Az idei év kedvenc olvasmányai

Bár még nincs vége teljesen az évnek, úgy gondolom, idén már nem nagyon várható olyan olvasmány, amely felférne a toplistám elejére, így nyugodt szívvel írok nektek arról, mely könyvek is lettek az idei kedvencek.



Amikor ezt a posztot írom, pont kereken 90 olvasásom van. A tavalyi 76-hoz képest ez egy elég nagy növekedés. Ebből a számból összesen 5 könyv volt újraolvasás, a Tündérkrónikák sorozat részei, amelyeket piszkosul jól esett elolvasni. 
A hagyományoktól eltérően most 5 könyvet választottam ki, amelyek visszagondolva az év meghatározó olvasmányai voltak. A számozás nem jelöl sorrendet, nem tudnék rangsorolni ezen könyvek között és nem is szeretnék. De elég a felvezetésből, jöjjön a lényeg!

1. Andy Weir: A marsi - A marsi jött, látott és győzött. Szinte mindenki szerette itthon, aki olvasta,
a Goodreads olvasói pedig az év sci-fi-jének választotta. Én eleinte meg se akartam venni, mert tartottam tőle, hogy nem fog tetszeni, aztán valami bekattant, és előrendeltem. Abszolút nem bántam meg, nagyon jót szórakoztam és izgultam Mark Watney kalandjain. Remélem lesznek még a Fumax kiadónak hasonló sci-fi kiadványai, én biztos vevőjük vagyok.

2. Robert Galbraith: Kakukkszó - Pedig én nem is vagyok nagy krimirajongó! Ehhez képest teljesen magába szippantott J. K. Rowling álnéven írt regénye, amely még inkább meghozta a kedvem a Londonba való utazáshoz. Külön bejegyzést is szenteltem a könyvnek, a molyon pedig nem győztem a könyv színhelyeiről karcolni, szóval nem csoda, hogy helyett kapott ezen a listán is.

3. Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája - Mivel Amadea nagyon szereti ezt a furcsa című kis könyvet, tudtam, hogy nekem is kezembe kell vennem. Szerencsére beigazolódott az, hogy ő az én könyvboszorkám, mert ez volt talán az idei év legszebb nyelvezetű és történetű könyve, amit olvastam. Sütkéreztem a mondataiban, megszerettem a szereplőit és mélyen egyetértettem a mondanivalójával. A látszat szinte mindig csal.
4. China Miéville: Kraken - Tavaly a Konzulváros került a kedvencek közé, idén pedig a Krakennek sikerült ez a művelet. Jó érzés volt belemerülni ebbe a könyvbe, és mily meglepő, ez is Londonban játszódik, úgy fest, ebben az évben ez a város üldözött engem. :) Miéville teljesen elborult ötletekkel teletűzdelt regényeit nekem találták ki. Imádom, hogy enyhén őrült a pasas, mindenre vevő vagyok, amit ő ír.

5. James Clavell: A Tajpan - Magamtól soha az életben nem vettem volna a kezembe ezt a 938 oldalas monstrumot. Szerencsére vannak nekem olyan barátaim, mint fezer a molyról, aki tudja, mi való nekem. Az ő ajánlására olvastam el A Tajpant, ami újra eszembe juttatta, mennyire szeretem a történelmet, és mennyire izgalmas is volt a 19. század.

Azért ejtsünk szót arról is, hogy voltak nagy csalódások is az idei évben. Az abszolút első ezen a téren Rebeca Donovantől a Visszafojtott lélegzet. Tény és való, hogy kezdek kinőni a tinikönyvekből, de azért akad még olyan, amelyet kedvelek. Az Elakadó lélegzet is ilyen volt, ezért nagyon reménykedtem, hogy a második rész is tartani fogja a színvonalat. Ehhez képest ha nem a Kindlimen olvastam volna a könyvet, akkor tuti falhoz csapkodtam volna, annyira kiborítóan rossz volt.
A másik mélyrepülés a sokak által kedvelt és ezernyi díjjal elhalmozott Ann Leckie könyv, a Mellékes igazság. Rég unatkoztam ennyire könyvön, mint ezen, a sokat hangoztatott gendertémáról szinte alig van szó benne, és annyi ennél sokkal jobb és érdekesebb sci-fit olvastam már! A folytatást szerintem inkább messzire elkerülöm.

Idén még várható tőlem egy évösszegző poszt, amelyben a jövő évi tervekről is szót ejtek, valamint a decemberi zsákmányok bevallása sem marad el természetesen. Addig is kommentben írjátok meg nekem, hogy olvastátok-e az általam említett könyveket, és hogy nektek mik voltak a kedvenceitek?

Megjegyzések

  1. Én a Sündisznót olvastam tavalyelőtt, és emlékszem, hogy amikor olvastam, nagyon tetszett, de később minél többet gondolkodtam rajta, annál kimódoltabbnak tűnt. Renéé humora nagyon bejött, meg Manuela úgy en block, de Palomát páldául ki nem állhattam.
    Én meg se próbálok toplistát állítani - mindig rájövök, hogy mindegyik könyvet másért szeretem jobban a többinél (copyright: Fable).

    VálaszTörlés
  2. A Kakukkszó nálam is benne van az idei év kedvenceiben (tervezek én is egy hasonló posztot majd), a Selyemhernyót már tűkön ülve várom :D
    Sajnos a többit nem olvastam, de A marsit már kinéztem magamnak, és tényleg mindenki csupa jót mond róla :)

    VálaszTörlés
  3. @blackett: Meglátjuk, tervezek majd újraolvasást, hogy akkor mennyire tetszik majd. :)

    @Nikkincs: A Selyemhernyó nálam is kötelező beszerzés lesz. :)
    Biztos vagyok benne, hogy neked is tetszene A marsi. :)

    VálaszTörlés
  4. Ez elég megerősítés, hogy a kakukkot és a marsit betervezzem januárra.:)

    VálaszTörlés
  5. Ezek közül nem olvastam egyet sem, de a Kakukkszó és a sündisznó is várólistásak :)
    Majd az összegzős posztban toplistázok én is, elég nehéz lesz, sok volt a jó könyv!

    VálaszTörlés
  6. @L Littlewood: Örülök, és várom majd róluk a véleményed. :)

    @Pupilla: Remélem hamarosan sor kerül rájuk. :)
    Kíváncsi vagyok a te listádra is. :)

    VálaszTörlés
  7. A Kakukkszó természetesen nálam is top ötös, zseniális ez a nő.
    A marsit pedig előbb utóbb sorra fogom keríteni, de már mondtam talán ezt máskor is, szerintem olyasmi sci-fi ez, amit az én lelkem is be tud fogadni :D

    VálaszTörlés
  8. @katacita: Sejtettem, hogy nálad is élmezőnyben lesz. :)
    Úgy örülök, hogy ilyen sokan kedvet kaptok hozzá, és szerintem is teljesen befogadható olyannak is, aki nem olyan járatos a sci-fi világában. :)

    VálaszTörlés
  9. A Kakukkszó nekem most lesz majd esedékes, A sünit bevallom egyszer már elkezdtem, és nagyon nem kapott el. De mostanában fedeztem fel, hogy filmek, amiket 1-2 éve kikapcsoltattam, most tetszenek, úgyhogy ezen, és most rajtad is felbuzdulva lehet, hogy idén kap még egy esélyt. :) Ez A marsi is most már nagyon izgat, annak ellenére, hogy szerintem nekem nem fekszik a sci-fi, szerintem megpróbálom. :)

    VálaszTörlés
  10. @Miamona: A Kakukkszóról várom a véleményed, A süninek meg akkor esetleg adj még egy esélyt, aztán ha másodszorra sem tetszik, akkor sem történik semmi. :)
    Én mindenkit biztatok A marsi elolvasására! :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.