Naomi Alderman: A hatalom

Már a megjelenése előtt felkaptam a fejem erre a könyvre, amelyről több helyről is azt hallottam, hogy minél több embernek kéne olvasnia napjainkban. És én ezzel csak egyetérteni tudok.

Naomi Alderman regényében egyszer csak a nők rájönnek, hogy képesek elektromos áramot fejleszteni a testükkel, és ezt másokkal szemben alkalmazni. Több szereplő szemszögéből követhetjük végig, ez miként változtatja meg a világot, hogyan forgatja fel nem csak  nem szerepeket, hanem a mindent, amit ismerünk.

Számomra a regény legnagyobb erénye az volt, hogy az események kialakulását egészen az elejétől követhetjük végig. Tehát nem egy kész világot kapunk, hanem ott vagyunk az első pillanattól kezdve, a szereplőinkkel együtt szembesülhetünk vele, mit is jelent a társadalomra, az emberiségre nézve ennek a képességnek a felbukkanása. Nem kell magyarázkodni, hiszen a szemünk előtt zajlik minden.

Aki esetleg azt hinni, ez egy szimpla feminista regény, az kellemesen csalódni fog az olvasás során. Ugyanis jóval többről szól A hatalom, mint arról, hogy a nők kerülnek hirtelen fölénybe. Bemutatja azt, hogy mit kell elszenvedniük a világ több részén is, és hogy ez milyen torzulást okozott a lelkükben, amit most úgy éreznek, megtorolhatnak. Magáról az elnyomásról beszél, arról, ki hogyan él és hogyan él vissza a hatalommal, és mi történik akkor, mikor az eddig elnyomottak kapják meg a hatalmat.

Eléggé sokkoló könyv A hatalom, nem kíméli egy percig sem az olvasóját. Elég nyersen ábrázolja az
erőszakot, nem leplez semmit. Borzasztó belegondolni, hogy a regény egy része érezhetően a valóságból táplálkozik, hogy az események egy része tényleg nap mint nap megtörténik a világunkban, még ha nem is tudunk róla vagy elfordítjuk az arcunkat. Persze a nemi kérdésekről is elmélkedik, de szerintem nem túl szájbarágósan, és nem kívánja a nőket angyalként beállítani. Sőt, a nők ugyanolyan kegyetlenek tudnak lenni, mint a férfiak.

A külföldi kiadás sem csúnya éppen (kép forrása)
Belegondoltam, hogyha én jutnak hozzá egy ilyen képességgel, mit is kezdenék vele. Biztos vagyok benne, hogy eleinte csakis jó célokra használnám, de nem tudom, hosszabb távon nem részegítene-e meg engem is a hatalom. Tapasztalataim szerint ugyanis aki egyszer belekóstol, az egyre többet akar belőle, és nagyon könnyen eltorzítja a valóságot. Nehéz megtartani a realitásérzéked, amikor tudod, hogy szinte bármit elérhetsz.

Érdekes amúgy végigkövetni a regényben, hogyan változik meg a politika, a vallás, a közélet, valamint az olyan dolgok is, mint a televíziózás vagy a bűnözés a nők szerepének megnövekedése által. Gyönyörűen van több szinten is ábrázolva, ahogy szépen átbillen a mérleg nyelve az egyik oldalról a másikra. Viszont az ideális ugyebár az lenne, ha a mérleg egyensúlyban lenne. Hogy ez megtörténik-e, azt nem lőném le.

Nekem maradandó olvasmányélmény lett A hatalom, eléggé biztos vagyok benne, hogy az év végi top 5 könyvben bérelt helye van. Ez az a történet, amit pár évente újra fogok olvasni, hogy ne feledhessem el a tanulságait.

Megjegyzések

  1. Örülök, hogy neked is tetszett! :)) Én is ezeket a dolgokat szerettem ebben a könyvben, ill. érdekes volt maga a forma - regény a regényben.
    (Nagyon cuki és letisztult ez az új sablon, tetszik! A Contact us a jobb hasábban még benne maradt, de gondolom most alakítgatod :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nekem is tetszett ez a forma. :)
      (Köszi, igen, azt még valahogy ki kell majd műteni onnan, amihez én béna vagyok, de fogok segítséget kérni. :) )

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.