Mark Lawrence: Tövisek királya

Az év egyik legnagyobb meglepetése volt a Tövisek hercege című regény, amely a Fumax Kiadó egyik legsikeresebb könyvévé vált. A magyar olvasók többsége szerette, a Molyon 84%-on áll, és nálam is kiérdemelte a maximális öt csillagot. Nagyon vártam hát a folytatást, ami a nyáron meg is jelent magyarul, és nemsokára a trilógia záró kötetét is kezünkbe vehetjük.

Négy év telt el azóta, hogy Jorgot elhagytuk. Az Odú éppen támadás alatt áll, mindeközben ráadásul Jorg nősülésre is adja a fejét. A múlt viszont folyamatosan felüti fejét: vajon mi történt négy évvel ezelőtt Jorggal, milyen emlékeket rejt a tövises láda? Hogyan nyerhet meg pár száz ember több tízezer ellen egy csatát? Milyen titkokat rejt még a Birodalom, és milyen nyomokat hagytak maguk után az Építők? Ebből a kötetből nagyon sok mindenre választ kaphatunk.

A Tövisek királya körülbelül kétszer olyan hosszú, mint az első rész volt. A cselekmény a múltban, négy évvel ezelőtt és a menyegző napján játszódik. A két történetszál csak lassan ér össze, de akkor végre megértjük, mi is történik Jorg körül és miért. Addig sem unalmas a regény, csak lassabb folyású, mint az első rész volt, mindemellett számomra sokszor nehéz volt elválasztani egymástól a múltat és a jelent.

Mivel a mérete miatt nem éppen tömegközlekedés - és női táska-barát a regény, úgy döntöttem, csak itthon fogom olvasni. Ennek is köszönhető az, hogy több, mint két hónapig tartott, hogy elolvassam. Ráadásul a hangulatom sem nagyon volt meg hozzá, mikor viszont rávettem magam az olvasásra, a könyv maradék egyharmadát egy délután alatt befaltam. Ugyanis a regény végére felpörög a cselekmény, egyes szereplők csalódást okoznak, mások viszont úgy meglepnek, hogy a padlón koppan az állunk. Ahhoz képest, hogy Jorg arája, Mia mennyire nem volt szimpatikus, a történet végére kedvenccé lépett elő.

A regény stílusa nem változott, ugyanolyan mocskos és kegyetlen, mint az első rész is volt, de a humor is meg-meg csillan. Főszereplőnk viszont annál inkább, hogy negatív vagy pozitív irányban, azt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Összességében elégedetten tettem le a regényt, és kíváncsian várom Jorg és Mark Lawrence milyen meglepetéseket tartogat számunkra. Mert hogy tartogatnak, abban biztos vagyok.

A könyvért köszönet a Fumax Kiadónak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.