Könyvfesztiválra várva

Bár ebben az évben nagyon visszafogott vagyok beszerzések terén, azért a Könyvfesztivál és az arra megjelenő könyvek nem hagynak hidegen. Ahogy minden évben, idén is összeszedtem, engem mely megjelenések izgatnak a legjobban.

Lauren Beukes: Torzók

Bár a magyar címmel nem vagyok kibékülve, de ez az a megjelenés, amit a legjobban várok. A Tündöklő lányok nekem tavaly az egyik legjobb olvasmányom volt, a Torzókról pedig azt írják, hogy még jobb. 

Fülszöveg: Detroitban gyilkosságsorozat kezdődik, amelynek brutalitása láttán a rendőrség vonakodik tájékoztatni a sajtót a részletekről. 
Gabriella Versado nyomozó nyolc év alatt megtapasztalta, milyen mértéket ölthet az emberi ostobaság, a korrupció és a színtiszta gonoszság, de ehhez hasonlót még nem látott. Kamaszlánya, Layla eközben veszélyes flörtbe bonyolódik egy internetes ragadozóval. Jonno, a szabadúszó újságíró elkeseredésében bármire képes egy exkluzív sztoriért. A hajléktalan TK pedig mindent megtesz, hogy elkapja a szörnyeteget, akit megszállt a valóság erőszakos átformálásának álma.
Lauren Beukes, a Tündöklő lányok szerzője legújabb thrillerében egy különösen sötét történetet mesél egy városról, amely lakóival együtt napról napra jobban széthullik.

Naomi Novik: Rengeteg

Nekem Novik sárkányos sorozata kimaradt, ki tudja, lehet a Rengeteg fogja meghozni hozzá a
kedvem. Ráadásul nem tudok elmenni szó nélkül a borító mellett, ami szerintem csodásra sikerült.

Fülszöveg: Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.
Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.
Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

Lionel Shriver: Nagytestvér

A Beszélnünk kell Kevinről az egyik kedvenc könyvem, és bár akárcsak a következő Ishigorotól, Shivertől sem olvastam még mást, de mindig felkapom a fejem, ha újabb könyve jelenik meg magyarul.

Fülszöveg: Amikor Pandora kimegy a bátyja, Edison elé az iowai belföldi reptérre, szó szerint nem ismeri meg őt. A négy év alatt, amióta a testvérek utoljára találkoztak, az egykoron karcsú, menő New-York-i jazz zongorista elképesztő módon elhízott. Mi történhetett? 
És nem is csak a testsúlyról van itt szó. A magát Pandora világára rászabadító Edison összetöri az asszony férjének, Fletchernek egyik saját kezűleg készített bútorát, irgalmatlan mennyiségű reggelit készít a családnak, és nem csupán arra veszi rá Pandora mostohafiát, hogy ejtse a főiskolát, de arra is, hogy maradjon ki a középiskolából. 
Miután a sógora már enyhén szólva túl sokáig élt vissza a vendégszeretetével, Fletcher ultimátumot intéz a feleségéhez: vagy ő, vagy én. Pandora a házasságát és fogadott családját is kockára téve a bátyját választja – aki az ő fogyás terén nyújtott segítsége nélkül holtbiztosan a korai sírba enné magát. 
A Shriverre jellemző szellemességekben és dühödt energiában gazdag Nagytestvér a kövérségről – erről az össztársadalmi, ugyanakkor gyötrelmesen személyes problémáról – szól. Felteszi a kérdést, hogy mennyi áldozatot vagyunk hajlandóak hozni azért, hogy egy-egy családtagunkat megmentsük, és hogy vajon a szeretteinket lehetséges-e egyáltalán megóvni önmaguktól.

Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás

Bár Ishigurotól még csak egy könyvét olvastam, de megszavazom neki a bizalmat, főleg mert ez a
regénye egy fantasy, ami nagyon izgalmasan hangzik, és remek kritikákat is kapott.

Fülszöveg: Lélegzetelállítóan szép történet arról, miért vágyunk feledni, és miért kell mégis emlékezni.
Nagyregényt tart a kezében az Olvasó, a szó legnemesebb értelmében. Kazuo Ishiguro, a japán származású brit regényíró Az eltemetett óriás-sal szimbolikus történetet ajándékozott a világirodalomnak, ami, mint minden nagy elődje, az élet és halál mérlegén megmért emberi sorskalandról mesél, helytállásról vagy elbukásról a hűség és árulás, háború és béke, szerelem és barátság próbáiban.
Az idő és a helyszín az Arthur király halála utáni Britannia: a britonok és szászok közt még fennálló törékeny arthuri béke utolsó pillanatai. Axl és Beatrice, az idős házaspár nagy utazásra indul halványan derengő emlékei nyomába hogy végül sorsuk beteljesedhessék. Vándorútjukon sorra összetalálkoznak a többi kulcsfigurával: a kizökkent időt helyreütni született szász harcossal, Wistannal és tanítványával, Edwinnel, majd az arthuri béke sötét titkát őrző Gawain lovaggal. Ők együtt, ki-ki a maga okaival és céljaival, alakítják ki a cselekményt, melynek végkifejletében végre tisztán láthatóvá lesz múlt és jövő.
A tájak és helyszínek a csodás japán animációs filmek festményszerű háttereire emlékeztetnek, a történet lassú kibontása és végig fenntartott izgalma a számítógépes kalandjátékok világát idézi. Ishiguro mesterfokon fűzi össze a legnemesebb lírai egyszerűséggel elbeszélt történet szálait. Itt semmi nincs véletlen helyen vagy időben, ám ebben a kristálytiszta szerkezetben mégis minden mindvégig, a regény legutolsó mondatáig megőrzi a maga titkos jelentőségét.

Markus Zusak: Az üzenet

Örülök, hogy az Ulpiustól nem csak az erotikus regények kerültek átvételre, hanem például az Európa átvette Zafón mellett Mark Zusakot is. A könyvtolvaj jó emlékként maradt meg benne, ráadásul Az üzenetnek annyira érdekes a története, hogy kötelező vételnek nyilvánítottam. (Mondjuk most úgy látom, lett egy másik borító tervezve a könyvhöz, de remélem azzal jelenik meg, amit én most a posztba is beleteszek.

Fülszöveg: Ed Kennedy minden, csak nem hős. 
Átlagos fiatal srác Sydney-ben, aki jobb híján taxizik. 
És szerelmes Audrey-ba, amióta az eszét tudja. 
Audrey viszont haverral nem randizik. 
Ed nem hős, és mégis ő az, aki megakadályoz egy bankrablást mondjuk, véletlenül. 
Csak mert a haverjai nem tudják befogni a szájukat. 
Élete nagy kalandja után még nagyobb kalandok következnek. 
Ed ugyanis titokzatos kártyalapokat kap. Üzeneteket! 
És egy küldetést kell végrehajtania. 
Aztán még egyet. 
Ed lassanként megtanulja, hogy vannak apró, talán hősies tettek, amiket ő is megtehet, és amiktől egy kicsit jobb lesz a világ. 
Hogy közülünk bárki, akár egy pénztelen, külvárosi gyerek is megteheti az első lépést 
Van, amikor tényleg nem kell sok hozzá. 
És van, amikor igen 
De akkor sem szabad feladni.
Az ausztrál Markus Zusak az elmúlt évek egyik legnagyobb világsikerének, 
A könyvtolvaj-nak a szerzője. Az üzenet szintén díjak sokaságát nyerte el, és világszerte százezrek olvasták már.

Scott Hawkins: Az Égett-hegyi könyvtár

Bár ennek a regénynek sem vagyok kibékülve a borítójával, de maga a regény nagyon izgalmasan
hangzik, különleges történetnek ígérkezik Az Égett-hegyi könyvtár, aminek már a címe is megfogott.

Fülszöveg: 2015 egyik legsikeresebb és leginkább méltatott debütálása volt ez a mű a fantasztikus thriller illetve horror műfajában, A marsi amerikai kiadójától. A Fumax Thriller sorozat 3. kötete.
Egy eltűnt Isten.
Egy könyvtár az univerzum titkaival.
Egy nő, aki túl elfoglalt ahhoz, hogy észrevegye megkövült szívét.
Carolyn alig különbözik a körülötte élő emberektől. Szereti a guacamolét, szeret rágyújtani és steaket enni. Tudja, hogyan kell használni a telefont. A ruhák néha ugyan kifognak rajta, de a karácsonyi pulóverből, biciklisnadrágból és lábmelegítőből álló szerelése komoly sikert arat.
Elvégre régen ő maga is átlagos amerikaiként élt.
Ez persze már nagyon régen volt. Még azelőtt, hogy a szülei meghaltak. Azelőtt, hogy más gyerekekkel együtt befogadta őt egy férfi, akit csak Apának hívtak.
Carolyn azóta nem sokat járt odakint. Adoptált testvéreivel együtt Apa ősi szokásainak megfelelően nevelkedtek: Könyvtárának könyveit tanulmányozták, és megtanulták Apa hatalmának néhány titkát. Néha pedig azon tűnődtek, kegyetlen tanáruk titokban nem maga Isten-e.
Ám Apa váratlanul eltűnt, és a titkait tartalmazó Könyvtár a teremtés feletti hatalom erejével együtt őrizet nélkül maradt.
A hatalmat maguknak akaró, kegyetlen ellenségek sorakoznak fel Carolyn ellen, akiknek ereje messze meghaladja az övét.
De ő számolt ezzel.
Az egyetlen gond csak az, hogy miközben egy új Isten megteremtéséért harcol, megfeledkezik azokról a dolgokról, amelyek emberré teszik őt.

Neal Stephenson: Seveneves - A hét Éva

Újabb sci-fi író került a Fumaxhoz, aki nem más, mint Neal Stephenson. A hét Évától egy dolog tart egy kicsit távol, mégpedig a hossza. Viszont ezt még az emészthetőbb Stephensonok közé sorolják, lehet kéne egy próbát tenni vele.

Fülszöveg:„A Hold mindenféle előjel és látható ok nélkül robbant fel.”
A Föld napjai meg vannak számlálva. A világ nemzetei az elkerülhetetlennel és a vészesen fogyó idővel versengve összefognak, hogy nagyszabású tervet dolgozzanak ki az emberiség megmentésére – messze a légkör felett, a bolygóközi űrben.A maroknyi, gondosan kiválasztott túlélőnek előre nem látott technikai veszélyekkel és kihívásokkal, újabb és újabb katasztrófákkal kell szembenéznie. A könyörtelen univerzum a végsőkig próbára teszi találékonyságukat és felkészültségüket az űrben lebegő törékeny komplexumban, amely az emberi faj túlélésének utolsó záloga.Azonban mégis az emberi természet árnyoldalai és kiszámíthatatlansága válik végső próbatételükké. A Nemzetközi Űrállomás legénységének önmagát kell legyőznie igazán. A kozmikus kataklizma és az eltelt évszázadok alatt a felismerhetetlenségig összeégett anyabolygó pedig türelmesen vár a visszatérésükre…
A Hét Éva pedig válaszol hívására.Neal Stephenson nem csupán író, hanem elismert tudós szaktekintély is: többek között az Amazon alapítója, a futurista Jeff Bezos Blue Origin nevű cégénél is dolgozott, ahol a szuborbitális pályára való utazás módszereit segített kidolgozni. Jelen kötetben A marsihoz hasonlóan létező, és precíz tudományos tényekből indult ki, amelyeket közérthetően interpretál. A tudományos fantasztikumot filozófiával, technikai leírásokkal, pszichológiával és magas irodalommal vegyíti ebben a rendkívül ötletgazdag regényben, amelynek jövőképe egyszerre különleges és hátborzongatóan ismerős.Neal Stephenson a Hugo-díj birtokosa és többszörös Clarke Award, illetve ötszörös Locus SF Award díjnyertes, káprázatos képzelőerejű írózseni.
Lev Grossman: A varázsló birodalma
Bár még a második részét sem olvastam Grossman trilógiájának, máris itt a befejező rész,
amelynek igazán figyelemfelkeltő borítót sikerült alkotni. Én szerettem az első részt, így a többire is kíváncsi vagyok.
Fülszöveg: Quentin Coldwatert száműzték Filloryból, a mesés világból, amiben hitt és amit egész életében keresett. Vesztenivaló híján most visszatér varázslatos utazásainak kiindulópontjába, a Varázskapu Egyetemre, ám nem telik el sok idő, és a múlt kísérteni kezdi. Egy ragyogó elméjű fiatal egyetemistával együtt hamarosan útra kel, előbb az Antarktiszra, ahol régi barátokkal találkozik, majd egy szürke mágiával és elkeseredett, kétes alakokkal teli világba. Eközben Fillory mágikus határai gyengülni kezdenek, és északról egy barbár sereg támadást indít ellene. Eliotnak és Janetnek – Filloy királyának és királynőjének – hajóra kell szállniuk, hogy elvégezzenek egy veszélyes, utolsó küldetést.
Kisvártatva olyan események sora veszi kezdetét, ami nem csak Filloryt és minden varázslatosat, hanem az egész Földet is pusztulásba taszíthatja. Quentinnek pedig mindent kockára kell tennie, ezúttal azonban a tét már nem csak a saját boldogsága.
A varázsló birodalma egy fordulatos thriller és egy epikus fantasy találkozása, hősies történet a szerelemről és megváltásról, egy fiú férfivá éréséről, egy tanonc mesterré válásáról és egy megtört birodalom felemelkedéséről. Lev Grossman A varázslók-trilógiájának letehetetlenül lendületes, végtelenül eredeti befejezése a 2014-es megjelenését követően szinte minden tudományos-fantasztikus toplista élén végzett, szerzője pedig a modern fantasy koronázatlan királyává vált.


És ti miket vártok a legjobban?


Megjegyzések

  1. Én a listádról a Rengeteget várom nagyon, ezen kívül Eleanor Catton - A fényességeket! Mostani megjelenések közül meg Grecsó új könyvét, épp ma veszem át :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fényességektől én tartok kicsit, megvárok előtte pár véleményt tőletek. :) Grecsóval meg már el kéne kezdenem ismerkedni. :D

      Törlés
  2. Mennyire hihetetlenül, cikis módon rusnya már ez a csöcsös csajos borító? Nagyot csalódtam a Fumaxban. Ez az a borító, ami miatt még én is kapásból ráhúzom a kötetre a "kardozós-baszós" címkét - holott nyilvánvalóan nem ez a kategória. A kilencvenes évek magyar fantasy-kiadásának legrosszabb hagyományait idézi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is teljesen más borítót képzeltem el neki...

      Törlés
  3. Én pont ma néztem át a kis listámat, hogy mit is szeretnék. De nem lenne jó annyi könyvet megvenni, mint amennyit felírtam. A fényességeket előrendeltem, az tuti. E mellett engem is érdekel az új Grecsó-könyv, a Beszélnünk kell Kevinről új kiadása (nem olvastam még és mindenki nagyon nagyra tartja azt a könyvet), plusz a Parktól az Egy lépés a boldogság, és szintén a radaromon van a Zusak-könyv nekem is :) Szóval ez így durva :D
    De a Rengeteg is érdekel, csak ott meg én várok meg pár véleményt, nem merem bevállalni még :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én se tervezem, hogy a fentiekből mindent megveszek, az kissé sok lenne. :) A Beszélnünk kell Kevinrőlt csak maximálisan ajánlani tudom.
      Akkor kölcsönösen előolvasunk egymásnak. :D

      Törlés
  4. Már előrendeltem egy-két könyvet, lassan követni sem tudom, hogy miket. :D
    A vásárlásban az fog egyébként visszafogni, hogy rohadtul kevés időm van mostanában az olvasásra, ezért kb. sose olvasom el őket. Pedig most nagyon sok minden érdekel. A te listádról a Torzók és a Rengeteg, utóbbinak szuper a borítója, nem értem a fanyalgókat. :)
    De ahogy Niki is, én is megvárok pár véleményt róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem, azt hiszem lassan neki kéne kezdeni. :D
      Egyébként nekem is kevés van, a költözés óta alig olvastam valamit. A Rengeteget én már ráadásul láttam élőben, úgy még szebb. :)

      Törlés
  5. A Zusak-könyv végülis nem egy másik borítóval jelenik meg? Én láttam egy telefonosat, ami jobban is néz ki.
    És persze most csak mintha borítókon csámcsognánk, pedig nem is ;), de a Rengeteg tényleg varázslatos kinézetet kapott, míg az égett-hegyitől totálisan elment a kedvem... rettenetes színvonaltalan ponyvának néz ki, holott valószínűleg nem az. Ha mégis elolvasom, akkor csak angolul.
    A Seveneves vonz nagyon, de arról meg én várok majd még véleményeket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, úgy láttam, hogy igen, de nekem ez sokkal jobban tetszik, amit kiraktam. :(
      Én azért szerintem adok az Égett-hegyinek magyarul egy esélyt, de ahogy írtam, baromira sajnálom, hogy ez lett a borítója.
      Arról lehet én is, meglátjuk, mennyire csábulok el a Könyvfeszten. :D

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

Lois Lowry: Az emlékek őre

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.