Júliusi zárás

Azt hiszem, kijelenthetem, hogy számomra a július volt eddig az év legjobb hónapja. Javarészt ez nem az olvasásnak köszönhető, mert azzal lassan haladtam, de annyi minden történt velem, annyi vágyam vált valóra, hogy ezt nem is bánom annyira.


De kezdjük azzal, hogy meglepően sok lett a beszerzett könyvek száma, 8 darab, amire nem számítottam a Könyvhét után. Pedig a szülinapi ajándékaimnak csak egy részét kaptam meg még. :) A hónap egy régen várt megjelenéssel kezdődött, Robert Galbraith Gonosz pályája számomra kötelező beszerzés volt, mert nagyon szerettem az első két részét Cormoran Strike eseteinek, ráadásul részben a Kakukkszónak köszönhető, hogy el szerettem volna jutni Londonba.
Ezek után Sztimi barátném lepett meg a Leányrablás Budapestennel, amit múlt hónapban már olvastam, és kellemes élményként maradt meg, szóval kénytelen leszek beszerezni a folytatásokat is. :) Majd ezek után jött London, ahonnan természetesen nem térhettem haza könyv nélkül. A Waterstone akcióját használtam ki, miszerint ha veszel egy könyvet, mellé a másikat féláron kaphatod meg, így jött velem Jojo Mojes-tól az After You és David Mitchelltől a Slade House. Vicces, hogy a Libriben egy ugyanilyen akciót használtam ki itthon, csak ott az egyik könyv ment ajándékba, a másik, amit féláron adtak, A vágyakozás enciklopédiája pedig az én magánkönyvtáramat gazdagítja. 

Amit még magamnak szereztem be, az a Marco Polo Róma útikönyve. Ha minden jól alakul, ősszel vagy jövő tavasszal eljutok az Örök Városba, és mivel Londonban jó szolgálatot tett a Marco Polo útikönyve, úgy gondoltam, ezt is megveszem. Ráadásul egy számomra kedves személy szülinapomra meglepett még egy Róma útikönyvvel, amiben annyira fantasztikus képek vannak, hogy az utazás után emléknek is tökéletes lesz. Emellett Szilmariel barátnőmtől megkaptam az Árnyékszövetséget, így már teljes a Vének Háborúja sorozatom.

Ami az olvasást illeti, a júniusban elkezdett Variációk egy párra júliusban lett befejezve, majd még London előtt elkezdtem Ben Aaronovitch-tól a Soho felett a holdat, amit London után fejeztem be, és egészen más élmény volt úgy olvasni, hogy már ismertem a helyszíneket. Belekezdtem még Csernus Imrétől A kiútba, valamint tegnap Baráth Katalintól az Arkangyal éjjelbe.

A Tisza-tó este
Na de mit is csináltam júliusban olvasás helyett? Rengeteg mindent. :) Rögtön egy utazással kezdődött a hónap, az első hétvégét a Tisza-tónál töltöttem Poroszlón. Sose voltam még ezen a környéken, de elsőre elvarázsolt, főleg a péntek esti hajókázás a naplementében, az egyszerűen feledhetetlen, képeslapra illő tájakkal tarkított élmény volt. De jó volt az Ökocentrumot is felfedezni, meggysör mellett foci eb-t nézni és fürdeni is.
Voltam egy nagyon klassz koncerten is, a Paddy an The Rats lépett fel a Budapest Parkban. Én most hallottam őket először élőben, de remélem, nem utoljára. Július második hétvégéjén pedig Sztimi barátnőm vendégeskedett nálam Debrecenből, így most egy kicsit én is turistát játszottam Érden, és több olyan helyen is jártam, ahol még előtte soha. A minaret, a Duna-part, a Földrajzi Múzeum és a Poirot Belga Étterem is kimaradt eddig, de most sikerült bepótolni.


Alattam a Temze látható
Majd pedig ezután elérkezett a hónap csúcspontja: London! Tervezek egy külön posztot írni az utazásról, de azért pár dolgot itt is leírok. Most életemben először hagytam el a kontinenst és utaztam szigetországba. Tudtam, hogy London igazi nagyváros, de ezt csak akkor fogja fel az ember, amikor a saját szemével látja. Ráadásul sohasem alszik, örökké járnak az utcán a piros autóbuszok és a fekete taxik, és a belvárosban vasárnap este is teljes a nyüzsgés. Nehéz leírni, mit éreztem, mikor először megláttam a Tower Bridge-t vagy a Big Bent, hogy milyen furcsa, hogy egyik nap reggel a Regent's Parkban reggeliztem, majd a British Museum előtt ebédeltem, hogy aztán a Temze partján a Big Bent nézve vacsorázzak. Hogy mennyire megszerettem ezt a várost, és hogy már most tudom, hogy vissza kell még térnem, mert közel sem láttam mindent. Ráadásul a magyar vendéglátóim nagyon rendesek voltak, ők még pluszban színesítették az utazást.

Tihanyból a kilátás
Furcsa volt ezek után visszatérni Magyarországra, de szerencsére egy Star Trek mozizás és egy hosszú hétvége a Balatonon segített átvészelni a visszatérést. Ráadásul sok év után újra voltam Tihanyban, ami nagy élmény volt, szinte semmire nem emlékeztem már a környékből, de nagyon szépen kiépített, érdemes mindenképp tenni ott egy sétát. Ráadásul valahogy a Balaton vize mintha most lenne a legszebb, az az igazi már-már karibi zöld, aminek én nem tudok betelni a látványával.

A hónap végét pedig a szülinapom tette színesebbé, két baráti társasággal is ünnepeltem, ami ugyebár két tortát jelent. :) Persze még közel sincs vége az ünneplésnek, mivel sokkal csak augusztusban találkozom, ezért általában legalább egy hónapig tart a szülinapozás, amit persze én nem bánok.

Szerintem a beszámolómból is kiderül, hogy mennyire izgalmas és színes hónap áll mögöttem. Ráadásul szeptemberre befizettem egy körutazást Horvátországba, így a nyár még közel sem ért véget. De előtte még itt az augusztus, ahol mindenféle belföldi kalandozások várnak rám, egy napot Győrben, egy hétvégét pedig Szombathelyen fogok eltölteni. Megyek még életemben először a Szigetre is, és szerintem a szokásos baráti találkozók és mozik is meglesznek. Igyekszem a legtöbbet kihozni a nyárból, amennyire csak lehet, bár most így belegondolva, azért az őszöm sem ígérkezik unalmasnak. :)

Londonban még Benedicttel is össze lehet futni, ha csak bábuként is :)



Megjegyzések

  1. Hű, de jó kis hónap volt! :) Nem baj, hogy nem jött össze annyi olvasás, hiszen annyi más élmény volt! :) Nekem is más dominált, de persze azért olvastam is, és a legjobb könyv volt a hónapban az Arkangyal éjjel. :)

    Ez a Poirot Belga Étterem nagyon jól hangzik, ki kell próbáljam! :)

    Mennyi program lesz még, wow, a horvát körutazás is nagyon klassz. Lassan te is nyithatsz travel journalt. :) A londoni beszámolót is elolvasom majd, várom!

    Honnan van ilyen GoT pólód?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ilyenkor nem bánom, ha emiatt szorul háttérbe az olvasás. :)
      Az Arkangyalnak még csak az elején vagyok, de hű, nem semmi regény eddig.
      Egyszer nagyon szívesen elviszlek a Poirot-ba, ha eljössz hozzám Érdre. :)
      Azért én talán még nem nyitnék travel journalt, de tény, hogy mostanában szerencsére sokat utazok. :) Szerintem a jövő héten meg is írom a beszámolót Londonról.
      Meglepődsz, ha azt írom, Londonból? :D A Primarkban lehet kapni, már itthon kinéztem a honlapjukon, és szerencsére volt is belőle. :)

      Törlés
    2. Így van, ilyenkor nem is kívánja az ember a betűket. :)
      Oké, szavadon foglak. :) (Poirot)

      Óóó tök jó! Annyi jót hallottam már erről a Primarkról, teli szokott lenni HP cuccokkal is. :) Egyszer el kell látogassak oda. Meg persze Londonba is amúgy is. :)

      Törlés
    3. Fogj is a szavamon. :))
      Hajaj, a Primark veszélyes hely, rengeteg pénzt el lehetne költeni. :) A Hogwarts-os pólómat is ott vettem. :)

      Törlés
    4. Ja igen, azt is láttam ám. :)))

      Törlés
  2. Erre mondják, hogy kimaxoltad a nyarad!! :)) Sok jó programod volt, Londonba egyre jobban vágyom én is - kíváncsi vagyok a beszámolódra! :) Augusztust várom, kétszer is találkozunk :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekeztem, szeretem a nyarakat. :) Londont szerintem mindenkinek látni kéne egyszer az életében.
      Tényleg, tök jó, már csak ezért is jó lesz az augusztus! :)

      Törlés
  3. Nita, csodás lehetett ez a július, legfőképp London miatt, de az összes többi programod is remek lehetett! :) Örülök, hogy ilyen jól telik a nyarad, és boldog szülinapot utólag is! :)
    Cuki a Benedictes kép! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon jó hónapom volt. :)
      Köszönöm. :) Várom már a győri találkánkat! :)
      Köszi, úgy örültem, hogy sikerült vele fotózkodni. :D

      Törlés
  4. Jól van, azért nincs itt uborkaszezon könyves téren annyira. :) Boldog szülinapot itt is!
    A nyaralás utáni hazatérés mindig szívás, nem is azonnal, inkább pár nappal később jön ki a szívfájdalom, nálam legalábbis. Na mindegy, nem is ez a lényeg, hanem hogy tök jó élményekben volt részed! :) Éljen London! :)
    Nemsokára találkozunk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasás szempontjából igen, de beszerzés szempontjából nem igazán. :D Köszönöm. :)
      Igen, azért a szívfájdalom mindenképp felüti a szívét, főleg ha külföldön van az ember. Igen, éljen London! :)
      Várom már. :))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.