Könyvheti kívánságlista

A Könyvfesztivál után annyira lassan akartak érkezni a könyvkiadók bejelentései az újdonságokról, hogy eleinte azt hittem, szinte semmit sem fogok venni a Könyvhéten. Aztán először az Agave Könyvek, majd a többiek is közhírré tették megjelenéseket, és mostanra ott tartok, hogy nem igazán tudom, a hónap többi részében miből fogok gazdálkodni....

Akkor álljon most itt a bizonyos lista, amiről még közel sem biztos, hogy mindent be fogok szerezni a Könyvhéten, de ezek azok, amelyeken megakadt a szemem.

Agave Könyvek

Az Agavésok a Könyvfesztiválra egyetlen megjelenést időzítettek csak, ezzel szemben a Könyvhétre hat könyvük is megjelenik. Ezek közül a legjobban Gaiman új novelláskötetét, A varázslókat és Pék Zoli könyvét várom, utóbbit lehet is majd június 6-án szombaton dedikáltatni, én biztosan ott leszek.

Lev Grossman: A varázslók

Olyan érzésem van ezzel a könyvvel kapcsolatban, mintha A titkos történethez hozzáadtak volna egy jó nagy adag varázslatot. Amúgy is nagyon szeretem a felnőtté válás nehézségeiről szóló regényeket, remélem, hogy Grossman nem fog csalódást okozni. Kell-könyv!

A többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. S noha a tanulás évei úgy telnek, mint bárhol máshol – barátokra tesz szert, rendszeresen lerészegedik, majd idővel lefekszik valakivel, akibe beleszeret –, a titkos tudás örökre megváltoztatja őt. Kitűnően sajátítja el a modern varázstudományt, ám a szíve mélyén mindig is vágyott nagy kalandot és boldogságot nem kapja meg hozzá. Egy nap a barátaival azonban felfedeznek valami hatalmasat, ami mindent megváltoztathat.
A varázslók komor történet a felnőtté válásról, második esélyekről és arról, hogy ha valamit nagyon görcsösen akarunk, akkor talán soha nem kapjuk meg. A könyv a 2009-es megjelenését követően hatalmas vitát váltott ki és nagyon megosztotta a fantasy műfaj kedvelőit – vannak, akik nem is hajlandóak ekként tekinteni rá, hanem kortárs regényként kezelik –, de emiatt csak többen és többen olvasták el. Végül óriási siker és New York Times Bestseller lett, többek közt George R. R. Martin, John Green, Audrey Niffenegger és William Gibson is rendkívüli elismeréssel méltatta, ráadásul a folytatásokkal a szerző végleg lefektette a 21. századi fantasy alapköveit. 

Pék Zoltán: Feljövök érted a város alól

Pék Zoltánt eddig mindenki fordítóként ismerte, a Könyvhétre érkezik első regénye. Az ő neve mellett a fülszöveg és a borító is meggyőzött róla, hogy ezt nekem olvasnom kell. És egyszerűen nem tudom magamban úgy felolvasni a címét, hogy ne időmértékes verselésben tegyem. :)

Corvinus élete olyan, mint a neve: kölcsönzött. A túlélésre játszik, és mint a többi shiftelő, dolgokat ad-vesz, radar alatt, a város alatt. Egy olyan Pesten él, amely a régi belvárost elhagyva egyre kijjebb és feljebb szorul, egy olyan Budával átellenben, amelyet egy szinte faji alapon működő egyház ural.
Corvinust ebben a kettéhasadt városban utoléri a saját múltja, és lehetősége adódik helyrehozni a dolgokat. Vagy, ha azt nem is, akkor legalább bosszút állni. Kimozdul a mindennapi életéből és teréből, hogy visszatérjen egy olyan világba, amely egyszer már kivetette magából.
Ebben a történetben a jövő itt van, és egyfolytában vége. Pék Zoltán disztópiája egy felismerhetetlenségig eltorzult Budapest mélyére invitálja az olvasót, és vezeti keresztül egy cselekménnyel teli, izgalmas történeten, melyben csak menekülés van, de menekvés nincs.

Neil Gaiman: Felkavaró tartalom

Gaiman és novellák, kell ezt egyáltalán magyaráznom? Mostanában nagyon Gaiman-kattanásom lett, szóval ez is kötelező vétel.

Új novelláskötetében Neil Gaiman a maszkjainkat lerántva próbálja feltárni sebezhető, igazi énünket. Finom humora és borzongató képzelőereje olyan novellákat eredményez, melyeket újra meg újra el akarunk olvasni.
A Fekete kutya című, eddig sehol máshol nem olvasható történet az Amerikai istenek világában játszódik, és Árnyék kalandjait szövi tovább. A gyűjtemény többi része is hasonlóan varázslatos: Gaiman számos stílust és műfajt – horror- és kísértettörténet, science-fiction és tündérmese, tanmese és vers – felvonultatva deríti fel az emberi érzések, élmények és tapasztalatok birodalmát. Egy novella az Óceán az út végén mellé, egy öregkori Sherlock Holmes-rejtély, egy közösségi média inspirálta kisprózafüzér és további húsz írás található a kötetben, mely méltó párja a Tükör és füstnek és a Törékeny holmiknak.

Érkezik még új fordításban William Gibsontól a Virtuálfény, valamint Susanna Clarke-tól A hollókirály második kiadása, amely csodálatos új borítót is kapott. Gibson regényeit tavaly kezdte el gondozni az Agave, és ráfért már egy új kiadás a Virtuálfényre, A hollókirályból pedig most készül sorozat, amely az én figyelmemet is nagyon felkeltette.



Delta Vision

A Delta Vision is meglepően sok megjelenéssel készül a Könyvhétre. A két legnagyobb durranás talán A Hosszú Föld Terry Pratchettől és Stephen Baxtertől, valamint az, hogy J. Goldelane új regénnyel érkezik, amelyet a Delta ad ki, és régebbi regényei is újra kiadásra kerülnek. Valószínűleg Goldenlane-től az Éjfélt fogom először beszerezni, de a Napnak fénye is erősen csábít.




GABO


A GABO kiadónál én elsősorban az SFF sorozatukra figyelek, ott jelennek meg leginkább számomra is érdekes könyveik. Ők négy megjelenéssel készülnek a Könyvhétre, amelyek közül Moskát Anita Horgonyhelye a biztos pont. A Bábel fiai is a tavalyi év legjobb olvasmányai között foglalt nálam helyet, a Horgonyhely pedig még érdekesebbnek tűnik. Anitát emberként is nagyon szeretem, több olyan hozzáállású magyar íróra lenne szükség, mint ő.

Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét.
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja.
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.



Érkezik ezen kívül még Helene Weckertől A gólem és a dzsinn, amelyhez nagy reményeket fűzök, Brian Staveley-től A császár pengéi, amelyről én szerintem megvárok néhány véleményt, mielőtt beszerzném, és Daryl Gregory-tól az Afterparty. Engem tavaly nem nyűgözött le annyira a Stony Mayhall második élete, így az Afterparty valószínűleg a könyvtárból jön majd csak velem valamikor.



Manó Könyvek

Talán az már kiderült a blogomból, hogy nem igazán olvasok gyermekkönyveket. Néha egy-egy a kezembe kerül és akkor van, hogy élvezem is őket, de tudatosan nagyon ritkán keresem őket. Mivel még nincs gyermekem, a Manó Könyvek eléggé kiesik az érdeklődési körömből, de most ők jelentetik meg Johanna Basfordtól a Titkos kert névre hallgató felnőtt színezőt, amiről már az előző bejegyzésemben is olvashattok. Láttam néhány grafikát a könyvből, azok nagyon tetszettek, így még az is lehet, hogy be fogom szerezni.




Maxim Kiadó

A YA könyvek engem már nem tudnak lázba hozni, így a Maxim Kiadótól is csak egyetlen megjelenésük érdekel, az is a Mont Blanc sorozatban jelenik meg, a Gyönyörű titkok múzeuma. Bár ennek már a Könyvfesztiválra meg kellet volna jelennie, sajnos másfél hónappal elcsúsztatták a kiadását. De én már annak is örülök, hogy egyáltalán van kiadó, aki folytatja Hoffman könyveinek gondozását.

A történet New York-ban játszódik a huszadik század mozgalmas első két évtizedében. Két nagyon különböző ember szenvedélyes, feszültségekkel teli szerelmi története. Helyszín: Coney Island. Coralie Sardie a Gyönyörű titkok múzeuma nevű mutatványosház tulajdonosának lánya. A parti sétány melletti intézményben a lelkes közönség furcsa lényeket tekinthet meg. A kitűnő úszó Coralie apja „múzeumában” sellőként szerepel más furcsa lények, a Farkasember, a Pillangólány és a százéves teknős mellett. Egy éjjel Coralie megpillant egy nagyon helyes fiatalembert; a férfi a holdfényben fákat fotografál a Hudson folyó mentén.
A fotográfus Eddie Cohen; orosz emigráns, aki elhagyta közösségét és szabósegédi munkáját. Amikor Eddie a hírhedt Triangle gyár tűzesetét fényképezi, egy fiatal nő eltűnésének titokzatos ügyébe keveredik.






Meséljetek, titeket mely megjelenések izgatnak a legjobban?




Megjegyzések

  1. Ajajj, mi lesz itt.:)
    Nekem a Hoffman a legsürgősebb, és erősen érdekel a Majd' kibújunk a bőrünkből, de ezt már láttad.:) A varázslók is piszkál, de a ráér-kategóriába tartozik.
    A színezőmánia előtt totál értetlenül állok.:D

    VálaszTörlés
  2. A Hoffman könyv nálam is tuti (mivel már előrendeltem április közepén :P), az Agave meg sírba visz :D Egy májusban megjelent könyvük érdekel a leginkább, szerintem az jön velem haza :)

    A címet meg már én is időmértékes verselésben olvasom magamban, köszi :D

    VálaszTörlés
  3. @Amadea: Ajajj az lesz biztosan. :D
    Az utóbbiról megvárom majd a véleményed, valahogy engem nem hozott annyira lázba. A varázslókat meg szívesen kölcsönadom majd. :)
    Igaziból rájöttem, hogy engem nem maga a színezés vonz, hanem a szép képek. Gyarló vagyok. :D

    @Üstökös: Azt már én is akkor előrendeltem. :P
    Az Agavénál az lenne a legegyszerűbb, ha a munkáltatóm a fizetésem egy részét rögtön nekik utalná. :D
    Bocsi, rám is úgy ragasztották rám, én csak terjesztem tovább. :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.