Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

Egy időben a könyvtárunkban lelkesen keresgéltem, hátha találok Wilde aforizmagyűjteményt. Ugyanis nagyon tetszettek azok az idézetei, amelyekbe lépten-nyomon belefutottam. Végül ilyen könyvet nem találtam, de egy kedves barátomtól megkaptam a Dorian Gray arcképét. Nagy várakozásokkal vágtam neki a regények, hiszen oly sokan szeretik. Sajnos én nem tartozom közéjük.

Az alaptörténet szerintem zseniális. Adott egy hiú ifjú, akinek leghőbb vágya, hogy mindig szép és fiatal maradjon, és a róla készült festmény öregedjen helyette. És egyszerre csak azt veszi észre, hogy amit kívánt, valóra vált. Éli tehát tovább kicsapongó életét, de a festmény így is folyamatosan kísérti. Vajon létezik számára boldog befejezés?

Kérem szépen, ez eddig rendben is lenne. Nita lelkesen nekivág a könyvnek, és az első öt oldal után érzi, hogy valami nincs rendben. A 20. oldalon gyanúja még inkább fokozódik. Aztán az 50. oldal környékén rájön, hogy szép-szép, hogy tele van okos idézetekkel Wilde, de muszáj ezeket folyamatosan az arcunkba nyomnia, nagyon unalmas körítéssel? Volt olyan pillanat, amikor szívesen megröptettem volna a könyvet, de aztán erős voltam, és inkább csak gondoltban cincáltam ízekre.

A mélypont akkor jött el, amikor oldalakon keresztül különböző híres vagy kevésbé híres emberek köveiről, meg függönyökről olvashatunk. Itt már erősen gondolkodtam rajta, hogy velem van-e a baj, hogy ezt halálosan unom, és hogy ezen már az alaptörténet erőssége sem tud segíteni. Mindemellé nekem egy elég ízléstelen borítójú példányom van belőle, amin annyira undorító Dorian Gray, hogy rossz volt ránézni, és ez tovább rontotta számomra az olvasás élményét.

A legvége volt az, amire aztán azt mondtam, hogy na jó, ezt azért még érdemes volt kivárni, de összességében nekem a Dorian Gray arcképe óriási csalódást okozott. Nem vagyok biztos benne, hogy ezután bármi mást is szeretnék olvasni Wilde-tól. Lehet jobban jártam volna egy aforizmagyűjteménnyel.

Ui.: Nem szeretném, hogy olvasóim mentálisan sérüljenek, ezért a posztba egy másik kiadás borítóját raktam fel.

Megjegyzések

  1. Hasonlóan jártam én is. Viszont jó pár évre rá, mivel mindenki nyomatta, hogy Wilde milyen fantasztikus,és gondoltam, hogy az én olvasatomban volt csak gond, adtam neki még egy esélyt. Jó beválasztottam (Teleny). Többet nem olvasok tőle semmit :)

    VálaszTörlés
  2. tök jó lett ez az írás, annak ellenére nagyon tetszik, hogy teljesen más nézőpontot képviselek :)

    VálaszTörlés
  3. Pedig nagyon szívesen megnézném azt a borítót! :) Amúgy én is most olvastam ezt a könyvet: http://ildikoblogja.blogspot.hu/2012/08/oscar-wilde-dorian-gray-arckepe.html

    gomboca

    VálaszTörlés
  4. @Letya: Sorstárs. :))
    @patricia: Köszi. :)
    @Ildikó: Belinkelem, ez az: http://marvin.bookline.hu/product_images/1238/B876692.JPG
    Élőben még borzasztóbb. :P

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.