David Levithan: Nap nap után



David Levithan könyveire már régebb óta felfigyeltem, ugyanis ő kint már egy régóta elismert YA szerző, aki előszeretettel nyúl olyan kényes témákhoz, amelyet más szerzők kerülnek, mint a pestist. Homoszexualitás, depresszió, öngyilkossági hajlam, bármi, ami mássá tesz, érdekli a szerzőt. Nincs ez másként a Nap nap utánban sem, ami egy egészen különleges regény.

"A" minden nap más 16 éves testében ébred. Csak egy napot tölt a testekben, aztán továbblép. Alapelve az, hogy nem zavar bele a birtokolt életébe. Mindez addig tart, amíg nem ismeri meg Rhiannont, akivel úgy érzi, végre megtalálta a szerelmet. De hogyan lehet valakit szeretni, aki egyik nap ilyen, másik nap olyan testben ébred, ráadásul nem is mindig egy fiú, hanem van, hogy lány testében? Legyőzhet-e a szerelem egy ilyen akadályt?

Ami számomra a legjobban tetszett a regényben az az, hogy próbál a testcserés kliséktől eltérni, és nem próbál meg vígjátéki fordulatokkal élni. Akiknek "A" egy-egy napra éli az életét, mind más-más személyiségek, más az életük, az anyagi helyzetük. Találkozunk itt gyönyörű lánnyal, drogossal, öngyilkossági hajlammal bíró fiatallal, meleg sráccal is.

Bevallom őszintén, a szerelmi szálért én annyira nem rajongtam, nekem kicsit túl nyálas volt, de megértem, hogy szükség volt rá, hogy szerepeljen a regényben. Hiszen ez indítja el "A"-t egy más úton, önvizsgálatra készteti, és most először gondolkodik el azon, vajon van-e mód rá, hogy megtarthasson egy testet. Persze ezzel kapcsolatban is rengeteg erkölcsi kérdés merül fel, főleg miután az egyik "exteste" gazdája visszatérte után magyarázatot követel tőle, mit is tett vele. Hogy magyarázod el bárkinek az elmagyarázhatatlant?

Lehet, hogy ez részemről már belemagyarázás, de úgy érzem, David Levithan regénye arról is szól, hogy mennyire a külsőségektől függünk, és mennyire nehezen látunk a felszín alá, pedig pont ott rejlik a lényeg. "A" magánya olyan magány, amelyet bármelyikünk érezhetett már, mikor úgy érezzük, senki sem ismer minket igazán, nem tudjuk, kik vagyunk és hova tartunk. Különösen szomorú, mikor főhősünk arról mesél, azt hitte gyerekkorában, mindenki olyan, mint ő, és rá kellett jönnie, hogy ez nem így van.

Szóval végre itt egy YA regény, amely képes elkerülni a fő kliséket, és a vége sem olyan, mint amit várnánk. Azért persze az író megtartott jó pár szokásos elemet, de ezek még egészen elnézhetőek. Ha unjátok már a tucat YA könyveket, akkor szerintem adjatok egy esélyt Levithannak, mert megérdemli. Nagyon remélem, hogy a Maxim Kiadó lesz annyira tökös, hogy más, sokkal merészebb regényeit is megjelentesse az írónak. Én a Boy meets boynak és a Will Grayson, Will Graysonnak nagyon tudnék örülni.

Nyereményjáték

Óriási a várakozás az olvasók körében, hiszen először jelenik meg magyarul David Levithan regény! A Nap nap után című történetet  a Maxim Könyvkiadónak köszönhetjük. A Blogturné Klub bloggerei is kiemelt figyelemmel olvasták a könyvet, a turné során 12 különböző véleményt olvashattok erről a nem hétköznapi történetről, melyben “A” minden nap új testben találja magát.. A kiadó jóvoltából  szokás szerint  3 példányt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak a játék kérdéseire.

A blogturné állomásain 12 David Levithan könyv kezdőbetűit rejtettük el. Figyelem! A társszerzővel írt könyvek is számítanak!! Gyűjtsd össze a könyvcímeket és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden címet megfejtenek. Goodreads segít!  A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!  Sok szerencsét!


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok

09.02. Kelly & Lupi olvas
09.04. MF Kata gondolatai
09.06. Nem harap a..
09.08. Deszy könyvajánlója
09.10. Bibliotheca Fummie
09.12. Roni olvas
09.14. Könyvszeretet
09.16. Angelika blogja
09.18. Always Love a Wild Book
09.20. Nita Könyvgalaxis
09.22. CBooks
09.24. Dreamworld

Megjegyzések

  1. Ó, de, teljesen igazad van. Úgy látszik, a Leviathan című könyv mély nyomokat hagyott bennem. :)

    VálaszTörlés
  2. Csak szerintem hiányzik néhány betű?

    VálaszTörlés
  3. Sia: Igazad van, pedig amikor megírtam a posztot, megvolt még mind, csak a blogger sajnos valamit bekavart a bejegyzésembe. Pótolom a hiányzó betűket.

    VálaszTörlés
  4. Nekem még mindig nem jó ... Bár van egy tippem, de ahhoz még kell 3 betű + megmarad így 2. Kérlek nézd meg ! :(

    VálaszTörlés
  5. Kameko-chan, nekem így már kijön. Egy kis segítségként, az & sajnos nem tudott belekerülni a posztba, de ezen kívül minden betű megtalálható benne.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.