Jó-e a könyveket és a könyvekről hallgatni? - hangoskönyvek és podcastek

A Témázás ebben a hónapban a Fülbevalók - hangoskönyvek és podcastek rejtelmeit járja körül. Most én is csatlakozom hozzájuk, bár majd meglátjátok, hogy inkább a podcastes rész miatt.

Ugyanis én nem hallgatok hangoskönyveket. Ennek nagyon egyszerű oka van: nem igazán van mikor
lehetőségem rá. Amikor BKV-n utazom, akkor olvasok, amikor meg otthon teszek-veszek, takarítok, akkor vagy zenét hallgatok, vagy Youtube-videót vagy podcastet teszek be.

Régebben volt még probálkozásom amúgy a hangoskönyvek terén, amikor nyertem egyszer tagságot az Érdi Zenei Könyvtárba, ahol voltak többek között hangoskönyvek is. Többet is kikölcsönöztem, végül csak egy Philip K. Dick novellát hallgattam meg, de bevallom, annyira félelmetesen adta elő Rudolf Péter, hogy este a sötétben hallgatva kicsit féltem, és nem is folytattam. Persze ez már sok éve volt, ma már valószínűleg nem váltaná ki belőlem ezt a hatást, de azóta sem próbálkoztam.

Hogy a hangoskönyvhallgatás olvasásnak számít-e, az jó kérdés. Szerintem részben igen, hiszen egy történetet teszel ugyanúgy magadévá, amelyet neked kell elképzelned. Nem hiszem, hogy kiváltaná az olvasást, viszont tökéletes kiegészítője lehet annak, ha be tudod illeszteni az életedbe.

A podcastek témáját már inkább testhezállónak érzem, hiszen tavaly engem is beszippantott ez a műfaj. Ezt a Párnacsata podcastnek köszönhetem, melyben a lányok legtöbbször mindannyiunkat érintő tabutémákról beszélgetnek. Az ő farvizükön pedig feledeztem más podcasteket is, amelyeket általában hétről hétre meghallgatok.

Könyves podcastek közül jelenleg három az, amelyet rendszeresen követek. Az egyik a Lapozz a 99-re! Szabados Ágival, amelyet szerintem a többségetek már ismerthet. Ági hozta létre a Nincs Időm Olvasni Kihívást, a podcastjében pedig minden alkalommal először egy adott témáról vagy könyvről beszélget a vendégéről. Volt itt már szó krimiről, alvásról, a Harry Potter könyvekről stb. Aztán egy híres embert kérdez meg arról, hogy mi a kedvenc könyve és mikor olvas. Végül pedig Ági maga ajánl egy könyvet a könyvespolcáról. 
Bevallom őszintén, eleinte sokkal lelkesebben hallgattam ezt a podcastet. Mostanra egy kicsit egysíkúvá vált ez az állandó műsormenet, és nem mindig olyan érdekes a riportalanyok sem. De azért egy fix pont nálam továbbra is a Lapozz a 99-re!.

A második a LibrAmore, akiknél pont a változatosságot szeretem. Nagyon szívesen hallgatom, mikor
a két lány csak kettesben beszélget, de általában ha van vendégük, az is érdekes szokott lenni. Például a Témázásban rendszeresen résztvevő Dóri is volt már náluk. Egyedül ami náluk nem tetszik, vagy inkább nem értem, miért kell, az az adásokba beleszúrt zeneszámok.

Végül, de nem utolsó sorban pedig Lobo és Brigi Popkult, csajok satöbbije az, amit megszerettem az utóbbi időben. Különösen bírom, ahogy Brigi tud lelkesedni mindenféle különböző téma után, és jó, hogy például a lányok nem csak feltétlenül könyvekről, hanem filmekről, sorozatokról vagy épp a környezetvédelemről beszélgetnek. 

Ezekben a podcastekben én azt szeretem, hogy sokszor olyan könyvekre hívják fel a figyelmemet, amelyekről vagy nem is hallottam még, vagy nem keltették fel elsőre az érdeklődésem. Ráadásul ezek a podcastek lehetnek akár egy óra hosszúságúak is, így bőven van idő egy vagy több műről is részletesebben beszélgetni.

Van még néhány nem könyves podcast is, amelyet a figyelmetekbe ajánlanék: a Párnacsatán kívül ott
van Via Lecsó podcastje, amely különböző életmódbeli és életvezetési tanácsokat ad; tőle és a férjétől, Ádámtól a Kiköltöztünk, amely az angliai életüket mutatja be; a Garázsmenet podcastben Martin és Dóri, két huszonéves beszélget egy garázsban mindenféle őket érdeklő témákról; néha pedig ha engem érdeklő filmről beszélnek, meghallgatom Puzsérral A Jó, a Rossz és a Nézhetetlent is.

Érdemes szerintem mindenkinek megtalálni azt a hallgatnivalót, amely belevág az érdeklődésébe. A hazai podcastkínálat is egyre szélesebb, a külföldiekről ne is beszéljünk, mert ott aztán tényleg mindenféle témára épülve hallgathatjuk azt, amihez éppen kedvünk van. Egyébként én általában Spotify-on szoktam legtöbbször podcastezni (LibrAmore légyszi, kerüljetek fel oda is!), vagy pedig a telefonomon használom a Google Podcastet.

Meséljetek, ti szoktatok hangoskönyvet hallgatni? Podcastek közül mik a kedvenceitek?

A többiek is témáznak:

Megjegyzések

  1. Hát a hangoskönyvek nagy előnye, hogy közelebbi lesz az élmény, így nem csoda, ha Rudolf Peti megijesztett, de azért ne add fel. :)

    A podcastokra nagyon könnyű ráfűzni, ha megtalálta az ember lánya azt, amit kedvel, többé nincs menekvés :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer majd lehet bepróbálkozom vele. :)
      Igen, ha egyszer elindulsz a lejtőn, nincs megállás. :D

      Törlés
  2. Hú, Rudolf Péter nagyon jó felovasó, elhiszem, hogy meg tudott ijeszteni! :D Az Előttem az életet nagyon tudom ajánlani az ő felolvasásában amúgy, ha mégis kedvet kapnál! :)

    Na igen, ha a zene, meg a podcastok kiváltják nálad, akkor viszont nem sok térnyerése maradhat a hangoskönyveknek. :)
    Lapozz a 99-re: örülök, hogy szerinted is valahogy csökkent, vagy hullámzóbbá vált az eleje óta a színvonal. Mondjuk a mostani, Almási Kittis rész bejött, de már én se vagyok olyan lelkes, mint voltam.

    Hahh, köszi, hogy te se érted a "zenélést" a LibrAmoréban! :D Semmi értelme... pont hogy NEM zenét akarok hallgatni, hanem könyves beszélgetést. Nekem nem felüdülés a zenei betét benne, hanem kín, illetve mivel át tudom tekerni így csak totál felesleges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, megjegyzem az ajánlásod. :)
      Most vagy két résszel le vagyok maradva, de az Almási Kittis eléggé érdekel. :)

      Igen, szerintem is, pedig amúgy az adás teljesen jó és élvezem.

      Törlés
  3. Hangoskönyvekkel hasonlóan vagyunk, az is probléma hogy sok aktuálisan érdekes könyv még nem érhető el ilyen formában, inkább csak a klasszikusok. Angolszász országokban ez másképp van, ifjúsági regények, romantikusok, nagyobb a kínálat.

    Podcastokat tekintve majdnem ugyanazokat hallgatjuk, viszont a Garázsmenetről még nem hallottam, meghallgatom majd őket is! :) Spotifyon szoktam mostanában én is (legyen év végén végre nekem is rendes statisztikám :D), kiv. LibrAmoért - őket a Google appjában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ebben is igazad van, hogy nem is annyira nagy a választék itthon. Persze lehet angolul is hallgatni, de nem vagyok biztos benne, hogy az én tudásom elég-e ahhoz...

      A Garázsmenetbe érdemes belehallgatni, Youtube-on is elérhetőek amúgy. :)
      Pont most láttam, hogy végre a LibrAmore is elérhető Spotin! :)

      Törlés
  4. Végre valaki aki szintén hallgatja a Garázsmentet! Pacsi!!!!! A zenélést én sem értettem a LibrAmore podcastben, de azt hittem én vagyok a hülye, mert ez biztos valami bevett dolog, de nem jöttem rá, hogy mindig van ilyen (egy adást hallgattam meg a Dórist :D) vagy csak én kaptam ki ezt. Jó tudni! Wow! Volt nálatok ilyen könyvtár. Én nem emlékszem hogy a miénkben voltak-e hangoskönyvek, én a legjobb gyerekként azt szerettem, amikor anyukám olvasott fel, vagy a rádióban olvastak fel valamilyen könyvet. Múltkor is belefutottam, hogy van még ilyen valamelyik adón esténként (akkor valami kortárs könyvből olvastak fel, de nem az elején kapcsolódtam be, így azt sem tudtam, hogy miről van szó) De meglepődtem, hogy van még ilyen. Tök jó, hogy csatlakoztál te is a témához, szerintem év végén jó lesz látni a sok statisztikát, hogy ki mit hallgatott egész évben a podcast mezőnyben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pacsi! :)
      Igen, a LibrAmore adásokban ez egy bevett dolog, fene tudja, miért.
      Nem is gondoltam volna, hogy a rádióban vannak még ilyen felolvasások, mondjuk én már rádiót sem hallgatok ezer éve... Igen, a szülői felolvasások a legjobbak, meg vannak ilyen közös könyvfelolvasások könyvtárban, na egy olyanon szívesen részt vennék egyszer. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.