A nagy 2021-es évzárás

Tudom, hogy hatalmas közhely, de hova a fenébe tűnt el a 2021-es év? Olyan, mintha csak egy fél év lett volna, közben mégis annyi minden történt... De menjünk szépen sorban, lesznek itt könyvek, filmek, sorozatok, mindenféle.

A könyvek

2021-ben pontosan ugyanannyi könyvet sikerület befejeznem, mint 2020-ban, számszerint 63-at. Oldalszámban viszont sikerült egy kicsit javítanom, 19 082 oldalt  tettek ki az olvasmányaim. Ezek közül mindössze 9 származott magyar író tollából, angolul pedig semmit nem olvastam, shame on me. 

Tavaly három kihívást vállaltam, ebből kettőt sikerült teljesíteni. A Goodreads Challenge-en 60 könyvet lőttem be célnak, ez sikerült, valamint a 2021-es sci-fi olvasásokat is simán teljesítettem, szerencsére nem volt nehéz a jó megjelenéseknek köszönhetően. A várólista-csökkentést viszont elbuktam, a 12-ből csak 10 könyv lett meg, de azért legalább így is fogytak a régóta várakozó olvasmányok.

Beszerzések terén kicsit elszállt velem a ló, de ez köszönhető annak is, hogy rengeteg 2020-as megjelenés átcsúszott 2021-re. 84 könyvvel lettem gazdagabb, ebből 11-et kaptam ajándékba és 73-ral leptem meg magam. Ami nagyon durva, hogy közel 200 000 Ft-ot költöttem könyvekre, amit azért említek most csak meg, mert 2021-re nagyon elszálltak az árak. Én aztán bevetek mindenféle kupont, kedvezményt, amit csak lehet, de a végén mégis olyan összegek jönnek ki, hogy alig hiszem el. És azt hiszem, ez jobb már nem lesz, csak rosszabb. 
A 84 beszerzésből 30-at el is olvastam, ami nálam elég jó aránynak számít, egy normál évben ez a fele lenne a zsákmányolt könyveknek.

A top 5 olvasmány

Szerencsére 2021-ben elég jó könyveket sikerült kifognom, nem lehet panaszom. De lássuk, mik is lettek a kedvenceim.

  1. Andy Weir: A Hail Mary-küldetés - Nem hittem volna, hogy nagyobb kedvenc lesz, mint A marsi, de így lett. Imádtam az egészet úgy, ahogy van. Biztos elfogult is vagyok vele, ugyanis egy elég rossz időszakban és olvasási válság kellős közepén nyújtott nekem menedéket.

  2. Octavia E. Butler: A magvető példázata - A könyv, amelyet mikor befejeztem, másnap hiányzott, hogy nem tudom folytatni és újra elmerülni benne. Pedig nem egy szívderítő olvasmány, de annyira erős a története és a hangulata is, hogy nem győzöm kivárni, amíg megjelenik a folytatása. Lehet be kéne vállalnom angolul...

  3. Donatella De Pietrantonio: A visszaadott lány - Na ez volt az év legszívszorítóbb olvasmánya. A lány, akit visszaadnak az eredeti családjának, és aki egyszerűen sehol nem találja helyét, és nem is érti 13 évesen, mi is történik vele. Ha szeretitek Ferrantét, akkor maximálisan csak ajánlani tudom.

  4. Olivier Boerdaut: Merre jársz, Bojangles? - A könyv, amivel szemben semmilyen elvárásom nem volt, talán ezért is tudott teljesen magával ragadni. Valamint a java részét nagyon kellemes időben, a teraszon olvastam el, ez is emeli még az emlékét. Egy furcsa család még furcsább élete - imádtam.

  5. Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála - Ezt a regényt teljesen félrepozicionálta a kiadója ezzel a hozzá semmilyen szinten nem passzoló borítóval. Hála a jó égnek Amadea sokak figyelmét felhívta rá és nekem is az egyik legkülönlegesebb olvasmányom lett az évben. Mint megtudtam, az írónőnek vannak hasonlóan különös történetei még, biztos fogok belőlük szemezgetni. És kérek egy másik kiadást ebből!

Filmek és sorozatok

2021-ben 20 filmnézést és 184sorozat epizódot tudhatok magaménak. A filmek közül az egyik kedvencem A tehetséges Mr. Ripley lett, ami bár 1999-es, én tavaly pótoltam be és nagyon be tudott rántani. A homár az év legviccesebb és legabszurdabb műve lett nálam, a Dűnét meg csak annyira szerettem, hogy megnéztem háromszor is. A Tick, Tick... Boom!-nak rongyosra hallgattam a filmzenéjét, a Pókembert imádtam, úgy, ahogy volt, és sokakkal ellentétben nekem a Don't Look Up is tetszett.

Sorozatokban elég vegyes évet zártam, volt, ami félbehagyásra került, volt, amit viszont alig bírtam abbahagyni. Ez utóbbiak közé tartozott, ciki, nem, ciki, a Bridgerton, ami nekem nagyon kellemes kikapcsolódás volt az újabb lezárások idején. A Perfect Planet pedig ismét megmutatta, hogy David Attenborough sorozatai elé nagyon is érdemes leülni. A For All Mandkindot még mindig zseniális sorozatnak tartom, imádom ezt az alternatív történelmi űrversenyt, remélem hamarosan nézhetjük a harmadik évadot. 
Az év második felének a főszereplője a Downton Abbey volt, aminek a harmadik évadánál tartunk és szerintem még egy darabig elleszünk vele. Nagyon bírtam még az Inside Jobot és decemberben három Marvel-sorozatot is bepótoltam, amelyeket kimondottan szerettem, szóval remélem kapunk még hasonló színvonalú történeteket más szereplőkről is. 

Milyen év is volt 2021?

Hullámzó, ez a legjobb szó rá. Voltak hatalmas magaslatai és óriási mélységei is. Az év első fele megint
a koronáról szóltjavarészt sajnos. Azért ezalatt is történtek jó dolgok, még a lezárások alatt elköltöztem, és végre abban a kerületben lakom, ahova mindig is vágytam Budapesten.
Aztán jött a tavasz vége és a nyár, a nagy felszabadulás, amikor eljutottam többek között Portugáliába, Szlovéniába és Korfura is. Sok időt töltöttem a Balatonon és igyekeztem minél több lehetőséget megragadni arra, hogy a barátaimmal, szeretteimmel legyek.
Az ősz pedig elhozta az év egyik legnehezebb, de legszükségesebb döntését: felmondtam a munkahelyemen és egy teljesen más irányban folytatom a pályámat. Egyszerre volt az egész borzasztó és rettentően felszabadító, és csak hálás lehetek magamnak, amiért megtettem, ami már amúgy is érett egy ideje. 
Az év vége pedig a betanulásról szólt, rengeteg új inger, új dolog ért, de szerencsére sokan álltak mellettem és sikerült pár nagyon jó fej embert is megismerni. 

Tervek 2022-re

Ahogy azt mindig megállapítjuk, tervezni jó, tervezni kell, aztán maximum útközben módosítunk. :) Fogadalmakat már régóta nem teszek, inkább célokat fogalmazok meg magamnak, amelyeket szemmel tudok tartani év közben. 

Könyvek terén azoknak, akik már követnek egy ideje, sok újat nem tudok mondani: beneveztem ismét a várólista-csökkentésre, valamint a Goodreads Challange-en is belőttem magamnak egy 65 könyves célt. Amit még nagyon jó lenne tartani, hogy most már tényleg több e-könyvet vegyek, és hogy angolul is jóval többet olvassak. 

Emellett szeretnék majd idén is annyit utazni, amennyit a Covid csak enged, tervben van néhány nagyon régóta vágyott város meglátogatása, de előre nem merek semmit elkiabálni. Emellett mindenképp fókuszban lesz az új szakmám elsajátítása, valamint a jogosítvánnyal is kezdeni kéne már valamit.

Akinek pedig sikerült a végére érnie a bejegyzésnek, annak kívánok nagyon boldog, jó olvasmányokban gazdag és egészséges új évet! 



Megjegyzések

  1. A vcs-nél én is 10 könyvig jutottam, remélem idén sikerül mindkettőnknek teljesíteni! :)
    Szuper helyeken jártál, mindig várom ezeket a beszámolókat - fotókat.
    Remélem idén is sok jó könyv, film és sorozat rád talál - ezekből az ajánlóidból is mindig szemezgetek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá akkor mindkettőnknek a VCS-hez :)
      Köszönöm, remélem én is mutathatok idén is sok klassz helyet. :)

      Törlés
  2. A kedvenceidből két és felet én is olvastam, a Hail Mary küldetés félbemaradt nyáron, pedig nagyon tetszett, de most majd lehet kicsit vissza kell lapoznom, mert már alig emlékszem valamire belőle. :)
    jó kis útjaid voltak, meg a költözés is szuper, a munkahelyváltáshoz pedig még egyszer gratulálok, remélem, szeretni fogod az újat! idén meg csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Hail Mary-t megéri folytatni, annyira jó könyv.
      Köszönöm, neked is minden jót az évre! :)

      Törlés
  3. Kicsit későn érkezem, most jutottam a bejegyzés elolvasásáig, de szuper olvasmányokat és élményeket neked idénre, remélem minden jól alakul!
    Nagyon tetszett a toplistád, és több közös pont is van, Hail Mary, Bojangles ♥
    Evelyn Hardcastle tényleg jól elvegyül, és nem is gondolná az ember mit rejt a cím-borító.. Nagyon különleges vonalvezetésű történet.
    Hajrá a vcs-vel! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.