Zárjuk le 2017-et!

Nem voltam benne biztos, hogy meg fogom tudni írni ezt az év végi zárást. Írtam az előző posztomban, hogy úgy gondoltam, a két ünnep közötti időszak a pihenésé, a feltöltődésé lesz, de hát ember tervez... Valami nagyon váratlan jött az életembe, amitől teljesen összezuhantam. De úgy vagyok vele, valamivel úgyis le kell foglalnom magam, és akkor még akár egy év végi zárást is írhatnék.

Kép forrása
Beszéljünk először is számokról! 2017-ben 50 könyvet sikerült elolvasnom. A nagy év végi hajrának köszönhetően lett meg ez a szám, amúgy elég gyalázatosan teljesítettem tavaly olvasás terén. Ami az arányokat illeti, 36 könyv származott külföldi szerző tollából, 14 magyaréból. Ami egyértelműen látszik, hogy több képregényt és verseskötetet olvastam, a regények meg kicsit háttérbe szorultak. Valahogy jobban tudtam befogadni az előbbieket, mint az utóbbit.

Ami a beszerzéseket illeti, 71 könyv került a magánykönyvtáramba. Ebből 46 volt saját beszerzés (most ebbe belevettem a recikönyveket is), 25 darab pedig ajándék. Tavaly 80 könyvvel bővült a magánykönyvtáram, szóval valamennyi csökkenést sikerült elérni, de azt mondom, hogy még lehet lejjebb menni ettől. Tavaly, mikor beköltöztem Pestre, visszairatkoztam a könyvtárba, remélem ez segíteni fog abban, hogy kevesebbet vásároljak. Meg rengeteg olvasatlan regényem van, jó lenne azokat is fogyasztani, és az újdonságok közül csak azt megvenni, amire tényleg vágyom. Mondjuk már most tudom, hogy van, aminek nem tudok majd ellenállni, de tudjátok mit, mindennek úgysem lehet. :)

Ami a blogot illeti, sajnos rekordkevés bejegyzés született, 26 összesen. Ráadásul elég kevés volt a könyves ezek közül, inkább a havi zárások és az útinaplók voltak többségben. De igazából ezeket élveztem írni, szóval egyre jobban elengedem a bloggal kapcsolatos elvárásokat. Ez az én játszóterem, szerintem itt arról írok, amiről éppen jólesik.

Beszéljünk a kedvencekről! Bár nem olvastam olyan túl sokat, azért úgy gondolom, 50 könyvből is simán lehet válogatni. Nézzük csak, mi volt tavaly a három kedvenc olvasmányom!

1. Cheryl Strayed: Vadon - Cheryl története első olvasásra megfogott, és amikor ezt a regényt
olvastam, még nem is tudtam, milyen fontossá válik majd az utazás az életemben. Ez az a történet, amit biztos, hogy nem egyszer, nem kétszer fogok még levenni a polcról.

2. Dan Simmons: Ílion - Dan Simmons agyába egyértelműen szerelmes vagyok. Hihetetlen, amit ez az ember képes kitalálni és leírni a regényeiben. Az Ílion nagyon sűrű olvasmány, rengeteg rétege van, azért is vált az egyik kedvenccé.

3. Fodor Ákos verseskötetei - 3 kötetet is olvastam idén a költőtől, és úgy érzem, az ő haikui mindig megnyugtatnak, erőt adnak, elgondolkodtatnak. Amikor nem volt erőm mást olvasni, az ő versei ott voltak nekem.

Beszéljünk a csalódásokról! Ezeknek úgy érzem, nincs értelme külön listát csinálnom, de azért megemlítenék egy-két könyvet. Nicole Strauss-tól A szerelem története nagyon szerettem volna, ha kedvenccé válik, de őszinte leszek, nem tudott mély nyomot hagyni bennem. Erich Segaltól a Love Story bár a végén picit meg tudott fogni, mégsem lett számomra a nagybetűs szerelmes regény. (Az még mindig Az időutazó felesége, azt nem fogja szerintem egy darabig még semmi letaszítani.)

Beszéljünk a jövő évi tervekről! Olvasni szeretnék, olvasni és még egy kicsit olvasni. Szeretnék megint jó történetekben elmerülni, kikapcsolni, talán picit menekülni is. Kihívások terén a Goodreads-en 52 könyvet lőttem be, hogy meglegyen a heti egy olvasás legalább. Jelentkeztem a 2018-as várólistacsökkentésre is, bár a 2017-es nem sikerült, de hét könyvet elolvastam a listáról, ami már elég jónak számít, szóval ki tudja, lehet idén végre elolvasom róla az összes könyvet. Emellett bevállaltam az Amit főztél, edd is meg-kihívást, aminek az a lényege, hogy az idén vett könyveket el is olvasom. Szerintem ez elég jó motiváció arra, hogy csökkentsem a vásárolt könyvek számát. Más kihívást nem terveztem be, ha ezeket mind teljesítem, szerintem már elégedetten fogok hátradőlni.

Beszéljünk a 2017-es évről! Megnéztem a tavalyi évzárómat, akkor azt írtam, 2016 elég nehéz év volt. Hát azt kell mondjam, hogy a 2016 még irigylésre méltóan könnyű volt a mostani évhez képest. Rengeteg nehézség, akadály, félelem és csalódás tarkította sajnos a tavalyi évet. Nem szeretnék részletesen belemenni meg nekiállni panaszkodni, de tényleg embert próbáló dolgok történtek velem. Viszont próbálom azt látni, hogy mennyi jó dolog is volt 2017-ben. Csodás helyekre jutottam el, lettek új barátaim, megerősödtek régi barátságok, vagy lettek olyan ismeretségek, amik barátsággá mélyültek. Én is igyekeztem támasz lenni másoknak, szerintem sikerült is. Kétszer is munkahelyet váltottam, és azt hiszem, végre megtaláltam az irányt, amivel szívesen foglalkoznék hosszabb távon is. Elköltöztem otthonról, immár több, mint 4 hónapja élem az önálló életem, és még nem haltam éhen. :D Rengeteg jobbnál jobb koncertre, színházi eseményre jutottam el. És bebizonyítottam magamnak, hogy sokkal erősebb vagyok, mint gondoltam volna, és sokkal többet elbírok.

A tavalyi év utazásai, amelyek mind feltöltöttek
Ha választanom kellene kedvenc élményt, akkor talán a római 4 napom lenne az, mert az maximálisan idilli volt, csodás helyekkel, remek ételekkel, lenyűgöző látnivalókkal és egy nagyon jó útitárssal. De Brugge-ről is ugyanezt mondhatom el, vagy amikor a Volt Fesztiválon hajnali négykor fekve táncoltam, amikor feküdtem este a Tisza-tónál egy pokrócon, és vártuk a barátokkal, hogy jöjjenek a hullócsillagok, vagy amikor újra átéltem, milyen is randizni, ismerkedni... Annyi új dolgot tapasztaltam a nyitottságomnak köszönhetően, amiért nem lehetek elég hálás. Lehet emiatt csalódások is értek és érni fognak, de inkább ez, mint a teljesen ingerszegény élet.

Nem tudom, mit várhatok a 2018-as évtől. Azt tudom, hogy nem lesz könnyű, már az eleje sem az, de igyekszem majd, hogy minden szépet is jót is meglássak benne, és hogy azért legyenek jó élményeim.
Azt kívánom Nektek és magamnak is, hogy legyen boldogabb ez az új év, mint az előző, és adjon sokkal több jót, mint rosszat! És természetesen minél jobb olvasmányokat. :)

Megjegyzések

  1. Azt kívánom neked Nita, amit írtál is - legyen erőd minden nehézséghez, ami elé az élet állít, és lásd meg a szépet, a jót a nehéz időszakokban is.
    Olvass, menekülj el néha a könyvek világába, amikor túl nehéz minden! Na meg persze beszélgessünk :)
    A Vadont most - megint - feltettem a várólistámra, annyi helyen hallom, hogy jó, a film is lenyűgöző volt, de azt hiszem kellene nekem is a könyvélmény.
    Segal Love storyja nekem is csalódás volt anno mikor olvastam, nem is értem miért szerették.
    Az Amit ettél.. kihívást tök jó, engem tavaly és azt hiszem már előtte is az motivált, hogy a friss beszerezéseimet olvassam :)
    <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm. <3
      Így lesz, az olvasás és beszélgetés mindig jó terápia, plusz a mozgást is szeretném az életemben fontosabbá tenni. :D
      Szerintem nagyon tetszene neked a Vadon, csak ajánlani tudom a könyvet. :)
      Jól van, nem vagyok akkor a Love Story-val egyedül.
      Én most próbálom meg először, jó, egyszer már belevágtam, de elég hamar le is jelentkeztem. :D De most szeretném majd végigcsinálni. :)
      <3

      Törlés
  2. fel a fejjel, Nita, mindig kap az ember pozitív dolgokat, amik kárpótolják, és sokszor olyan helyről jön, amire nem is számít.
    boldog és nyugis évet neked, sok könyvvel és utazással!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igen, néha váratlan helyről tudnak jó dolgok érkezni.
      Köszi, neked is hasonló jó évet! :)

      Törlés
  3. Szép bejegyzés lett. A könyvbe menekülés néha gyógyító hatású, legalább kisimogat néhány gyűrődést.:)
    Kellemesebb évet és sok-sok jó könyvet neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Igen, meg addig se a magunk bajával foglalkozunk, vagy akár találhatunk olyan gondolatot, ami segíthet. :)
      Köszönöm, én is ezt kívánom neked!

      Törlés
  4. Nita, kitartás! Jönnek jobb dolgok is, hidd el! :** Nagyon remélem, hogy 2018 nem tépáz már tovább, és lesz egy csomó klassz élményed, utazások, könyvek, filmek, barátok! :)

    Jó, hogy elengedted a bloggal kapcsolatos elvárásokat, merthogy nincsenek is ilyenek! ;) Annyit írsz, meg arról, amiről jólesik, és mi meg mindig úgyis rárepülünk a következő bejegyzésre, tök mindegy, hogy kéthetente jön, vagy akár kéthavonta. ;)

    A Vadon engem is érdekel, szerinted tetszene?
    A Love storyban pedig én is csalódtam, szóval már legalább hárman vagyunk, Dórival meg veled. :)

    A magánykönyvtár olyan cuki elírás. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, és van nálam egy kis meglepi neked is, persze csak ha van kedved. :) http://pupillaolvas.blogspot.com/2018/01/teaszunet-dij.html

      Törlés
    2. Köszi Pupi, így legyen. :) Hát a 2018 please, be good most sokszor eszembe jut...

      Ennek örülök, hogy maradnak akkor is olvasóim, ha csak ritkán is jelentkezem ezen a felületen. ;)

      Szerintem igen, én úgy érzem, téged is megtalálna a Vadon. :)
      Na, lassan klubot alapíthatunk erre is. :D

      Azt többször elírtam már így. :D Na kijavítom azért. ;)
      Ó, köszi a meglepit, meglátom, lehet csatlakozom. :)

      Törlés
  5. Nita, nagyon sok erőt, kitartást neked, tudod, hogy ez a kuckó meg a hozzá kapcsolodó IRL programok és emberek mindig ott vannak neked, hogy egy kicsit felvidítsanak :)

    Pupi fenti soraihoz kapcsolódóm: engedd el az összes berögzült dolgot, ha nem írsz, akkor nem írsz, majd írsz ha lesz kedved, ez amúgy is szórakozás, csakúgy mint az olvasás, mellesleg megjegyzem, az 50 olvasás azért nem csekély a sok történés mellett.

    Kedvenceid közül a Vadon nálam is nagyon-nagyon, érik egy újraolvasás. A szerelem történetét sajnálom, nem egyszerű könyv, lehet, hogy nagyon hangulatfüggő.

    Csak a legszuperebb dolgokat kívánom neked 2018-ra, minden téren! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igen, ezek tartják bennem a lelket. :)

      Igen, én is így vagyok vele, amúgy is annyi elvárást támasztunk magunknak meg támasztanak nekünk, itt legalább azt csinálunk, amit akarunk. Igen, végül is örülök, hogy ennyit is sikerült olvasni.

      A Vadont én is tuti újra fogom olvasni, megértelek. :) Lehet pont nem jó időben találkoztunk, talán pár év múlva kap egy új esélyt.

      Köszönöm, én is ezt kívánom neked! :)

      Törlés
  6. Sok csodás élményt kívánok neked erre az évre, Nita és erőt a rossz dolgok elviseléséhez!
    Szerintem jó dolog, hogy sikerült elengedni magadban a bloggal kapcsolatos elvárásokat, mert ezek csak belerondítanak az ember hobbijába. :) Meg alakulhat úgy az élet, hogy más dolgok foglalkoztatják az embert inkább, aztán pedig majd visszatér ide aktívabban. Nálam legalább is szintén így volt. A saját kuckód mindig itt van, megvár - ahogy az olvasóid is, mi is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! <3
      Ezt nagyon szépen írtad, teljesen így van. :)

      Törlés
  7. Sok élményt kívánok az idei évre :)

    Pont javasolni akartam a várólista csökkentést, de látom, hogy jelentkeztél :D nekem ez a 3. évem, az elmúlt 2 évben sikerült, általában azt csináltam, hogy ha tudtam, hogy lesz mondjuk egy szabad hetem, akkor akkorra időzítettem többet, így volt, hogy a februárt úgy kezdtem, hogy 6 várólistást kipipáltam :)
    Rómában én is voltam idén, szuperjó hely :DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :)
      Fú, te akkor nagyon jó vagy, én eddig jelentkeztem az összesre, de még sose sikerült. :D
      Igen, Róma csodálatos, mindenképp szeretnék majd visszatérni. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.