalnyi tudományos fejtegetéssel találkozunk, és az űr hidege sem tántoríthat el minket az olvasástól. :)

Szerencsére a moly.hu-n is sok nő van, aki szereti a műfajt, sőt, a Merítés sci-fi rovatát is egy hölgy vezeti, csartak, aki nagyon otthonosan mozog a műfajban. Mindemellett ebben a karcomban felvetettem azt a kérdést is, hogy igaz-e az, hogy a nők inkább női, míg a férfiak inkább férfiírókat olvasnak. Mint kiderült, a többségnek egyáltalán nem számít az író neme, sokkal inkább a regény története az, ami vonzza őket egy-egy könyvhöz, legyen az akár sci-fi, akár más műfajú.

Egy szónak is száz a vége: a nőket nem kell félteni a science fictiontől, sőt, nagyon szívesen vesszük, ha úriemberek vagy akár hölgyek is figyelmünkbe ajánlják, mely regényeket nem szabad semmiképp se kihagynunk olvasási repertoárunkból. Hajrá csajok, hajrá SF! :)

Megjegyzések

  1. Én is nagyon szeretem a sci-fit, és van a családban férfi, aki olvas nőknek szóló regényeket (is), úgyhogy ennyit a sztereotípiákról mifelénk :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt most érdekes volt olvasni, főleg azért, mert ha én olvasnék egy sci-fit, valószínűleg én is pont úgy kezdeném a bejegyzésem, hogy "nem szoktam sci-fit olvasni, de ez most..." :) Nem hiszek a nemi sztereotípiákban, olvasok én mindenfélét, a sci-fi egyszerűen hidegen hagyott eddig, de ez mostanában épp változik. Ízlések és pofonok, megint csak :D
    Ui: Zoli anno jobban rá volt kattanva a Twilight-ra mint én, pedig elhihetitek nekem, hogy pasi :) Ennyit a sztereotípiákról...
    Ui2: Őszintén szólva fogalmam sincs, férfi vagy női írótól olvasok-e könyvet, soha nem jutott eszembe ezt figyelni... Gyorsan megnézem a molyon :)

    VálaszTörlés
  3. @gabrysia: Akkor titeket se lehet "bedobozolni". :)
    @Iéweran: Remélem ha belekóstolsz, megszereted majd a sci-fit. :)

    VálaszTörlés
  4. Annyira utálom a sztereotípiákat meg a skatulyázást, azért különösen harapok, amit te is írtál, hogy egy nőtől szinte elvárják, hogy ismerje a romantikus könyveket.

    VálaszTörlés
  5. Heh, en nem olvasok romantikust, de sci-fit meg igen :) Az abban fellelheto romantikamennyiseg pont eleg is nekem...

    VálaszTörlés
  6. Hát ha még az is kiderül, hogy a fantasyban is jártas - mármint nem a szokásos paranormal romanceban, hanem a "rendesben".
    Egyébként egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány igazán romantikus könyvet olvastam el életemben (dolgozok az ügyön).

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.