Lauren Beukes: Tündöklő lányok



A Blogturné Klub ezúttal az élet sötétebb oldalára viszi el olvasóit. Sorozatgyilkosok, lecsúszott emberek, elszúrt sorsok közé, ahol a remény csak nagyon halványan pislákol. Mégis ott vannak a tündöklő lányok, akik valami többet képviselnek. Rájuk vadászik Harper, aki ráadásul nem is átlagos sorozatgyilkos, hanem képes az időben is utazni… Tarts velünk a három állomásos turnénk, hogy minél többet megtudj erről a különös történetről! A GABO Kiadó jóvoltából 3 olvasó pedig maga is megismerkedhet a Tündöklő lányokkal.

Lauren Beukes egyike volt azoknak az íróknak, akit az Ad Astra Kiadónak köszönhetően fedeztem
fel, és akiért nem lehetek eléggé hálás. Mind a Zoo City-t, mind a Moxylandet szerettem tőle, így eléggé elszomorodtam, amikor kétségessé vált az, fogunk-e még tőle olvasni magyarul regényt. Végül a GABO Kiadónak hála megjelent a Tündöklő lányok, amely az általam olvasott Beukes-könyvek közül magasan a kedvencem lett.

Csak két szó hangzott el még a regényről, amire rögtön sokan felkaptunk a fejünket: időutazó sorozatgyilkosos. A történet szerint Harper az 1930-as években rátalál a Házra, melynek ajtaja mindig más időre nyílik. Minden egyes időben várja őt egy tündöklő lány, akinek neki kell elvenni az életét. Az egyik lánynál hiba csúszik a tervébe, és a megtámadott Kirby életben marad. De vajon milyen árat kell fizetnie azért, hogy megúszta a halált, és képes lesz-e megállítani Harpert?

A Tündöklő lányok esetében az időutazás csak plusz kiegészítőként, mondhatni háttérként szolgál, akárcsak Az időutazó felesége esetében. A regény központját inkább maga Harper személyisége és a lányok adják. Le a kalappal Beukes előtt, hogy sok íróval ellentétben nem próbálja meg megsajnáltatni a sorozatgyilkost, nem keres számára mentségeket az öléshez. A szeretni való Dexterrel és a nem is sorozatgyilkos John Cleaverrel ellentétben Harper egy egyszerű féreg, egy beteg elme, akit meg kell állítani. Csak keveset tudunk meg a múltjáról, így hiába is próbálnánk kifogást találni számára a tetteihez, Beukes nem nyújt ilyen fogódzkodót. Ez az egyik oka, hogy olyan hátborzongató ez a regény.

Ami a tündöklő lányokat illeti, ők mind olyan lányok és nők, akik nagy dolgokra hivatottak és valami olyat tesznek, amit a nőknek az adott korban nem szokás. Beukes több korból ragad ki nőket, mutatja be a szerepüket, amit az adott társadalomban betöltenek és azt, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük. Hálalukat szintén nem próbálja szépíteni vagy ahogy arról Kleinheincz Csilla is beszélt egy előadáson, szexualitással megtölteni. Fájdalmas, mocskos és megalázó halált halnak, amelyben nincs semmi szépség vagy fenségesség.

Beukes úgy tud írni a valóságról, hogy az igazán torokszorító, de mégsem érezzük azt, hogy túlságosan sokkolni akarnának bennünket. Lehet, hogy ez furcsa paradoxonnal hangzik, de játszi könnyedséggel ír a sötétségről. Úgy vezet bennünket, mint aki jártas ezeken a helyeken, olyan sarkokba pillant be, ahova egyébként nem szokás. Szereplőit szereti, de nem kíméli, minden szépségüket és hibájukat megmutatja.

Aki elolvass a Tündöklő lányokat, biztosan sokáig nem tud majd szabadulni a történettől és annak atmoszférájától. Remélem hamarosan megjelenik a szerző legutóbbi regénye, a Broken Monsters is, amelyről azt írják, még sokkal jobban sikerült, mint a Tündöklő lányok.

Borítómustra



Mindenféle elfogultság nélkül azt kell írjam, hogy szerintem a Tündöklő lányok magyar kiadásának borítója sikerült a legjobban. A különleges betűtípusok és az egész összbenyomás nagyon nyomasztó, amely remekül lefesti a regény hangulatát. (Sajnos nekem még nincs papírpéldányom a könyvből, a neten pedig nem találtam információt róla, ki a borítótervező, amint megtudom, kiegészítem a posztot.)

És akkor íme pár külföldi kiadás borítója:

Amerikai borító
Az angol kiadás borítója
Gyűjtői kiadás
Többek között Olaszországban és Dél-Afrikában is ezt a borítót választották 
Az eddigiektől teljesen eltérő stílusú német borító

A számomra furcsa spanyol kiadás
És egy kis különlegesség: a kínai kiadás borítója


Nyereményjáték

Aki szeretne egy kis időutazást tenni Lauren Beukes vezetésével, annak nincs már dolga, mint három nagyon egyszerű kérdésre válaszolni a Rafflecopterben.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

11.24 Könyvgalaxis
11.27. CBooks
11.30. Always Love a Wild Book

Megjegyzések

  1. Nem tudom, mennyire készülnék ki ettől a könyvtől, de amióta olvastam róla egy posztot, úgy érzem, kell. :) Még egyébként semmit nem olvastam a szerzőtől, úgyhogy kíváncsi vagyok! A többi könyve mennyire elborult? :)

    VálaszTörlés
  2. A borítótervező Szabó Vince :)

    VálaszTörlés
  3. Engem is kezd egyre jobban érdekelni ez a könyv :) Az sem érdekel, ha nagyon kikészülök tőle, jöhet! :D

    VálaszTörlés
  4. @katacita: A többi könyvében is vannak furcsa dolgok, de ez magasan a legdurvább, de egyben abszolút a legjobb is. Szerintem neked bejönne. :)

    @csilla: Köszönöm! :)

    @Nikkincs: Tutibiztos vagyok benne, hogy szeretnéd, és szerintem olvastál te biztos durvábbat is. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.