Fesd át színesre

Ha megnézitek a Bookdepository sikerlistáját, láthatjátok, hogy nem egy regény vagy egy gyermekmese vezeti, mint általában, hanem egy felnőtt színező. Külföldön tavaly arattak bomba sikert az első olyan színezők, amelyek kimondottan az idősebb korosztálynak készültek. De az őrület idén sem csillapodott, a Bookdepository sikerlistájának elején is egy ilyen könyv trónol.

A Könyvhétre pedig megérkeznek az első magyar kiadásai is ezek a színezőknek. Elsőként az Agave Kiadó jelentette be, hogy a Magnólia Kiadó keretein belül kiadják a magyarul Szép álmokat! (angolul The Can't Go To Sleep Coloring Book), amelyet azoknak ajánlanak, akik nem tudnak elaludni, és addig is valami kreatív tevékenységgel akarják lefoglalni magukat. Én nehezen tudom elképzelni, hogy este 11-kor nekiálljak színezni, de nekem tetszenek benne a rajzok, és bár az én kézügyességem hagy némi kívánnivalót maga után, talán a színes ceruzákkal még tudok bánni. :) Ráadásul van benne macskás és baglyos kép, szóval azt hiszem, elő kell ásnom a cekáimat.

Ezek után a Partvonal volt a következő, aki bejelentette a Kreatív Kikötő sorozatát, melynek első két része a Csodálatos állatok és a Varázslatos arcok lesznek (micsoda kreatív címek...). Bevallom, ezen két műnek a rajzai nem igazán tetszenek, de azért majd a Könyvhéten belelesek mindkettőbe.




Legutóbb pedig a Manó Könyvek jelentette be, hogy a világszerte másfél millió példányban elkelt a Titkos kert című színezőt fogják kiadni. Johanna Basford műve viharos sikert aratott, az olvasók rendszeresen elküldik neki, hogyan is színezték ki a fekete-fehér képeket.

Vajon mi lehet a titka ezeknek a felnőtt kifestőknek? Valószínűleg az, hogy részben visszahozzák a messzinek tűnő gyermekkort, ráadásul nagyon jó stresszoldónak mondják a színezést, és még kézzel fogható eredménye is van a dolognak. Ez jó alkalom lehet sok grafikusnak, hogy megmutassa, mit is tud, ráadásul mivel fekete-fehérben kell mindenképp alkotni, úgy, hogy akik megveszik ezeket a műveket, kellően változatosnak tartsák őket.

Ha végül úgy döntök, megvásárolom valamelyiket a fent említett színezők közül, mindenképp megosztom veletek, mit sikerült vele alkotnom, még akkor is, ha az eredmény csak részben lesz vállalható. :) Írjátok meg kommentben, titeket érdekelnek-e ezek a könyvek!

Megjegyzések

  1. Én is felfigyeltem már ezekre a könyvekre, szeritnem nagyon jó ötle. Számomra ezek a foglalatosságok (színezés, dekupázs, fonás... ) nem a gyerekkort hozzák vissza, ha marha jó stresszoldók. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kíváncsi vagyok a Szép álmokat!-ra, szerintem meg fogom rendelni, aztán meglátjuk, bejön-e ez a színezgetés. A Secret Gardenben nekem túl sok a virág :)
    Amúgy gondoltam rá, hogy körbe kéne nézni az angol nyelvű piacon, mert ott azért biztos nagy a választék, és nyilván könnyebb egy testhezálló darabot választani.

    VálaszTörlés
  3. @Szilvamag: Nekem is tetszik az ötlet, és tényleg be kéne nekem is vetni stresszoldóként. :)

    @katacita: Én is már nagyooon gondolkodom a Szép álmokat! megrendelésén, csak eléggé húzós lesz a Könyvhét, nem tudom, bele fog-e férni a keretembe.
    Ahogy néztem, óriási kínálat van a Bookdepository-n ilyen színezőkből, csak ahhoz képest eléggé drágák.

    VálaszTörlés
  4. Nekem elsőre eléggé ördögtől való gondolatnak tűnt ez a felnőtt színező (mert hát mikor, minek és egyébként is... :) de tény, tök jó idegnyugtató lehet. Azért ki nem próbálom, de majd könyvhéten megnézegetem őket mert szépnek szépek ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én egyet kíváncsiságból szeretnék beszerezni, de bevallom, magamat ismerve egy-két rajz után rá fogok unni. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.